Închide

Acord cadru de peste 27 milioane lei pentru 14 autobuze autonome care să circule în Cluj. Ele vor fi deservite și de șoferi, gata să preia volanul în cazul unor probleme

ActualitateAdministrație by Actual de Cluj - apr. 07, 2021 0 262

Primăria din Cluj-Napoca vrea să scoată la licitație un acord cadru pentru furnizarea a 14 autobuze autonome care să circule în Cluj-Napoca în sistemul public de transport local. Valoarea contractului este estimată la peste 27,3 milioane lei, adică circa 1,9 milioane lei pentru un singur mijloc de transport de acest tip. Oficialii Primăriei au spus că noile autobuze vor fi deservite și de șoferi gata să preia controlul în cazul în care apar probleme pe traseu.

 

”Suntem în etapa de a pregăti licitația pentru lansarea procedurii de achiziție publică în vederea încheierii unui acord-cadru cu o durată de 4 ani pentru furnizarea 14 autobuze autonome destinate transportului public de persoane. Valoarea este de 27,3 milioane de lei fără TVA. Aproximativ 1,9 milioane de lei pentru un autobuz autonom. Noi ne dorim să cumpărăm două tipuri de autobuze. Mașina se conduce singură, dar șoferul trebuie să rămână alert și gata să preia controlul dacă mașina nu poate să execute sarcina sau manevra. Cele care sunt la nivelul patru, conducătorul va trebuie să fie pregătit să preia controlul numai în condiții complexe sau atunci când situațiile meteorologice o impun. Autonomia în ore de funcționare va fi între 9 și 12 ore, cu 12 pasageri la bord”, a anunțat viceprimarul Dan Tarcea, la Radio Cluj.

Primăria a anunțat că vrea să introducă o linie de transport în centrul Clujului care să fie deservită de un autobuz autonom iar municipalitatea a și contractat un studiu de la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca în acest sens.

Serviciile de consultanță de 135.000 de lei de la Unversitatea Tehnică din Cluj-Napoca au fost contractate tocmai pentru a pregăti această licitație de achiziție de autobuze autonome în Cluj. UTCN ajută Primăria la elaborarea caietului de sarcini al procedurii.

În primă fază, Primăria și-a propus să pună în circulație un singur autobuz autonom, urmând să mai comande și altele în funcție de buget și de felul se va comporta vehiculul.

Pe piață un autobuz autonom pornește de la 350.000 euro și transportă 10-12 călători.

Detalii: Primăria pregătește deja o licitație pentru a cumpăra autobuze fără șofer

Vezi și: Propunere inedită la o dezbatere publică a Primăriei: înființarea liniei verzi 0 de autobuz în centrul Clujului

VIDEO Clujul, primul oraș din România cu autobuze autonome, fără șoferi. Primul va circula de anul viitor în centru

sursa foto: https://www.auto-bild.ro/headline/mercedes-benz-future-bus-transportul-comun-devine-autonom-101979.html/attachment/2016-mercedes-benz-future-bus-2

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

  • Articole similare