Închide

Cel mai bătrân centru cultural independent din Cluj serbează 20 de ani. Ce mesaj are un politician maghiar pentru cei care nu l-au vizitat încă

ActualitateAdministrațieCulturăTop News by Luminiţa Silea - oct. 13, 2017 0 1366

Casa Tranzit, cel mai longeviv centru cultural de artă din Cluj, sărbătorește 20 de ani în această toamnă. De vineri 13 octombrie și până în 21 octombrie, clujenii sunt chemați la o serie de concerte, spectacole de dans, dezbateri publice şi mese rotunde în fosta sinagogă de pe malul Someșului, botezată Casa Tranzit de Csilla Könczei, lector la Facultatea de Litere a UBB și soția politicianului maghiar Eckstein-Kovacs Peter. Despre facerea casei și redarea sa în circuitul clujean, politicianul spune că pornit de la o plimbare pe Cetățuie. Despre viitorul acestui centru cultural, Eckstein spune că e „fragil”, un motiv în plus pentru cei care nu l-au vizitat, să se grăbească.

Zilele Tranzit încep vineri, 13 octombrie, de la ora 18.00. Festivalul este organizat cu ocazia împlinirii a 20 de ani de existență a Centrului de cultură și artă contemporană Casa Tranzit. Manifestările țin până în 21 octombrie și includ concerte, spectacole de dans, dezbateri publice, mese rotunde și o expoziție care va prezenta publicului arhiva prelucrată a Fundaţiei Tranzit, cea care administrează acest obiectiv.  Vor concerta la Casa Tranzit trupa Nightlosers, Szemző Tibor din Ungaria, Mihnea Blidariu şi Nick Făgădar dar și interpretul de muzică klezmer Bob Cohen. Printre cei prezenţi la dezbateri vor fi scriitorii Alexandru Vakulovski din Republica Moldova şi Vasile Ernu, coregrafa Vava Ştefănescu, artişti vizuali din mai multe oraşe, toţi vechi colaboratori ai Casei Tranzit.

„În 1997 între 11-13 octombrie am redeschis publicului Clujean clădirea fostei sinagogi Poalei Tzedek, rămas nefolosită din 1974 în urma Holocaust-ului și al exodului nenumăraţilor concitadini ai noștri. Am înființat Casa Tranzit tocmai în acest lăcaș ca un memento pentru consecințele formelor extreme ale excluderii sociale, cu dorința ca spațiul golit să fie reumplut cu conținuturi tranzitorii în permanență, dând ocazia reinterpretărilor continue ale modelelor de conviețuire posibile. De atunci am redat orașului acest spațiu uitat eliberând și strada Fără Nume, care duce spre el, lansând și ideea reconstrucției podului pietonal peste Someș de mult distrus. Acum, peste 20 de ani repetăm invitația noastră la o reuniune nu numai pentru a celebra împreună aniversarea a celei mai longevive instituții culturale independente din regiune de după 1989, dar și pentru a reformula răspunsurile noastre odinioare la aceeași întrebare: se poate trăi fără ostracizare? Se poate scoate Păcăliciul din pachetul de cărți?”, este mesajul aniversat al Csillei Könczei, președintele Fundației Tranzit și lector universitar UBB.

Soțul său, politicianul maghiar Eckstein-Kovacs Peter, povestește despre facere acestei case care a ajuns cel mai longeviv centru cultural intependent dar și unul dintre locurile libere din Cluj.

„Casa. Plimbându-ne pe Cetățuie, ochii soției mele, Csilla, s-au oprit asupra unei clădiri, vizibil lăsată în paragină, înconjurată de o junglă, situată chiar pe malul abrupt al Someșului. A vedea și a se îndrăgosti a fost pentru Csilla o chestiune de-o clipă, a intra în folosința ei, a-l renova și a face să funcționeze neîntrerupt douăzeci de ani, a fost mult mai greu. Cine n-a fost în Casa Tranzit și în curtea ei, ar fi bine s-o facă cât de repede, cu ocazia unui concert în Sala mare, a unei mese rotunde la etaj sau a unei vizionări de film în curte. E un loc frumos și liber care îi primește pe toți. Deci ar fi bine să vă grăbiți: nu se știe în lumea de azi cât timp se mai poate vedea un spațiu cultural absolut independent în inima orașului, pe malul Someșului, într-o fostă sinagogă”, a subliniat politicianul.

La marcarea celor 20 de ani de activități cultural în Casa Tranzit, concomitent cu renovarea clădirii fostei sinagogi în care funcționează de-a lungul anilor, toți cei care vor sunt invitați să doneze pentru viitorul acestui centru cultural independent.

Conturile sunt:

RO94 RNCB 0106 0265 9334 0001 (RON)
RO67 RNCB 0106 0265 9334 0002 (EURO)

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.