Închide

Raport: absenteism ridicat în pandemie în comunitățile de rromi din Cluj, deși cursurile au fost organizate online

Actualitate by Mihai Prodan - iun. 29, 2021 0 92

Un raport privind incluziunea rromilor din Cluj, obținut de actualdecluj.ro, arată că în 2021 cele mai mari probleme ale comunităților de rromi din Cluj sunt faptul că nu pot fi eliberate cărți de identitate în lipsa unui spațiu în care titularii să locuiască legal, și că în pandemie absenteismul școlar a fost ridicat, deși cursurile au fost organizate online.
Raportul privind situația rromilor de la nivelul județului Cluj, remis Prefecturii Cluj arată că cea mai mare comunitate de rromi din Cluj e cea din Pata Rât. ”Locuințele construite pe domeniul public, în zona cantonului, se doresc a fi dărâmate de către autoritățile locale, deoarece sunt în proximitatea liniilor de cale ferată. O altă problemă este lipsa actelor de proprietate pe terenurile private. Comunitatea de rromi din cartierul Dallas au casele construite din plăci OSB de 20/25 metri pătrați. Casele sunt construite de către asociația Pro Roma. Lipsa actelor de identitate tip cartelă datorită faptului că nu au spațiu sau domiciliu înregistrat la Primăria Cluj-Napoca, motiv pentru care le sunt eliberate cărți de identitate pe un an de zile și pe care se specifică lipsă spațiu. Lipsa cărții de identitate face imposibilă deplasarea în spațiul european. Comunitatea de rromi se confruntă cu absenteismul și abandonul școlar cu toate că predarea cursurilor a fost online” e doar un extras din acest raport.
Aceeași problemă a fost semnalată și în restul comunităților de rromi din județ, precizează raportul.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.