Închide

Ce evenimente lăsăm la kilometrul 0 al orașului? Se pregătește un „filtru”

ActualitateTop News by Kristina Reştea - aug. 13, 2015 0 490

„Evenimentele trebuie să fie bine filtrate și bine organizate”, e concluzia dinspre primărie după recentele controverse și scandaluri din timpul ori de după diverse apariții festivaliere, cu bere și bași în piața centrului istoric al orașului.

S-a cutremurat recent Catedrala Sf Mihail, monument istoric, s-au plâns clujenii de kitsch-ul și „țigăneala” cu scenele din Piața Unirii decorată cu butoaie și bannere de sponsori în timpul concertelor Untold și a apărut chiar și petiția on-line „STOP Distrugetii Simbolului Clujului”. Acest manifest a fost inițiat de societatea civilă după ce  romano-catolicii s-au plâns că după concerte de Zilele Prieteniei Bergenbier în Piața Unirii, de pe tavanul Bisericii Sf Mihai a început să cadă tencuiala.

A apărut petiția împotriva organizării concertelor în Piața Unirii. Și plângerile contra celor care confiscă piața centrală a orașuluii. Ce răspunde primarul

În prag de Zile Culturale Maghiare (16-23 august), viceprimarul Horvath Anna răspunde cu o propunere în fața îngirjorărilor, asta deși ZCM e unul dintre evenimentele care nu au creat controverse și nici nu a generat plângeri în legătură cu organizarea din centru, la edițiile precedente. Așa cum un alt eveniment îndrăgit al orașului, Festivalul Internațional de Film Transilvania, aduce cu efecte pozitive evenimente, proiecții în aer liber și amenajări noi în Piața Unirii.

„I-am propus domnului primar să reglementăm acest aspect. Dar nu cum zicea el cu limitarea numărului de decibeli”, a menționat Horvath, adăugând însă că legislația nu e foarte clară și că restricțiile și măsurătorile de decibeli sunt problematice: măsori de lângă boxe sau de mai departe? De lângă de unde? „Bunul simț cred că e o limită bună”, a spus Horvath, anunțând însă astfel un parametru greu de cuantificat…

„Ar trebui să avem o hotărâre de Consiliu Local la începutul anului, în care să existe reglementări mai clare – până la 1 martie toți doritorii de evenimente să își depună proiectele, apoi o comisie face evaluarea și selectează acele evenimente care sunt organizate decent, care au o anumită valoare și prestigiu. Așa încât să poți organiza evenimente la punctul 0 al orașului, dar nu orice fel de evenimente și nu cu orice program”, a sintetizat viceprimarul orașului. Aceasta a adăugat că reprezentanții Bisericii Sf Mihail nu au cerut interzicerea evenimenteleor în Piața Unirii. Se cere însă program, legi respectate și decență. „Nu putem avea orice festival al berii, cu deranj și spații verzi distruse. Cred că putem avea astfel de festivaluri în locuri mai potrivite, nu neaparat în Piața Unirii – la Sala Polivalentă, în zona arenei”, spune Horvath.

„Am avut un concert de heavy metal la o ediție precedentă, dar l-am mutat la Sala Sporturilor. Nu am considerat că o astfel de manifestare e potrivită în Piața Unirii”, a exemplificat Gergely Balázs, organizator principal al Zilelor Culturale Maghiare din Cluj, președintele Asociației Clujul Comoară. Menționăm că Zilele Culturale Maghiare au în program concerte în centru, de diverse genuri muzicale: atât în Piața Unirii, cât și pe o scenă amplasată pe temporar pietonalizata stradă Kogălniceanu.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare