Închide

Primăria pregătește deja o licitație pentru a cumpăra autobuze fără șofer

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - nov. 26, 2019 0 1053

Primăria a contractat servicii de consultanță de 135.000 de lei de la Unversitatea Tehnică din Cluj-Napoca pentru a pregăti o licitație de achiziție de autobuze autonome în Cluj. UTCN urmează să ajute Primăria la elaborarea caietului de sarcini al procedurii care se va lansa cel mai probabil în 2020, ca un acord cadru.

Serviciile UTCN au fost contractate la începutul lunii noiembrie și includ inclusiv obligația de a stabili criterii de evaluare tehnică a ofertelor pentru acest tip de mijloace de transport în comun.

Pe piață un autobuz electric costă circa 350.000 euro și transportă 10-12 călători.

Oficialii din administrația clujeană au anunțat deja că doresc să implementeze din 2020 un proiect-pilot care vizează transportul în comun fără șofer. Potrivit administrației locale, Clujul va lua exemplul unor alte orașe europene ca și Paris sau Viena. Pentru început, Clujul va testa de anul viitor un autobuz fără șofer pe o linie specială în centrul orașului iar în viitor, dacă sistemul funcționează, pe străzi ar putea apărea și mai multe.

„Ne dorim să punem în circulație, experimental pentru început, un autobuz autonom, care există în marile orașe europene care să deservească o arie de circulație prin zona centrală. Pentru a arăta în primul rând că acest oraș susține dimensiunea modernă, inovarea, inteligența artificială pe care nu o vom putea evita niciunul dintre noi. Va fi un mijloc de mobilitate al viitorului. Anul viitor sper să îl vedem într-o formă sau alta pe străzile Clujului”, a anunțat deja primarul Emil Boc.

Detalii: VIDEO Clujul, primul oraș din România cu autobuze autonome, fără șoferi. Primul va circula de anul viitor în centru

Primăria din Cluj se concentrează deja de doi ani de zile pentru a crește calitatea transportului în comun din oraș (cumpărarea de autobuze electrice, de autobuze euro 6, de tramvaie și troleibuze noi) și de a-l prioritiza în fața traficului auto prin crearea de benzi dedicate.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare