Închide

Cealaltă faţă a celui mai scump oraş imobiliar din ţară: 25 oameni evacuaţi dintr-o clădire a Bisericii Reformate şi criză de locuinţe sociale

AdministrațieSocialTop News apr. 02, 2019 0 714

 

Marți, 2 aprilie 2019, ora 10.00, Cluj-Napoca. E programată evacuarea a 25 de persoane care locuiesc pe str. Vlad Țepeș nr 7, într-un imobil care aparţine Bisericii Reformate din Someşeni. Sunt scoși în stradă, cu executor judecătoresc, aproximativ 25 de persoane, dintre care 10 minori, 3 persoane cu handicap și o persoană operată pe inimă, atrag atenţua reprezentanţii mişcări Căşi Sociale Acum, care îi acuză pe reprezentanţii primăriei că nu fac mare lucru pentru cei mai nevoiaşi dintre clujeni.

Imobilul din care se va face evacuarea a fost retrocedat Bisericii Reformate din Someșeni printr-o hotărâre judecătorească încă din 2013. În 2019, au expirat cei cinci ani „de graţie”. „Locuitorii aveau contracte cu statul, care s-au prelungit automat cu 5 ani după retrocedare. Nici nu a expirat bine termentul că Biserica Reformată a intentat proces de evacuare și a obținut hotărârea judecătorească. Duminica trecută, lumea a fost la biserică, care le-a zis că nu mai au voie să stea acolo sub nicio formă!”, spun cei de la Căşi Sociale Acum.

Contactat de Actualdecluj.ro, preotul paroh Pentek Marton a evitat să dea detalii legate de viitorul acestei clădiri ori despre o posibilă amânare a evacuării, până ce oamenii să îşi găsească o alternativă de locuire. „Nu prea avem ceva de declarat acum. E în curs evacuarea clădirii, apoi vedem. E aici executorul judecătoresc, Jandarmeria, care a venit din oficiu. După evacuare, conducerea bisericii va decide ce urmează să se întâmple cu clădirea. O parte dintre locatari au plecat, alţii nu, să vedem cum decurg lucrurile şi apoi se va lua o decizie. Asta nu ţine de mine, există un consiliu cu 20 de oameni, eu sunt preotul paroh”, spune preotul din Someşeni.  „Eu ştiu că trebuie să avem grijă de bunurile parohiei. Statul ne-a luat această clădire, apoi ni s-a retrocedat, s-au îndeplinit toate procedurile legale. De şase ani ne-au spus că vor pleca când vor găsi locuinţe. Noi am aşteptat şase ani, cred că e destul”, consideră preotul.

 

Imagini de la evacuare:


Ce face primăria?

„Unde este spiritul milei și ajutorului creștinesc? Nu a aflat Primăria Municipiului Cluj-Napoca despre acest caz de evacuare? Nu a știut primăria despre situația persoanelor marginalizate social cu domiciliul la această adresă? Nu își îndeplinește primăria obligațiile sociale față de cetățeni? Marți, 2 aprilie 2019, ora 14.00: la ședința Consiliului Local se vor repartiza 2 locuințe sociale printre cei aproape 400 de solicitanți care au depus cereri în 2018! Unde este legalitatea respectată de autoritățile administrației publice locale?”, spun reprezentanţii mişcării.

Oamenii de pe strada Vlad Țepeș și-au depus dosare de locuință socială de peste 10 ani, dar au avut întotdeauna doar punctaje mici care nu le-a dat nicio șansă să li se repartizeze locuințe. Una dintre familiile ce vor fi evacuate a fost declarată neeligibilă.”În alte orașe, locuitorii din retrocedate sunt trecuți pe liste speciale, nu sunt dați la o parte!
Legea pentru prevenirea și combaterea marginalizării sociale (116/2002) prevede obligația consiliilor locale de a asigura locuință persoanelor marginalizate social, iar Legea asistenței sociale (292/2011) extinde sfera persoanelor față de care statul trebuie să asigure acest drept, încadrând asigurarea de locuință adecvată printre măsurile pentru combaterea sărăciei. Legea privind protecția și promovarea drepturilor copilului (272/2004) spune: în cazul în care părinții sau persoanele care au, potrivit legii, obligația de a întreține copilul nu pot asigura, din motive independente de voința lor, satisfacerea nevoilor minime de locuință, hrană, îmbrăcăminte și educație ale copilului, statul, prin autoritățile publice competente, este obligat să asigure acestora sprijin corespunzător, sub formă de prestații financiare, prestații în natură, precum și sub formă de servicii, în condițiile legii. Ca parte a setului de măsuri multidimensionale ce definesc incluziunea socială, Legea privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap (448/2006) afirmă că persoanelor cu dizabilități trebuie să li se asigure dreptul la locuință adecvată, alături de alte drepturi”, subliniază reprezentanţii Căşi Sociale Acum.

„Clujul nu are nevoie doar de Aqua Park, parcări și transport în comun. Clujul are nevoie și de locuințe publice sociale. Nu toți clujenii își permit să cumpere locuințele foarte scumpe construite de dezvoltatorii imobiliari”, continuă aceştia în mesaj.

 

Reprezentanţii Căşi Sociale Acum au anunţat că vor fi prezenţi la şedinţa de Consiliu Local de azi. Revenim cu detalii şi cu răspunsul primăriei.

Update, din şedinţa de marţi a CL:

Ultima descoperire în urma programului Primăriei de subvenționare a chiriei pentru cei defavorizați: piața Clujului e rasistă

 

 

 

Vezi şi:

În cel mai scump oraş din ţară nu s-au mai realizat locuinţe sociale de 3 ani. Locuitorii de lângă groapa de gunoi vin în Consiliul Local, primarul acuză ONG-iştii de demagogie

 

Citeşte şi:

Din orașul „tolerant” Cluj-Napoca. Primăria, penalizată pentru criterii discriminatorii de atribuire a locuințelor sociale

 

 

 

Foto: Eniko Vincze

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare

Nici un comentariu

Scrie un comentariu