Închide

Ce mai mare comună din România, Florești, are un buget estimat la 90,3 milioane lei. Există un credit de rezervă de 44 de milioane lei și se mizează și pe obținerea de finanțări europene de aproape 37 de milioane lei pe proiecte noi depuse odată cu noul mandat

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - apr. 07, 2021 0 394

Bugetul Floreștiului pentru 2021 va fi de peste 90,3 milioane lei, din care investițiile sunt estimate la peste 38,2 milioane lei. Primarul Bogdan Pivariu a anunțat că se mizează și pe un credit de peste 44,3 milioane lei dar și pe fonduri europene de peste 36,7 de milioane de lei, toate fiind proiecte noi depuse de la preluarea mandatului de către actuala administrație.

Anul acesta au fost bugetate, după cum a explicat oficialul, mai multe proiecte care să rezolve problemele comunei: un studiu de trafic, un Plan Urbanistic Zonal reparatoriu pentru zonele de locuințe colective, un studiu care să releve problemele și soluțiile pentru rețelele de apă, un studiu urbanistic pentru promenada din zona Someșului, studii de fezabilitate pentru crearea unui adăpost de câini, a unei hale agroalimentare sau a unui sistem de piste de biciclete în satul Florești sau un studiu pentru a identifica potențialul de ape termale al comunei care să dicteze dacă se poate construi un aquapark.

De asemenea, se vor mobiliza fonduri pentru dezvoltarea unei rețele de supraveghere a traficului dar și a depozitelor necontrolate de deșeuri din comună sau cele de pe malul Someșului. O noutate este alocarea sumei de 1 milion de lei pentru proiecte propuse de floreșteni, în cadrul unei proceduri de bugetare participativă care funcționează și în Cluj-Napoca.

Primăria mizează și pe o serie de proiecte cu finanțare de la Compania de Investiții, e preocupată să susțină proiectul Centurii Metropolitane. Fonduri consistente vor fi  direcționate și pe partea de infrastructură rutieră. Digitalizarea este o altă direcție în care Primăria și-a propus să investească.

 

Proiectul de buget pe 2021 al comunei Florești este în consultare publică urmând să fie supus atenției Consiliul Local pentru a fi dezbătut și aprobat. Bugetul estimat pentru 2021 este de peste 90,3 milioane de lei. La capitolul investiții suma este de 38,2 milioane lei, însă Primăria își propune să dubleze bugetul prin proiecte cu finanțare europeană. Există și un credit contractat de peste 44 de milioane lei care va fi folosit pentru proiectele de investiții din comună.

„Nu avem o sumă frumoasă atrasă din fonduri europene. Ne propunem să îmbunătățim acest aspect. Am depus proiecte de peste 36,7 de milioane lei de la preluarea mandatului”, a arătat primarul Bogdan Pivariu.

Oficialul a prezentat pe capitole, ce tip de proiecte au fost bugetate în 2021. Cu precădere se va investi într-o serie de studii, foarte importante pentru a corecta neajunsurile din comună – trafic, probleme de urbanim și dotări, calitatea vieții sau petrecerea timpului liber în comună.

Se vor face studii de fezabilitate și pentru o nouă piață agroalimentară și pentru un nou adăpost de câini care urmează să fie construirâte în comună. De asemenea, Primăria și-a propus să investigheze potențialul de ape termale din localitate. Pivariu a spus că în funcție de ceea ce va spune studiul (cerut de mai mulți locuitori din comună) se va putea vedea dacă se poate amenaja un aquaprk în comună.

În ceea ce privește PUZ-ul reparatoriu care se va face pe teritoriul comunei, el va stabili cum se pot corecta deficiențele de la capitolul urbanism și va stabili ce se poate îmbunătăți în zonele cu locuințe colective din comună – de la dotări, la spații de plimbare, accese etc.

Primarul Pivariu a mai spus că la capitolul bugetare participativă s-au depus 16 proiecte și că bugetul alocat pentru acest inițiative venite de la comunitate este de 1 milion de lei. În următoarea perioadă urmează să se jurizeze și să se voteze online aceste proiecte, după modelul care se practică deja în Cluj-Napoca.

Primăria mizează și pe o serie de proiecte cu finanțare de la Compania de Investiții, e preocupată să susțină proiectul Centurii Metropolitane. Fonduri consistente vor fi  direcționate și pe partea de infrastructură rutieră. Digitalizarea este o altă direcție în care Primăria și-a propus să investească.

Primarul Pivariu a mai spus că nu este război în Florești dar că el e în război cu toți cei care continuă să arunce gunoiul în locuri nepermise. Până la drone, Pivariu a mai spus că vrea să mobilizeze fonduri pentru achiziționarea de camere performante pentru monitorizarea traficului dar și a zonelor predispuse pentru depozitări ilegale, cu ar fi malul Someșului.

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu