Închide

Colecția de sute de soiuri de trandafiri concepute în stațiunea de cercetare horticolă din Cluj se deschide pentru public, peste câteva zile

ActualitateEducaţieTop News by Mihai Prodan - iun. 29, 2021 0 1290

Colecția de sute de soiuri de trandafiri concepute în stațiunea de cercetare horticolă din Cluj se deschide pentru public, peste câteva zile.

Stațiunea de Cercetare Horticolă își deschide porțile pentru viiztatori vineri 2 iulie, dimineața între orele 9 și 13, cu acces de pe strada Horticultorilor 5.  Participarea este gratuită, iar doritorii să viziteze cele peste 300 de soiuri de trandafiri, care sunt în plină înflorire în această perioadă, vor avea ocazia să facă fotografii, vor avea parte de explicații în timpul turului ghidat și pot vorbi cu tehnicianul Maria Giurgiu, care îngrijește trandafirii stațiunii de nu mai puțin de 65 de ani. De asemenea, specialiștii SCH care se ocupă de colecția de trandafiri vor oferi sfaturi despre creșterea acestora și vor răspunde întrebărilor din partea participanților.

”Este o mare bucurie pentru noi să primim clujenii într-o vizită în stațiune, iar acum va fi, poate, cel mai frumos eveniment al anului, fiind vorba despre sute de trandafiri înfloriți. Între aceste soiuri se află și aproape 50 create la Cluj, 46 mai precis, de către specialiștii stațiunii, membri marcanți și conducători de-a lungul timpului ai Asociației Amicii Rozelor din România. Această renumită asociație se va reuni chiar în 3 iulie”, spune directorul stațiunii, biologul Lukacs Lehel.

Staţiunea de Cercetare Horticolă (SCH) a fost înființată în anul 1953. Cercetătorul științific Ştefan Wagner, un specialist binecunoscut în ameliorarea trandafirului, a fost, în perioada 1956-1999, autor a numeroase soiuri promovate şi extinse în cultură. Activitatea sa de ameliorare este continuată în prezent de inginerul Gabriela Roman. ”Colecţia de trandafiri de la SCH cuprinde 320 de soiuri, 1.500 de hibrizi şi 30 de elite din toate grupele de înflorire. Activitatea principală la specia Rosa este ameliorarea în scopul diversificării sortimentului. Soiurile de trandafir omologate la SCH (46) sunt realizate după standarde internaţionale de apreciere, bonitare, fiind prezente în colecţia europeană de fond de germoplasmă din Belgia, Italia şi Japonia. Explozia de culori, de forme și de parfum a soiurilor și hibrizilor din colecția și din câmpurile experimentale ale stațiunii, încântare pentru ochi și suflet ne bucură de fiecare dată, iar acum, alături de Asociația Amicii Rozelor din România, invităm toți clujenii alături, să se bucure de spectacolul unic al înfloririi trandafirilor”, spune aceasta din urmă.

Stațiunea funcționează încă din 1953, când a fost înființată sub numele Stațiunea Experimentală Pomicolă Cluj, subordonată direct Ministerului Agriculturii. Primul director – cunoscutul Rudolf Palacsay. În câțiva ani, de la 6,5 hectare stațiunea ajunge să administreze peste o mie de hectare. În 2009 fondul stațiunii se redusese din nou, la 168,48 hectare. Din 2016 aceasta funcționează în subordinea Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară.

Din 2002 devine Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Cluj, şi se reorganizează ca instituţie publică cu personalitate juridică şi finanţare extrabugetară. Din istoricul instituției: „datorită schimbărilor de fond ale sistemului de funcţionare a economiei româneşti după anul 1990 activitatea unităţii trece într-o altă etapă. Mişcarea de personal este mare datorită schimbării de generaţii de cercetători şi a reorientării profesionale spre activitatea universitară, muncitorii formaţi pleacă la locuri de muncă mai atractive financiar.

actualdecluj.ro a vizitat în urmă cu doi ani expoziția de trandafiri. Citește și:

Parcul neștiut al Clujului: expoziție de sute de specii de trandafiri la stațiunea de cercetări horticole din Cluj

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.

Articole similare