Închide

A apărut petiția împotriva organizării concertelor în Piața Unirii. Și plângerile contra celor care confiscă piața centrală a orașuluii. Ce răspunde primarul

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - iul. 21, 2015 2 2143

„Pentru normalitate!”,

„Pentru că, de fapt, toate clădirile istorice din P-ța Unirii, str.Universității și Napoca se zguduie efectiv de fiecare dată când este vreun astfel de concert! Mai puțin când se cântă muzică clasică sau operă, probabil pentru ca sunt altfel de acorduri!…”,

„Concertele în centrul orașului sunt o barbarie, un act de aroganță administrativă a celor din Primărie, persoane care nu țin cont de populația care locuiește în Centru, de monumente din zonă, chiar și de cei care ocupă un loc la terasele din zonă și care, nu își pot auzi nici gândurile din cauza nivelului zgomotului cauzat de aceste concerte.”,

„Ce-i porcăria asta cu .. jdemi de concerte și festivități într-o piață a orașelor unde se află de obicei clădiri monumentale (vz. și Brașovul) și care datorită vibrațiilor provocate de miile de wați ale P.A.-urilor și stațiilor de amplificare, mai ales datorită fercvențelor ” JOASE ” … pot pricinui pagube iremediabile edificiilor și oamenilor care locuiesc împrejur” ,

Mă revoltă atitudinea Primăriei, față centrul istoric al Clujului. Multe din evenimentele organizate în acest spațiu sunt dăunătoare, pentru că sunt prea zgomotoase și nu odată țin de domeniul kitschului. Nici măcar patinoarul amenajat in timpul iernii cu boxele lui zgomotoase nu se potrivește locului. De acel ringlispiel cu călușei să nici nu pomenesc( kitsch)… Eu am ajuns în faza în care ocolesc în mod voit centrul orașului, pentru a nu vedea șirul toaletelor ecologice și mirositoare, sau grupurile de nesimțiți care escaladează statuia ecvestră Matei Corvin. Ca o expresia a revoltei mele față de această situație, nu particip la nici un eveniment organizat in această piață. Aceasta nemulțumire a mea a semnalat-o de multe ori doamnei viceprimar, dar nu am primit ca răspuns nici un cuvânt”

Acestea sunt câteva din motivațiile celor care au semnat deja petiția on-line <<STOP Distrugetii Simbolului Clujului>>, manifestul care a apărut astăzi, după ce romano-catolicii s-au plâns în cotidianul local Transilvania Reporter că după ultimele concerte care au avut loc sâmbătă și duminică în Piața Unirii, de pe tavanul Bisericii Sf Mihai a început să pice tencuiala. Petiția e adresată primarului Emil Boc. „Vă scriem cu profundă îngrijorare după ce o parte din tavanul Bisericii „Sfântul Mihail” s-a prăbușit. Observăm faptul că nefericitul eveniment s-a petrecut după concertul de sâmbătă seara numit „Zilele Prieteniei Bergenbier”. Acest concert a fost doar ultimul din seria multor concerte ținute în Piața Unirii, existând suspiciuni serioase că vibrațiile provenite de la concert(e) au dus, în mod determinant, la prăbușirea părții din tavan. Considerăm acest eveniment ca fiind de o serioasă gravitate (…) Nu e absolut necesar să fie organizate concertele în Piața Unirii. Există locații alternative care oferă, unele dintre ele, și un grad ridicat de izolație fonică. Un exemplu ar fi recent contruita Sală Polivalentă. (…) insistăm asupra necesității luării unor măsuri urgente și ferme. Orice procedură administrativă (cum ar fi expertizele tehnice) care întârzie stoparea producerii de vibrații poate duce la pierderi iremediabile de patrimoniu și chiar de vieți omenești. Solicităm: Stoparea imediată și fără avize suplimentare, prin intermediul unor instrumente administrative (dispoziții ale primarului) și legale (Hotărâre de Consiliu Local) luate în regim de urgență, a organizării concertelor în Piața Unirii”, se arată în petiția on-line.

Până la ora 11.00, astăzi, petiția  <<STOP Distrugetii Simbolului Clujului>> a strâns deja peste 500 de semnături.
Concertele din centru se aud până-n Baciu

Un grup de cetățeni din localitatea Baciu au cerut primăriei, pe site-ul de reclamații către primar, să implemeteze o măsură prin care în timpul oricărui eveniment sau concet organizat în spațiul public să fie permis un anumit număr de decibeli, în așa fel încât riveranii să nu fie deranjați. “Dacă nu se va face nimic vom strânge semnături…eu locuiesc chiar in Baciu iar parintii mei stau pe str.Școlii, nu mai putem dormi noaptea când se organizează evenimente aici în pădurea Hoia sau chiar și în centru. Ieri (duminică – n.red.) s-a auzit tot concertul Bergenbier din Piața Unirii”, au semnalat cei din Baciu pe site-ul domnuleprimar.ro.

Arhitect activist: „Cui apartine centrul Clujului?”

Arhitectul Silviu Medeșan, implicat și în inițiativa La terenuri din Mănăștur scrie pe platforma de promovare a culturii slicker.ro că încă de miercurea trecută cei care au organizat zilele unei beri în cetrul orașului au închis piața cu garduri, iar la final de săptămână au dat drumul la boxe fără niciun fel de respect față de un oraș locuit.

„În urma concertelor Zilelor Prieteniei, care au fost organizate în Piața Unirii din Cluj de către o bere, un metru patrat din tencuiala bisericii Sf. Mihail a căzut. Logistica acestor zile ale berii a închis încă de miercuri piața centrală cu garduri, a umplut-o de tonete galbene și a așezat o scenă imensă galbenă chiar lângă biserică. Încă de vineri soundcheckul se disipa în ecouri până departe de centru, pe arterele Clujului, fără nicio o urm de respect față de un oraș locuit”, semalează artitectul, cu link către petiția on-line <<STOP Distrugetii Simbolului Clujului>>. Încă de săptămâna trecută, Medeșan s-a întrebat cui apartine centrul orașului, mai ales că cei care organizează concerte sau zile ale berii în centrul orașului închid Piața Unirii cu garduri și nu fac decât să alunge oamenii din zona centrală.

Ce răspunde primarul

Evenimentele emblematice ale orașului nu pot fi anulete sau mutate din piața centrală a orașului, spune primarul Emil Boc. „Nu putem da curs unei cereri de interzicere a derulării de evenimente publice în Piața Unirii. Urmează Zilele Culturale Maghiare. Astfel de evenimente emblematice ale orașului cum sunt Zilele Maghiare sau Zilele Clujului sau TIFF nu pot fi anulate sau mutate din centrul orașului. Ceea ce putem face în schimb este să cerem să nu se depășească un anumit nivel de decibeli. Până acum nu am avut astfel de plângeri privind nivelul de zgomot din Piața Unirii. Pentru zonele de locuințe există reglementări clare. Putem să le aplicăm și în momentul în care se autorizează concerte sau alte evenimente în piața centrală. Dacă nu le respectă putem și să îi sancționăm. Cine este ilegal trebuie să plătească. N-am utilizat până acum aceste prevederi legale pentru că n-am avut sesizări pe această temă, că de la vibrații se avariară clădirile. Ca formă de respect pentru biserca romano-catolică, noi oricum nu autorizăm evenimente în Piata Unirii între 6 și 18.00 pentru ca slujbele să se deruleze în condiții optime. Ar fi culmea ca de acum să nu mai autorizăm niciun eveniment în centrul orașului. Asta ar înseamna ca Zilele Maghiare să nu mai aibă loc”, a completat primarul.

Emil Boc a mai precizat că va analiza împreună cu specialiștii din primărie reglementările legale și va cere anumite valoari ale zglomotului produs de concertele din centru în momentul în care se vor elibera autorizațiile organizatorilor.

Sursa foto: Silviu Medesan (Facebook)

  • 2 comentarii

    Scrie un comentariu