Închide

REPORTAJ La capătul puterilor: Ei pot spune că suntem asasini, criminali / Nu știu ce se întâmplă în spitale. Dar îi vom trata la fel ca pe toți, vom face tot ce putem pentru ei / Valul trei ne lovește mai puternic

ReportajSănătateTop News by Catalin Suciu - apr. 07, 2021 0 1599

În județul Cluj nu sunt locuri libere de terapie intensivă Covid. Iar numărul pacienților care au nevoie de ventilație mecanică invazivă crește zilnic. Sunt zeci de solicitări. La Unitatea de Primire a Urgențelor se intubează pacienți pe unde se apucă, în timp ce oamenii protestează împotriva măsurilor restrictive, împotriva măștilor, de exemplu.

Se intubează pe ambulanțe.

Câte o echipă întreagă de medici și personal medical, încearcă să facă tot posibilul să nu moară nimeni. Iar locuri nu sunt nicăieri în Cluj în Terapie Intensivă. Niciunul. Sunt liste de așteptare în spitalele de zi, oameni internați deja care au nevoie de TI urgent și sunt ținuți cu oxigen până se eliberează un pat. Cele mai multe se eliberează prin deces și sunt ocupate imediat. Sunt oameni bolnavi care fac forme severe și unii mor pe ambulanțe, nici nu apucă să ajungă la spital. Problema e că acum, dacă faci o formă gravă de Covid-19, efectiv nu ai unde merge. Se pot amenaja sute de paturi noi, oricâte, pentru Terapie, dar nu este nici personal medical.

În curtea spitalului Județean, un bărbat vorbește la telefon.

-Îl resuscitează. Nu se poate, pe picioare o venit! Nu-i bine, moare.

Închide, își pune telefonul în buzunar și își aprinde o țigară din care trage lung, fără oprire. În UPU ajung acum, pe lângă urgențele cu risc vital, precum AVC-urile, infarcturi, politraumatisme din accidente și bolnavi infectați cu Sars-Cov-2, care sunt în pragul stopului cardiac.

Medicul Adela Golea, urgentist, spune că niciodată spitalul nu s-a confruntat cu o situație precum cea din prezent.

„În UPU suntem disperați realmente. Nu sunt nicăieri paturi de terapie intensivă, dar UPU-urile funcționează ca terapie intensivă. Facem tot ce trebuie pentru ei, pentru pacienți. Nu pot decât să îi asigur. Se face un plan cu terapia și pacientul rămâne acolo unde se poate.  Am intubat inclusiv în salvare. Situația nu arată bine deloc.”

Doctorul încearcă să-i înțeleagă și pe oamenii care protestează împotriva restricțiilor.

„Din punct de vedere medical, spun că aceste măsuri trebuie păstrate. Din punct de vedere social, sunt mulți factorti care au dus la nesiguranța aceasta, nu numai medicală, ci și financiară și de a nu se înțelege anumite măsuri medicale. Mai e și partea de comunicare. Eu văd două probleme majore în urgențe. Oamenii nu vin să se trateze la timp și nu mă refer acum doar la Covid, ci și la cei fără Covid, dar cu alte afecțiuni. Nu vin la timp fiindcă s-a mers pe tot felul de mesaje că în spitale te infectezi, că se întâmplă nu știu ce. La acestea se adaugă și problemele cu patologia post-covid, unde apar și probleme psihologice. Dacă ai avut Covid, ai rămas fără salariu sau cu salariul minim, ai și o familie, nu este foarte ușor să mai accepți restricții. Eu pot să le spun că nu e bine să nu respecți măsurile acestea de sănătate publică, dar ei, cei care protestează, îmi spun: Doamnă,eu trebuie să trăiesc. Ce facem acum în UPU? Încercăm doar să găsim soluții. Oamenii pot să înjure, tot vor fi ajutați. Dar, așa cum v-am spus, situația arată rău. Suntem disperați aici, vă spun.”

Supraaglomerarea din Unitatea de Primire a Urgențelor e efectul aglomerării celorlalte spitale din Cluj, care tratează cazuri de Covid-19. Spitalul de Boli Infecțioase e ocupat, ambele secții de Terapie Intensivă funcționând la capacitate maximă de luni de zile. Sunt ocupate și secțiile de preterapie intensivă, acele locuri unde pacienții primesc oxigen și se încearcă stabilizarea lor, pentru a nu fi nevoie de ventilație mecanică invazivă.

Medicii susțin că în ultima perioadă se observă o creștere semnificativă a severității bolii. Doctorița Iulia Trifu, medic specialist radiolog de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, afirmă că afecțiunile grave la plămâni au crescut vertiginos.

