Închide

3.000 la marșul minorităților sexuale, la Cluj

Actualitate by Actual de Cluj - iun. 15, 2019 0 194

Sute de persoane au mărșăluit azi în centrul Clujului pentru drepturile minorităților sexuale, cea mai mare asistență la acest miting în cele trei ediții ale sale, aceasta poate și pentru faptul că, prima dată, acesta a fost organizat chiar în centrul Clujului, în piața Unirii, după ce până acum acesta a fost exilat pe marginea Someșului, în afara centrului.

Mitingul, care s-a bucurat de o asistență numeroasă, a pornit din piața Unirii pe semipietonala Eroilor, pe Calea Dorobanților și retur pe bulevardul 21 Decembrie 1989, fără incidente, aceasta și pentru că forțele de ordine au fost prezente în număr impresionant și cu toate dotările, după ce la amiază a fost organizată tot în centrul orașului, în piața Avram Iancu, o contramanifestație împotriva acesteia, a Noii Drepte.

Participarea a fost estimată la 3.000 de persoane și trebuie spus că în piața Unirii a fost condiționat accesul, în zona unei scene amenajate în zona de Vest, de purtarea unei brățări care să ateste participarea la manifestare. Fără aceasta, au confirmat și jandarmii, organizatorii au putut cere înlăturarea oricărui clujean care trecea prin zonă. Între cei care au urcat pe scenă s-a aflat și viceprimarul orașului Koln, Andreas Wolter, prezent pe scenă și anul trecut. Acesta a salutat organizarea mitingului în centrul orașului dar a spus că pe viitor „până nu va deschide primarul acest eveniment nu vom pleca de aici” – primarul Emil Boc a autorizat manifestarea, a fost invitat la miting, dar nu a participat.

„Este un moment istoric, pentru că oferim o vizibilitate comunităţii LGBT. Au fost zeci de ani în care oamenii nu ne-au cunoscut aşa cum suntem noi, diferiţi, cu bune şi cu rele. Ieşim în stradă pentru că avem dreptul să o facem. Am trăit în teamă şi minciună. A venit timpul să ieşim din invizibilitate, din anonimat. Am ieşit în stradă pentru că încă nu avem drepturi, cum este parteneriatul civil”, a spus pe scenă organizatorul marşului, Lucian Dunăreanu.

actualdecluj.ro a fost prezent la miting și a transmis de la fața locului:

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu