Închide

Liceenii nu se mai înghesuie la șomaj în Cluj; dacă ești printre liceeni, vezi ce joburi se caută peste 5 ani

EconomieEducaţieTop News by Mihai Prodan - iul. 21, 2015 1 507

Absolvenții de liceu nu se mai înghesuie la agenția de ocupare a forței de muncă pentru a-și depune dosarele pentru șomaj. Ca în niciun alt an, la ghișee e pustietate: 10 dosare până acum, față de 100 anul trecut.

Absolvenții de liceu pot obține indemnizație de șomaj timp de șase luni cât timp își pot căuta un loc de muncă, dacă își depun dosarul la Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM). Mai au timp până la sfârșitul lunii următoare, totuși până acum numărul solicitărilor e extrem de mic: mai puțin de zece, când anul trecut pe vremea aceasta numărul dosarelor depuse ajungea la o sută.

De ce numărul e atât de mic? L-am întrebat pe directorul AJOFM Daniel Don, dar nici el nu știe, „încă analizez”. O posibilă explicație e și indemnizația mică de șomaj pentru absolvenți, doar 250 de lei, adică 55 de euro pe lună.

Între timp, absolvenții de liceu își depun dosarele pentru admiterea la facultăți – și l-am întrebat pe Don spre ce domenii ar trebui să se îndrepte foștii liceeni, mai ales în condițiile în care, pe piața muncii, covârșitoarea majoritate a locurilor de muncă disponibile sunt pentru absolvenți de liceu, nu de facultate. „În mod normal studiile superioare sunt importante pentru cariera profesională a oricărei persoane, dar înainte de toate alegerea ei trebuie să fie foarte bine făcută. Bărbaților le recomand o calificare pe zona tehnică, inginerie, se caută din nou pe piața muncii, ceea ce presupune o meserie complicată și pe viitor și bănoasă –  topografie, mecanică, mecatronică. Zona didactică va fi o zonă cu probleme pentru învățământul românesc peste vreo 5 ani, nu vom avea specialiști nici în domeniul medical, asistente medicale sau asistente cu colegiu, doctori sau medici – va fi o lipsă acută de personal în această zonă. Așa că în 5 ani – trei ani de facultate și doi de master – oamenii vor putea învăța o meserie și în cinci ani vor apărea clinici și spitale private, mediul sanitar privat se va dezvolta”.

Le-ar recomanda absolvenților de liceu ca, în locul unei facultăți, să învețe o meserie, având în vedere că pe piață se cer în special muncitori calificați? „Structurile de conducere sau studii superioare din companii s-au redus. Pe vremea lui ceaușescu erau 50% personal TESA, 50% personal productiv. Acum avem 20% TESA și funcții cu studii superioare, restul – personal productiv, e clar atunci că oferta e 80% pentru personal productiv. Meseria e brățară de aur, dacă știi face o meserie și o știi face bine, indiferent ce faci – bucătar, ospătar, barman, fotograf, cameraman – dacă știi face ce alții fac mai prost nu ai cum să nu fii căutat pe piață. Recomand specializarea în construcți, pe viitor va fi obligatoriu ca orice construcție să aibă diriginte de șantier. Pe vremea lui Ceaușescu nu puteai construi nimic dacă nu o făcea un proiectant, dacă nu aveai diriginte de șantier, ingineri pe instalații etc. Acum toată lumea construiește fără niciun fel de calificare, fără avize. Noul PUG obligă diriginți de șantier la orice construcție pe care o faci”, spune Don.

Un comentariu

  1. Ieri 22 iulie 2015 aparatele care trebuiau sa afiseze locurile de munca la AJOFM Cluj erau toate defecte,nu este prima data cand oamenii se duc sa caute loc de munca si aparatele nu functioneaza.Pe site-ul AJOFM Cluj de multe ori gasesti afisate locuri de munca care in realitate nu exista( cand te duci la sediu AJOFM ,nu gasesti nimic.Deci ce face AJOFM CLUj,isi bate joc de oameni ,ii pune pe drum inutil ?

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.