Închide

Cei mai mulţi angajaţi din IT în regiune sunt în România. Clujul, locul 3 ca „fabrică” de absolvenţi

EconomieSinteză știri naționaleTop News by Actual de Cluj - mai 29, 2017 0 1362

București, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara sunt orașele cu cei mai mulți și mai bine pregătiți angajați în domeniu IT&C. Aproximativ 110.000 de români lucrează în domeniul IT&C, număr ce situează România pe primul loc în Europa Centrală și de Est (ECE), potrivit unui studiu anual realizat de firma de recrutare Brainspotting, citat de Profit.ro

Spre comparaţie, în Polonia sunt circa 100.000 de angajați în domeniu, iar Bulgaria 25.000. Potrivit studiului, un dezvoltator software junior (cu o experiență de până la 2 ani) este plătit în România cu 1.000-1.562 euro pe lună. Bucureștiul oferă cei mai mulți absolvenți (2.195 din IT și 510 din sectorul telecomunicațiilor), urmează Timișoara (1.593 absolvenți de IT și 405 absolvenți – telecom), urmat de Cluj-Napoca (1.489 absolvenți IT și 410 – telecom).

Ştirea integrală AICI

Jucătorii din piață vorbesc de câțiva ani despre creșteri susținute ale salariilor din domeniu, așa că, la un moment dat, s-ar putea ca miza pe costuri mici să nu mai fie un avantaj. Cât de ieftini suntem, de fapt? „România e mai scumpă ca Bulgaria și Ucraina, dar mult mai ieftină decât alte țări din vest – e probabil la 30-40% din costurile din Marea Britanie și cam la 40-50% din costurile din Irlanda. Vorbim de costul cu angajații, biroul, serviciile. Suntem undeva la jumătate, chiar mai puțin de jumătate. Cu siguranță costul e un avantaj. Dar asta e şi o chestie la care tot IT-ul din Cluj ar trebui să aibă grijă. E important ca cei care iau decizii legate de salarii să fie echilibrați – acesta e un fenomen care se întâmpla în mod natural, dar trebuie să fie în limite acceptabile”, spune Bogdan Tomșa, director financiar al unei companii care tocmai a marcat 10 ani pe piaţa din Cluj, iar recent a mutat aproape 100 de posturi aici din centre mai scumpe. Vorbim de o piață unde se înregistrează creșteri anuale între 5 și 20%, în funcție de poziții.

Citeşte mai multe despre IT-ul de Cluj:

O companie de IT a crescut în 10 ani de la 20 la 600 de angajaţi şi a “mutat” la Cluj job-uri din Vest

De ce “Clujul – Silicon Valley” e un mit: schița industriei locale IT, desenată din interiorul industriei

“Reţeta” de supravieţuire în piaţa locală de IT – varianta unei companii cu 1250 de angajaţi

Companie americană angajează 100 de IT-iști în România. “Nivelul absolvenților a crescut foarte mult în ultimii ani”

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

  • Articole similare