„Dacă aveam pneumonii preponderent ușoare și medii, în care leziunile afectau zonele periferice, subpleurale ale plămânilor, în a doua jumătate a anului trecut și prima parte a anului afectarea a devenit mai difuză, cu leziuni diseminate în ambii plămâni, cu afectarea tuturor regiunilor pulmonare la majoritatea pacienților internați la noi. A crescut numărul de cazuri a căror afectare pulmonară e de peste 50%  la tineri, tot mai tineri, fără factori de risc cunoscut. Până anul acesta, o afectare pulmonară de peste 75% la persoanele tinere era o excepție, pe când doar în ultima săptămână am avut în ATI șapte persoane cu vârsta cuprinsă între 32 și 46 de ani,  între care și o femeie însărcinată, care a suferit o naștere prematură în conditii de afectare pulmonară de 60%. Am sesizat și creșterea complicațiilor trombotice cauzate de Covid, complicații pulmonare și extra-pulmonare, cerebrale, renale, splenice.”

Examinare Computer Tomograf, pacient de 38 de ani, cu afectare pulmonară de 90%. Singurele părți normale din plămâni sunt cele negre

Situația este similară la Spitalul de Pneumoftiziologie Leon Danielo. Și pe secția de zi și pe secția de Terapie. Medicul Tudor Simu care conduce Terapia Intensivă afirmă că a scăzut vârsta celor care dezvoltă forme severe și au nevoie de TI.

„A scăzut media de vârstă și nu doar asta, procentul de pacienți cu forme grave și tineri s-a inversat. Dacă anul trecut pe vremea asta totalul pacienților de la terapie într-o lună erau 80% forme medii și 20% severe, acum e invers. Probabil din cauza apariției noilor tulpini, cea britanică și cea sud-africană, care afectează tinerii de până în 50 de ani, 55 de ani. Procentul de afectare pulmonară este mai mare decât înainte. Avem pacienți cu afectare de peste 80 de la sută, 90 la sută și sunt tineri.  Nici în primul val și nici în al doilea nu au fost atâtea cazuri în Terapie Intensivă. Pe secția de pretarie, unde avem niște ventilatoare unde bolnavii au nevoie de ventilație non-invazivă, e tot plin. Sunt cu afectare pulmonară de peste 70%. Ce facem dacă se agravează? Sunăm peste tot să găsim un loc în țară, undeva, oriunde, nu contează. Problema e că nu sunt nicăieri. Dacă se agravează, dacă vine momentul să-i intubăm, iar locurile sunt ocupate, vom intuba acolo. Pacientul trebuie ținut oriunde, stabilizat, până se găsește un loc. Intubez oriunde și să știu că pun un pat acolo, dar nu vreau să las pe nimeni să moară. „

Ce faceți dacă aveți doi pacienți, unul de 40 de ani și altul de 90, ambii având nevoie de un loc pe Terapie Intensivă,în secțiile existând unul singur?, l-am întrebat pe doctorul Tudor Simu.

„Nu mă întreba, nu vreau, nu poți alege între oameni. O să-l aleg pe cel mai grav, nu are importanță vârsta. Dacă cel mai puțin grav e tânăr, el va mai rezista pe ventilație non-invazivă. Primul care are nevoie de ajutor, va fi ajutat. Eu nu am cum să aleg între pacienți, doar Dumnezeu poate alege. Fiecare are o șansă. Fac orice, doar să stabilizăm persoana. Vin foarte mulți în stare gravă. Fie nu își dau seama de ce au, fie se tem, iar leziunile evoluează foarte repede, iar de la afectare de 20% ajung la 80% în trei zile. Unii sunt mai rezistenți la hipoxie, stau acasă și ajung foarte târziu, când de fapt ar fi trebuit să înceapă deja tratamentul adecvat.”

Doctorul Simu conduce secția de Terapie Intensivă de la Pneumoftiziologie încă din primăvară, atunci când pandemia ajungea și în România. La fel ca și alți colegi, a auzit și vocea străzii acum. Grupuri de tineri protestează în toată țara, în marile orașe. Scandează, între altele, ASASINII, Asasinii.

„E frustrant, asta simt, dar nu mă plâng, pot striga ce vor ei, dar strigă în necunoștință de cauză. Cei care ne fac criminali, nu au fost nici o oră să vadă cum arată pacienții ăștia, cât e de dramatic ce se întâmplă. Nu au toate informațiile necesare, nefiind în domeniu. Își iau informații fie de pe facebook, fie de pe google, apoi le răspândesc. Personal eu simt o mare dezamăgire, dar asta nu mă împiedică să-mi continui munca.”

Doctorița Milena Man, șefa secției Covid de la Spitalul de Pneumoftiziologie vorbește despre cazuri recente, când anumiți pacienți au refuzat tratamentul.

