Închide

Corporațiile de IT cu filiale la Cluj au angajat masiv chiar și în pandemie. Cum a crescut numărul de angajați în ultimii doi ani (studiu)

EconomieITTop News by Kristina Reştea - iun. 20, 2021 0 472

Firmele mici de IT din Cluj înregistrează o creștere de 15% în rândul angajaților în 2021 față de 2019, în timp ce București arată o creștere de numai 1,5%. Companiile medii de IT au înregistrat la Cluj o creștere de 13%, dar marile corporații din sector, cu filiale pe piața locală, înregistrează creșteri semnificative în 2021: la nivel mondial, acestea au cu 57% mai mulți angajați decât în 2019. Datele au fost sintetizate de SRD-media și Adrian Lupău, specialist în vânzări B2B și expert LinkedIn, într-un studiu despre evoluția domeniului IT din România, folosind date ale platformei.

Analiza se bazează pe datele a peste 200 companii, atât românești cât și filialele corporațiilor internaționale, și a urmărit schimbările de pe piața muncii din 2019 până în 2021, în ceea ce privește numărul angajaților din această industrie. În studiu au fost cuprinse 79 de companii din Cluj si 74 de companii din București, acestea fiind de altfel deocamdată principalele piețe de IT din țară, la care se alătură Timișul și Iașiul. „Fie că vorbim despre sănătate sau educație, fie că vorbim de industrie, piaţa muncii sau interacţiune socială, putem spune că nouă realitate ne-a făcut să simţim nesiguranța zilei de mâine. Dacă în 2019 a merge la un târg de cariere, a aplica la un job, a merge la un interviu sau, pur şi simplu, a merge la serviciu erau lucruri absolut normale, totul a luat o turnură neaşteptată în martie 2020”, amintesc autorii analizei, care au încercat să afle cum a influențat pandemia acest segment de lucru.

Când vine vorba de companiile mici de IT din Cluj, numărul angajaților a crescut semnificativ din 2019. Datele arată că în 2021 au fost cu 3,5% mai mulți decât în 2020 și cu 15% mai mulți decât în 2019. Nu același lucru se poate spune însă și despre cele din București. În capitală s-a înregistrat o scădere de 0,4% în 2021 față de 2020, în rândul angajaților din cadrul acestor firme.

Datele companiilor de IT din Cluj care au între 50 și 100 de angajați au arătat o creștere de aproximativ 11% din 2019 până în prezent. O evoluție se observă și în cazul companiilor din București, unde avem o creștere de aproape 13% pe piața de muncă în IT, pe acest segment.

Foarte active au fost corporațiile internaționale, ale căror filiale din România au angajat în ultimii 2 ani. Multinaționalele care au dominat segmentul IT din București au fost Microsoft, Google și IBM. Creșteri semnificative au înregistrat și filialele clujene ale corporațiilor Emerson și Magneti Marelli. Alte multinaționale care au angajat masiv au fost Amazon – cu sediul în Iași – și Intel – cu sediul în Timiș. La nivel mondial, companiile mari de IT cu filiale în Cluj au înregistrat o creștere de 33% față de anul precedent și de 57% față de 2019, conform datelor din LinkedIn. Totuși, creșteri semnificative au fost înregistrate și de filialele din București ale marilor corporații din IT – cu 8% mai mulți angajați decât în 2019.

„Procentele ne arată că avem de-a face cu o creștere în industria IT la nivel global. Sigur că aceasta vine și natural, dar e clar că și pandemia a fost un factor extern puternic, care a accentuat nevoia digitalizării în toate domeniile. Când vine vorba de piața IT din România, trebuie să avem în vedere mai întâi filialele companiilor foarte mari din afară, dar și proiectele de outsourcing. De ce noi? Pentru că angajatorii găsesc un raport foarte bun între calitatea oferită și prețul perceput de IT-iștii români”, comentează Raul Siderias, CEO, srd-media – Technical SEO & Digital Marketing Agency.

Marile companii au nevoie de specialiști IT și se extind la Cluj

Domeniul IT este unul în care s-au făcut constant angajări și în care e nevoie în continuare de personal. Spre exemplu, luna trecută, dezvoltatorul de solutii software 3Pillar Global, cu sediul central în Romania la Cluj-Napoca, anunța că are nevoie în acest an de încă 100 de angajați. Specialiștii IT vor putea lucra de la distanță, full-time, de oriunde din țară. Compania nu renunță totuși la cele trei birouri, din Cluj, Timișoara și Iași.

De asemenea, grupul german Bosch angajează constant specialiști software și plănuiește extinderea la Cluj. Centrul de Inginerie din oraș  a înregistrat „o creștere rapidă în ultimii ani”, spun reprezentanții companiei în România. Inginerii de aici, specializați în software, hardware și fiabilitate, lucrează la proiecte cu tehnologie precum conducerea automatizată, mobilitatea electrică și conectată, inteligența artificială și Internetul lucrurilor. În prezent, aproximativ 1.000 de angajați lucrează la Centrul de Inginerie din Cluj, conform datelor făcute publice de grupul german, dar e nevoie în continuare de oameni: pentru Cluj-Napoca, grupul are deschise acum 53 de posturi. În lunile următoare, „campusul software” va fi extins cu o a doua clădire. Noua clădire de birouri va fi finalizată, conform planului, în 2023, și va fi conectată la facilitățile existente.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.