Închide

Ultima descoperire în urma programului Primăriei de subvenționare a chiriei pentru cei defavorizați: piața Clujului e rasistă

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - apr. 02, 2019 0 272

Primăria nu ia măsuri reale pentru a ajuta oamenii care au cu adevărat nevoie și orașul este și mai discriminatoriu cu romii care vor efectiv să se mute și să beneficieze de programul de subvenționare al chiriei lansat de un an de municipalitate.

Mai multe persoane evacuate recent dintr-un spațiu al Primăriei retrocedat Bisericii Reformate au semnalat consilierilor locali și celor care conduc instituția că piața din Cluj e rasistă: când sună și vor să închirieze locuințe în oraș sunt întrebați dacă sunt romi și câți copii, apoi sunt refuzați. În plus, lideri ai romilor și ai asociațiilor care militează locuire accesibilă au cerut Primăriei să facă mai mult. Viceprimarul Dan Tarcea le-a transmis că e problema lor să convingă proprietarii. Primarul Emil Boc a spus în primă fază că poate face un apel public în favoarea celor defavorizați, însă a completat că, legal, instituția nu poate interveni. În plus, edilul le-a amintit romilor că „cine nu își trimite copilul la școală, nu primește asistență socială de la Primărie.”

”Am protestat la finalul săptămânii trecute în fața Primăriei. Primarul a venit și ne-a invitat luni în audiențe. Luni am revenit să îi amintim că cei 25 de oameni evacuați de pe strada Vlad Țepeș și-au depus dosare de locuință socială de peste 10 ani, dar au avut întotdeauna doar punctaje mici care nu le-a dat nicio șansă să li se repartizeze locuințe, dar și că alții au fost declarați neeligibili. A simpatizat cu situația, dar a zis că mai discutăm după campanie. Noi am zis bine-bine, dar mâine oamenii vor fi scoși în stradă și au nevoie să primească o locuință”, a sintetizat pentru Actualdecluj.ro George Zamfir, de la asociația Căși Sociale, cazul noilor evacuări din Cluj-Napoca.

Alături de oamenii afectați de evacuăr și de lideri ai romilor care s-au implicat pentru a-i ajuta, Zamfir a ridicat problema lipsei de măsuri cu efect real pentru rezolvarea problemelor de locuire în fața consilierilor locali. Viceprimarul UDMR, Olah Emeșe, le-a indicat celor evacuați să meargă la centrele de zi ale Primăriei și să depună cerere pentru ajutor financiar la Primărie, dar și cereri pentru locuințe sociale.

Unul din liderii romilor a spus că s-a implicat pentru a-i ajuta pe romi să găsească chirii în Cluj și să beneficieze de subvenționarea acestora prin programul Primăriei, dar că proprietarii întreabă din start dacă au de a face cu romi și răspund că nu le închiriază. În plus, a semnalat că a fost într-o situație asemănătoare, de evacuat, și că a fost nevoită să trăiască 7 ani pe rampa de gunoi unde aceștia sunt, de fapt, 7 ani de iad. ”E datoria statului să se îngrijească de oamenii care sunt dezavantajați. Sunt locuințe sociale. Sunt containere goale. Nu putem să trimitem la plimbare niște oameni cu dizabilități, cu handicap. Trebuie să le oferim ceva. Sunt pentru chirie, dar Primăria trebuie să medieze. Nimeni nu vrea să ne ia în chirie. Am locuit pe rampa de gunoi 7 ani. 7 ani de iad. Clujul e oraș frumos, dar să îl facem al tuturor. Să fie mai accesibil pentru toată lumea”, a mai arătat aleșilor locali.

Viceprimarul Dan Tarcea, ca președinte de ședință, a ținut să devină avocatul instituției și să spună că locuințele sociale se dau potrivit regulamentului și că, din moment ce persoanele evacuate n-au primit repartiții, atunci probabil există cazuri grave și mult mai complicate care au avut întâietate. În plus, Tarcea le-a mai replicat oamenilor că e problema lor să convingă proprietarii să îi ia în chirie și că banii pentru subvenționarea chiriei (până la 1400 de lei lunar) sunt la dispoziția oricui pentru a fi accesați.

