Închide

Cei mai activi angajatori în IT sunt în București și Cluj. Platformă cu locuri de muncă în Tehnologie: România are un deficit de 15.000 de specialiști în tehnologie în fiecare an

EconomieITTop News by Kristina Reştea - iun. 28, 2021 0 342

România are un deficit de 15.000 de specialiști în tehnologie în fiecare an, arată datele unei companii care a lansat o platformă de locuri de muncă în tehnologie. Aproximativ 40.000 de profesioniști în tehnologie activează în diaspora și 140.000 în țară. Cei mai activi în recrutare sunt angajatorii din București și Cluj-Napoca, ne-au transmis fondatorii platformei.

Compania de consultanță în atragerea de talente IT Brainspotting lansează Loginro, o platformă care își propune să îi atragă și pe specialiștii IT români plecați în străinătate. Inițiatorii proiectului spun că România are un deficit de 15.000 de specialiști în tehnologie în fiecare an, în contextul în care 40.000 de profesioniști activează în diaspora și 140.000 în țară. În ultimii 20 de ani, 26% din profesioniștii în IT au plecat din România, dar 1 din 4 își dorește să se întoarcă, conform unui sondaj intern organizat în luna mai, 2020. În acest moment, platforma Loginro are 500 de roluri și 23 de angajatori tech, spun reprezentanții companiei.

„Scopul proiectului este acela de a capitaliza talentul IT-ului românesc, de a crea o comunitate funcțională, de a semnaliza corect potențialul domeniului din punctul de vedere al calității resurselor umane și nu doar al numărului de resurse”, spune Ana Giurcă, fondator Loginro.

Angajatorii din Bucuresti si Cluj-Napoca sunt cei mai activi în recrutare și în susținerea inițiativei. Aceștia recrutează la nivel național, fie pentru birourile locale, fie pentru locuri de muncă de la distanță. Pentru Cluj-Napoca, printre angajatorii locali se numără Centrul de Inginerie al Bosch (care e în curs de extindere), Garmin, Fortech, msg Romania, Gameloft, dar și Siemens Romania R&D sau Crowdstrike, ne-a transmis Giurcă. În ceea ce privește harta locurilor de muncă, numărul de posturi din Cluj-Napoca este similar celui din București – aproximativ 35% pentru fiecare dintre orașe, restul fiind pentru Iași, Timișoara, Brașov.

 

Sectorul cu plus și în pandemie

Piața de IT de la Cluj este motor al economiei locale. Firmele mici de IT din Cluj înregistrează o creștere de 15% în rândul angajaților în 2021 față de 2019, în timp ce București arată o creștere de numai 1,5%. Companiile medii de IT au înregistrat la Cluj o creștere de 13%, dar marile corporații din sector, cu filiale pe piața locală, înregistrează creșteri semnificative în 2021: la nivel mondial, acestea au cu 57% mai mulți angajați decât în 2019. Datele au fost sintetizate de SRD-media și Adrian Lupău, specialist în vânzări B2B și expert LinkedIn, într-un studiu despre evoluția domeniului IT din România, folosind date ale platformei. Multinaționalele care au dominat segmentul IT din București au fost Microsoft, Google și IBM. Creșteri semnificative au înregistrat și filialele clujene ale corporațiilor Emerson și Magneti Marelli. Alte multinaționale care au angajat masiv au fost Amazon – cu sediul în Iași – și Intel – cu sediul în Timiș

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.