„E dreptul lor, pot face asta. Chiar acum am avut un tânăr de 33 de ani, cu 75% afectare pulmonară, 79 saturație, care prefera să stea cu masca la bărbie. Spunea că a citit pe facebook. Eu nu pot combate ceva ce citești pe facebook, nu aș putea. Fiecare pacient care refuză, va semna pe propria răspundere că refuză oxigenul. Pot opta și pentru externare dacă nu sunt de acord cu recomandările. Dar această persoană a fost convinsă până la urmă. Nu putem lăsa pe cineva să moară fiindcă a citit pe facebook tot felul. Acum merge spre bine. Când ești pe secție de preterapie, trebuie să îți asumi că agravarea poate fi și moartea, inclusiv. Așa, de pe margine, e ușor să faci teorie, dar se mai schimbă lucurile când simți că aerul nu îți mai ajunge și poate că această viziune de pe facebook și aceste informații culese pot fi nuanțate și chiar schimbate.”

Medicul, pneumolog ca specializare, aduce în discuție și „efectul Flavia Groșan”, un doctor din Oradea care a spus, printre altele, că protocolul medical Covid din spitalele din România, ucide pacienții. Tot Groșan le transmitea oamenilor să nu meargă la spital dacă au saturație de 80%, oferind tratamente miraculoase nesusținute de nici un studiu medical.

„Unii pacienți refuză oxigenul. Eu, din ce înțeleg, acea doamnă doctor își conduce un cabinet.O consultație online ar costa 100 de lei, e benefic pentru doamna doctor să practice astfel de declarații. Deci suntem o țară întreagă de proști, iar un medic din mediul privat lucrează și poate are de câștigat. Oamenii sunt influențați foarte ușor.”

Medicul Milena Man crede că între stat și protestatarii ultimei săptămâni ar fi benefic un dialog.

„Pe unii îi pot înțelege. Sunt persoane care nu mai au ce să pună pe masă. Cred că restricțiile severe ar putea băga pe foarte multă lume în faliment. Toată lumea e obosită, dar le-aș cere o păsuire de o lună celor care protestează. Să apucăm să vaccinăm cât mai mult, căci se vor vedea efectele.  Acum te apuci să protestezi, când ai cele mai multe decese, când terapiile sunt pline, când toate sunt pline? Nu e momentul oportun. Iar să ne facă criminali nu e drept. Acei oameni nu au pregătire și nici minima decență de a se interesa. Vă spun cum stăm.  Valul trei ne lovește mai puternic, ne izbește, nu doar ca înălțime, ci și ca intensitate. Sunt tulpini care circulă, probabil sunt și tulpini noi care circulă și pe care nu le știm.  Sunt foarte mulți pentru care nu se mai poate face nimic. Sunt găsiți decedați la domiciliu,  decedează pe salvare sau în primele ore când ajung în camera de urgență. Nu mă iau eu la trântă cu cei care ne fac criminali. Dacă nu le-a murit nimeni din familie, în necunoștință de cauză pot spune aceste lucruri, că suntem asasini, criminali. Ei nu știu ce se întâmplă în spitale. Dar îi vom trata la fel ca pe toți, oricând. Și vom face tot ce putem pentru ei. „

Și ambulanțele din Cluj stau blocate, iar timpii de așteptare la apeluri cresc mai mult ca niciodată. La Huedin, un pacient depistat cu Covid-19 este ținut în fața spitalului cu mască de oxigen. Starea i s-a agravat în ritm accelerat. Cum nu sunt locuri nicăieri, el e ținut în ambulanță, în timp ce medicii stau pe telefoane și așteaptă un pat liber.

Cazul nu este singular.

Rareș Ghilea, ambulanțier la Serviciul Județean de Ambulanță, povestește că toată lumea suferă din cauza numărului mare de cazuri. Timpii de așteptare la apeluri e mai ridicat decât a fost vreodată. Bărbatul e șocat de protestele din ultima vreme.

„Nu am cuvinte. M-am uitat, am auzit, am văzut ce se întâmplă și efectiv m-am blocat. Presiunea pe sistemul medical e enormă și urcă din ce văd. UPU e blocat. Să nu uităm de cei cu accidente vasculare, infarcturi, care sunt prioritari.  Personalul de peste tot e foarte obosit. Nu mai putem ajunge la ore suplimentare, ne îmbolnăvim și noi și asta e.  Lumea are dreptul să protesteze, constituția funcționează, nu a fost abrogată, dar să-i faci pe medici criminali? Asta nu pot înțelege. Noi ajungem la cazuri dintre cele mai grave. Problema acum știți care este? Că pacienții se degradează foarte rapid. Stai de vorbă cu omul, are o saturație acceptabilă, să zicem 85-90%, iar în câteva minute merge spre 70%. Asta nu s-a întâmplat înainte. Alții stau și așteaptă la nesfârșit. Lumea nu conștientizează nici acum ce se întâmplă.”

text preluat de pe g4media.ro

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.

Articole similare