George Zamfir la la asociația Căși Sociale a semnalat că Primăria trebuie să meargă un pas mai departe și să își asume un rol de mediere între cei care au nevoie și piața care este rasistă.  ”Oamenii nu au nicio vină și pare că nu există un interes real pentru rezolvarea poblemelor pe care le au”, a spus Zamfir.

Primarul Emil Boc a spus generic că tema este în atenția și în preocuparea Consiliul Local, să soluționeze pozitiv problema pe care o are în oraș.

”Prima și cea mai importantă soluție o reprezintă educația. Care e viitorul? Educația și școala. Dacă nu ne trimitem copiii la școală, să nu avem pretenția că o vor duce mai bine decât noi. De aceea, orice persoană care nu-și trimite copilul la școală, nu beneficiază de asistență socială de la Primărie. Este cea importantă măsură pe care o putem lua pentru viitorul dumneavoastră. Nu vor avea un loc de muncă mai bun dacă nu au școală. Dacă nu au educație, degeaba vor fi locuri libere în oraș că nu va avea cine să le ocupe. De aceea fac un apel la toată lumea să-și trimită și să mențină copiii la școală dacă vreți să aibă un viitor mai bun. Fără asta, vorbim doar să ne amăgim. Primăria face toate eforturile posibile, de la transport, școală, program după școală, hrană, locuri la nivel de universitate.

Pe partea socială, primarul a ținut să spună că a luat chiar măsuri din programul asociațiilor pentru repartizarea locuințele sociale. ”Dincolo de programul de locuințe sociale, pe care îl avem în fiecare an, anul acesta vor fi finalizate locuințele de pe strada Ghimeșului și vor începe altele, am introdus programe care vizează subvenția la chirie, cred că suntem printre puținii din România care aplicăm acest program. Vedem dificultăți în implementare. În primul rând, să știe lumea că dacă apelează la acest program pentru a subvenționa chiria cu până la un maxim de 1.400 de lei, nu este exclus de la programul de locuință socială. Sunt deja 19 cereri în lucru. Nu e o reticență totală. 42 au semnat și sunt în căutare de chirie. Nu putem noi închiria că nu ne permite legea. Pot face un apel public. Dar nu ne permite legea să intervenim. O garanție, desigur pentru proprietari, este semnătura primarului, sau semnătura primarului delegat pentru contractul de subvenționare”, a subliniat edilul.

Pentru integrare, Boc a amintit proiectul Asociaiei Zona Metropolitană prin care s-au cumpărat 36 de locuințe puse la dispoziție celor în dificultate. El a spus că și în bugetul lui 2019 vor fi 1,5 milioane de euro pentru cumpărarea de locuințe sociale. ”De peste 10 ani, locuințe ANL nu se mai construiesc în oraș. Toată lumea are o soluție socială rezolvată. Olah Emeșe a oferit soluția locativă. Astăzi, nimeni nu stă sub cerul liber. Toată lumea are acces la un serviciu sanitar, la un acoperiș, la masă în cele două locații, Prison Fellowship și locația noastră de pe Dragoș Vodă. Cei evacuați beneficiază de un punctaj suplimentar pe lista de locuințe sociale pe 2019”, a mai răspuns primarul.

Oamenii au insistat și au spus că soluțiile oferite sunt doar temporare și au insistat pentru locuințe de necesitate sau alte soluții care să îi ajute cu adevărat ca să nu suporte ”umilința” de a sta în centre de noapte.

Primarul a mai spus că instituția susține politici de integrare prin educație și că face tot posibilul care ține de Primărie. În cazul programului privind subvenționarea chiriei, Boc menționează că este al doilea și ultimul an în care muncipalitatea poate legal să-l deruleze și că speră și are disponibilitatea continuării lui în contextul în care se va reuși modificare legii.

“Sistemul locuințelor de necesitate are un regim cu totul și cu totul aparte. Trebuie să avem câteva de rezervă dacă se întâmplă o explozie, un incendiu. Nu putem să lăsăm orașul fără niciun fel de locuință care să stea liberă în caz de probleme. Nu putem să epuizăm tot ce avem în materie de locuințe de intervenție pentru că legea ne obligă să avem un fond special pentru situații excepționale”, a mai fost declarația celui care conduce orașul.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.