Închide

Intră în reparații clădirea primului muzeu etnografic din țară care acum 120 de ani găzduia Procesul Memorandiștilor

AdministrațieTop News by Actual de Cluj - oct. 13, 2017 0 725

Veste bună, clădirea care găzduia în urmă cu 120 de ani Procesul Memorandiștilor iar acum găzduiește primul muzeu etnografic din țară, de la Cluj, intră în reparații.

E vorba de Palatul Reduta, de pe strada Memorandumului, clădirea albastră ce găzduiește acum Muzeul Etnografic al Transilvaniei, primul de acest gen din țară.
Necesitatea restaurării acestui monument istoric a rezultat în urma unui Raport de expertiză tehnică întocmit  anul trecut care arată că starea fizică a fațadelor clădirii muzeului impune intervenții majore de renovare. Lucrările vizează restaurarea fațadei și a acoperișului-anvelopei nord a Palatului Reduta, înlocuirea învelitorilor din țiglă ceramică și a tablei, montarea unei membrane hidroizolante, consolidarea șarpantei deteriorate, îndepărtarea straturilor neadecvate pe bază de ciment, consolidarea zidurilor de cărămidă, curățarea și repararea ornamentelor din gips, curățarea și revopsirea grilajelor ornamentale, precum și înlocuirea ferestrelor cu altele noi din lemn stratificat cu sticlă termo-fonoizolantă.

 

Lucrările costă 750.000 lei, adică 166.000 euro, și ar urma să dureze 75 de zile, timp în care muzeul va fi închis. Banii vin de la Consiliul Județean, instituție în subordinea căreia funcționează muzeul.

Citește și:

Clădirea în care au fost judecați Memorandiștii care au cerut autonomia Ardealului, reabilitată cu 6,3 milioane

Adevărul despre Memorandumul din 1892 de la Cluj și de ce ai monument și stradă cu numele lui

Nici un comentariu

Scrie un comentariu