Închide

Parcul neștiut al Clujului: expoziție de sute de specii de trandafiri la stațiunea de cercetări horticole din Cluj

ActualitateTop News by Mihai Prodan - iun. 15, 2019 2 6291

La stațiunea de cercetări horticole din Cluj, dărăpănată de decenii și subfinanțată, găsiți de astăzi până în toamnă o foarte interesantă expoziție de trandafiri – sute de specii, între care câteva zeci sunt cele create chiar în această stațiune. Expoziția e organizată în fiecare an de mai bine de o jumătate de secol, dar din păcate foarte puțini clujeni știu de ea.

Campusul stațiunii se desfășoară pe hectare întregi dar e foarte degradat și cel mai ilustrativ e pavilionul administrativ, dărăpănat, coșcovit și cu igrasie pe pereți, dar cu potențial dacă ar fi reabilitat. Cum activitatea didactică și de cercetare se desfășoară însă pe terenurile agricole de mari dimensiuni – inclusiv în sere mari dar cu geamuri sparte – veți găsi aici, mai ales din primăvară până în toamnă, legume și fructe produse local iar, de azi, o interesantă expoziție cu sute de specii de trandafiri. Între acestea unul dintre cele mai cunoscute, creat chiar în stațiunea de cercetare horticolă, e soiul „foc de tabără”, creat în 1970 de cunoscutul Ștefan Wagner. Ioana Moldovan, care și-a documentat lucrările de licență, de masterat și de doctorat – iar primele două cu studiu chiar pe tema trandafirilor – chiar aici în stațiunea de cercetare, unde de altfel lucrează de la absolvirea cursurilor în 2010, are detalii:

Alt soi, mai nou, e „Sandra”. Cercetătoarea Gabriela Roman, care a creat zeci de specii de trandafiri în această stațiune, explică:

Ca să ajungeți la această stațiune, cu expoziția amenajată cu zeci de specii de trandafiri – ce pot fi vizitați și înfloresc până în toamnă – aflați că aceasta e la capătul liniilor de troleibuz 32 sau 33, în funcție de intrarea pe care o preferați, iar accesul e gratuit.

În final, o scurtă privire în ceea ce e a ajuns Stațiunea de Cercetări Horticole din Cluj:

Stațiunea funcționează încă din 1953, când a fost înființată sub numele Stațiunea Experimentală Pomicolă Cluj, subordonată direct Ministerului Agriculturii. Primul director – cunoscutul Rudolf Palacsay. În câțiva ani, de la 6,5 hectare stațiunea ajunge să administreze peste o mie de hectare. În 2009 fondul stațiunii se redusese din nou, la 168,48 hectare. Din 2016 aceasta funcționează în subordinea Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară.

Din 2002 devine Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Cluj, şi se reorganizează ca instituţie publică cu personalitate juridică şi finanţare extrabugetară. Din istoricul instituției: „datorită schimbărilor de fond ale sistemului de funcţionare a economiei româneşti după anul 1990 activitatea unităţii trece într-o altă etapă. Mişcarea de personal este mare datorită schimbării de generaţii de cercetători şi a reorientării profesionale spre activitatea universitară, muncitorii formaţi pleacă la locuri de muncă mai atractive financiar.

Specialişti de marcă ai cercetării româneşti ca prof dr.ing Ştefan Oprea în domeniul viţei de vie care a obţinut şi omologat soiuri de masă de viţă de vie adaptate zonei Clujului, soiuri solicitate şi în prezent, a creat de asemenea soiuri de măr ardelean, Ancuţa.

Cercetător ing Mircea Străulea care o obţinut şi omologat soiuri de păr din care, soiul Napoca se află în sortimentul naţional şi utilizat ca genitor în unităţile de cercetare din Europa.

Cercetător dr.ing Ştefan Wagner specialist în ameliorarea portaltoilor, a cireşului şi binecunoscut în ameliorarea trandafirului –a creat şi omologat soiuri valoroase , promovate şi extinse în cultură.

Cercetător ing. Botar Andrei, un specialist valoros în arbuşti fructiferi, cercetător dr.ing. Syekely Iosif un specialist redutabil în protecţia plantelor.

Stațiunea avea după Revoluție 240 angajați, dintre care 24 de cercetători și nu mai puțin de o mie de zilieri; în 2006 numărul se redusese la 12 cercetători și 20 zilieri, iar anul trecut – 23 angajați, din care șapte cercetători. „Deşi unitatea a fost nefinanţată, activitatea s-a susţinut prin calitatea personalului. Tinerii cercetători au depus eforturi susţinute şi s-au perfecţionat prin master şi doctorat. Activitatea de cercetare continuă să se afle în prim plan: astfel, dintr-un total de 183 de soiuri omologate în staţiune, 67 de soiuri au fost omologate după anul 1990, din care 34 de soiuri din speciile horticole existente în staţiune, au fost omologate în perioada 2007-2015”, arată istoricul instituției.

2 comentarii

  1. De unde aveți informații că parcul poate fi vizitat? Am fost pe strada Băișoara și ușa e mereu închisă. Doamna de la magazin a zis că parcul nu e deschis pentru a fi vizitat, din cate știe ea. Se poate publica un orar sau un număr de telefon unde se poate confirma că e deschis?

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.

Articole similare