Închide

Două companii franțuzești vor să furnizeze Primăriei din Cluj autobuze autonome

ActualitateAdministrație by Actual de Cluj - iun. 29, 2021 0 62

EasyMile din Touluse și Navya din Lyon sunt interesate să furnizeze Primăriei din Cluj autobuze autonome și au depus oferte la licitația de 6 milioane de euro (peste 27,3 milioane lei) lansată primăvara aceasta. Primăria a scos la licitație un acord cadru pentru furnizarea a 14 astfel de autobuze, prețul unui singur mijloc de transport fiind estimat la peste 420.000 de euro.

 

Licitația Primăriei pentru achiziționarea de autobuze autonome este în faza de evaluare calificare/ofertă tehnică. Cele două firme ofertante sunt din Franța și au fost fondate în 2014-2015, după care s-au dezvoltat cu birouri la nivel global. Navya are peste 280 de angajați în Paris, Lyon sau SUA și în 2019 furnizase soluții 160 de vehicule autonome în 22 de țări, după cum arată compania. EasyMile are birouri în Franța sau Singapore și a furnizat soluții pentru transportul autonom în peste 30 de țări, după cum arată pe site-ul oficial.

Primăria a anunțat deja că vrea să introducă o linie de transport în centrul Clujului care să fie deservită de un autobuz autonom iar municipalitatea a și contractat un studiu de la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca în acest sens. Ulterior s-a stabilit să se cumpere mai multe astfel de autobuze, în condițiile în care se vor dovedi eficiente.

Serviciile de consultanță de 135.000 de lei de la Unversitatea Tehnică din Cluj-Napoca au fost contractate tocmai pentru a pregăti această licitație de achiziție de autobuze autonome în Cluj. UTCN ajută Primăria la elaborarea caietului de sarcini al procedurii.

Oficialii Primăriei spuneau că doresc ca autobuzele autonome să poată fi preluate în orice moment de șoferi.

Un vehicul autonom costă pe piață de la 350.000 euro și poate transporta 12 călători.

 

Acord cadru de peste 27 milioane lei pentru 14 autobuze autonome care să circule în Cluj. Ele vor fi deservite și de șoferi, gata să preia volanul în cazul unor probleme

Nici un comentariu

Scrie un comentariu