Închide

Ce s-a lucrat pe cel mai așteptat șantier din centrul Clujului și ce vestigii s-au descoperit

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - iul. 20, 2021 0 1716

Se lucrează deja de două săptămâni pe străzile Emmanuel de Martonne, respectiv Gaál Gábor. Din luna august vor demara lucrările și pe strada Bolyai János, anunță proiectanții. La circa două săptămâni de la debutul șantierului, proiectanții de la Mossfern, cei care au făcut proiectul de modernizare a zonei, după ce au câștigat un concurs de soluții organizat de Primărie, spun că pe șantier s-au descoperit vestigii arheologice deja anticipate de specialiști.

Șantierul de modernizare a străzilor Mihail Kogălniceanu și Universității, plus străzile adiacente Emmanuel de Martonne, Gaal Gabor, Kovacs Dezso și Bolyai Janos a debutat în 6 august.  Începând cu această dată, Primăria a închis circulația mașinilor pe ultimele patru artere, asigurându-se doar culoare pentru pietoni.

„S-au derulat corelările organizatorice și tehnice între executanți și reprezentanții rețelelor edilitare. Au sosit primele mostre de materiale și s-au derulat săpăturile generale și parțial execuția rețelelor de telecomunicații și alimentare cu energie electrică pe segmentele demarate. Supravegherile de arheologie au confirmat fără surprize datele presupuse din istoricul cartografic.
Pe strada Gaál Gábor s-au descoperit urmele unor fundații de piatră care probabil sunt legate de construcții mai însemnate. Pe amplasament se situa mănăstirea surorilor franciscane edificată în secolul al 15-lea și în perioada principelui Stephanus Báthory. În 1580 regele Stephanus Báthory donează Ordinului Iezuit acest amplasament, edificând cu palerul curții de la Cracovia Francesco Tenchetta și iezuitul Massimo Milanesi un colegiu amplu, considerată prima clădire a universității clujene. Aceasta era considerată cea mai impozantă clădire publică din oraș. Lângă aceasta, în 1583, au edificat un seminar cu trei niveluri care avea destinația de cămin pentru 150 de studenți. Fundațiile găsite sunt probabil legate tocmai de această clădire. Rigola accentuată surprinsă este acel element care în tot proiectul de reabilitare este prezent ușor șerpuind în axul străzilor”, au anunțat proiectanții de la biroul Mossfern.

Proiectanții mai anunță că, începând cu luna august vor debuta lucrările și pe strada Bolyai Janos, din 2 august pe segmentul de nord iar din 9 august, pe segmentul de sud.

Șantierul din zona Kogălniceanu este gestionat de asocierea Astro Com Târgu Mureș – De Construct Project Consult (cu terț susținător Elis Pavaje și subcontractanții Muzeul Național de Istorie și Regia Autonomă a Domeniului Public) pentru  peste 37 de milioane lei.

Termenul pentru lucrări este de aproape doi ani de zile. Primăria vrea să deconteze lucrările din bani europeni, pe vechiul exercițiu financiar, așa cum a făcut-o și cu alte străzi modernizate în centrul Clujului.

Proiectul de modernizare a zonei Kogălniceanu – Iuliu Maniu este cel mai așteptat proiect de pietonalizare din centrul orașului. Pentru el se face lobby de mai bine de 10 ani. Lucrările de modernizare vizează străzile Mihail Kogălniceanu, Universității, Emmanuel de Martonne, Bolyai Janos, Hermann Oberth, Kovacs Dezso, Gaal Gabor, Baba Novac, Piața Timotei Cipariu – tronsonul Turnul Croitorilor și Iuliu Maniu.

Proiectul mai prevede deschiderea curții Primăriei din Piața Unirii și realizarea unei legături pietonale pe acest traseu pe Eroilor și zona Kogălniceanu. De asemenea, urmează să fie plantați circa 260 de copaci în aceste zone.

Pe strada Kogălniceanu urmează să apară două zone exclusiv pietonale (una între Universității și Emanuel de Martonne și cealaltă între Herman Oberth și Gal Gabor) gândite în așa fel încât oamenii să își dorească să utilizeze pietonal spațiul în detrimentul mașinilor prin renunțarea la demarcația între trotuare și partea carosabilă, mobilier urban, vegetație. Și strada Universității se va schimba complet odată cu proiectul.

Din cele peste 300 de locuri de parcare care există în toată această zonă urmează să mai rămână câteva locuri de parcare. Adică 11 parcări, plus două stații de încărcare pentru mașini electrice în zona Kogălniceanu și 3 locuri de parcare, plus alte două stații încărcare mașini electrice în zona Iuliu Maniu. Accesul riveranilor va fi permis pe toate arterele.

Primăria a anunțat că abia din 2022 se va lucra și pe străzile Kogălniceanu și Univestității. Pe  această din urma arteră urmează să se monteze și statuia Feciorei Maria, cunoscută sub denumirea de „statuia ciumei”, statuie care a fost pusă în anii 1800 pe strada Univestității de guvernatorului Anton Kornis în semn de recunoștință pentru ocrotirea adusă Clujului în perioada ultimei mari epidemii de ciumă între anii 1738-1742. Ulterior, în anii 60 (1969), statuia a fost mutată în cartierul Mărăști, la inițiativa conducerii de atunci a Univestitărții Babeș-Bolyai.

 

Sursă foto: Mossfern Facebook

Veiz și: Cel mai așteptat șantier din centrul Clujului. Primăria a semnat contractul pentru modernizarea zonei Kogălniceanu

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu