Închide

„CEDO nu a obligat România să recunoască căsătoriile între persoanele de acelaşi sex, ci doar să acorde o formă de protecţie juridică a concubinilor”

ActualitateAdministrație by Actual de Cluj - sept. 29, 2023 0 248

Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, Csaba Asztalos, a declarat în 29 septembrie pentru G4Media.ro că statul român poate să implementeze decizia CEDO privind protecția și recunoașterea cuplurilor de același sex prin adoptarea legii parteneriatului civil. Președintele CNCD a mai spus că, dacă România nu va adopta legea în această sesiune parlamentară, dezbaterea și adoptarea unei astfel de legi consider că ar trebui amânată după 2024, an electoral (DETALII).

”Cei care spun că CEDO obligă România să asigure căsătoria persoanelor de același sex sau să recunoască căsătoria persoanelor de același sex încheiată în străinătate spun o mare minciună. Statul român poate să implementeze această decizie prin adoptarea unei legi a parteneriatului civil, care este total diferită de instituția căsătoriei și, important de subliniat, nu are nimic de-a face cu adopția copiilor de către cuplurile de același sex. Nu există această obligație prin decizia CEDO. România are la dispoziție un termen legal de șase luni pentru a transmite un plan de acțiune privind aplicarea Deciziei Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) care obligă țara noastră să recunoască prin lege cuplurile de același sex care vor să devină oficial o familie, a declarat în 28 septembrie purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, citat de Agerpres.

Judecătorul Cristi Danileț a arătat și el public, după pronunţarea hotărârii CEDO rămase definitivă, pe 25 sept 2023, prin care devine obligatoriu pentru România este să adopte o lege a parteneriatului civil, că „Nu, CEDO nu a obligat România să recunoască astfel de căsătorii pentru persoanele de acelaşi sex, ci doar să acorde o formă de protecţie juridică a concubinilor de acelaşi sex. CEDO spune că dreptul la căsătorie este un drept fundamental al omului numai pentru persoanele de sexe diferite, prin urmare un stat european este liber să decidă dacă acordă sau nu dreptul la căsătorie pentru persoanele de acelaşi sex. Or, reamintesc: Constituţia României, așa cum a fost interpretată prin decizia CCR nr. 580/2016, spune că în România instituţia căsătoriei este rezervată numai pentru persoanele de sexe diferite. Mai reamintesc că în România persoanele care convieţuiesc şi gospodăresc împreună sunt recunoscute în mod oficial, de Constituţie şi Curtea Constituţională, drept familii, indiferent de sexul partenerilor. Prin urmare, după pronunţarea hotărârii CEDO rămase definitivă pe 25 sept 2023, ceea ce devine obligatoriu pentru România este să adopte o lege a parteneriatului civil: cei doi parteneri nu vor merge la ofiţerul de stare civilă într-o procedură solemnă specifică celor care se căsătoresc, ci se vor înscrie într-un registru şi vor primi un certificat prin care se va atesta uniunea lor. Acest timp de uniune le va da anumite drepturi, cum ar fi vizitarea în spital a partenerului, stabilirea împreună în străinătate, moștenirea, îngrijirea copiilor, plata ratelor, plata taxelor etc”, a scris pe Facebook, Cristi Danileț.
FOTO: Cluj Pride/2023/sursă foto: Mircea Restea

Nici un comentariu

Scrie un comentariu