Închide

Câte locuințe sociale ar putea cumpăra Primăria de pe piața liberă cu bugetul pus la bătaie în 2019

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - mai 01, 2019 4 1041

O procedură privind achiziția de locuințe de pe piața liberă a fost lansată în dezbatere publică de Primăria Cluj până aproape de jumătatea lunii mai. Apoi urmează să fie supusă atenției Consiliului Local pentru a deveni operativă. Intenția de a cumpăra locuințe și a le pune în circuit vine ca un răspuns la criticile formulate de asociațiile civice coordonate de profesorul universitar Eniko Vincze cu privire la inexistența unei politici a Primăriei de a asigura locuințe sociale tuturor celor care au cu adevărat nevoie.

Primarul Boc a anunțat că municipalitatea a prevăzut în bugetul pe 2019 o sumă de 2 milioane de euro, bani care dacă s-ar raporta la prețurile de pe piață, ar ajunge, de exemplu, pentru circa 50 de apartamente cu o cameră (la o medie de 40.000 euro/ap) sau pentru 28 de apartamente cu două camere (la o medie de 70.000 euro/ap). Cu banii din bugetul pe anul acesta Primăria ar putea să cumpere 22 de apartamente cu trei camere (la o medie de 90.000 euro/ap).

“O altă alternativă la numărul redus de locuinţe sociale la nivelul municipiului, raportat la numărul de cereri, este cea a achiziţionării de locuinţe de la persoane fizice şi juridice (apartamente cu 1,2 şi 3 camere), cu destinaţa de locuinţe sociale. În acest fel, prin achiziţionarea de locuinţe disparate, se evită situaţia creării unor blocuri sau cartiere întregi de locuinţe sociale dedicate în exclusivitate grupurilor vulnerabile. Imobilele vor fi achiziţionate cu bani de la bugetul local”, arată șefii a trei Direcții din subordinea Primăriei (Iulia Ardeuș de la Patrimoniu, Olimpia Moigrădean de la Economic și Alina Rus de la Juridic).

La capitolul locuințe sociale, ritmul Pirmăriei este de a repartiza circa 15 locuințe pe an, în contextul în care cererea de pe lista de priorități este de 400.

Cu prilejul dezbaterii din Consiliul Local a bugetului propus pe 2019, edilul-șef Emil Boc a anunțat că municipalitatea are prevăzută suma de 2 milioane de euro pentru achiziționarea de locuințe sociale. Aceasta după ce mai mulți romi susținuți de reprezentanți ai unor organizații non-guvernamentale care militează pentru locuire socială în Cluj-Napoca, devenite foarte vocale în ultimii ani, au criticat Primăria că face prea puțin pentru săracii orașului și vine doar cu măsuri ”de ochii lumii” (cum ar fi subvenționare chiriei) care nu aduc practic soluții reale pentru cei aflați în nevoie.

Detalii: Ultima descoperire în urma programului Primăriei de subvenționare a chiriei pentru cei defavorizați: piața Clujului e rasistă

Dacă s-ar raporta suma anunțată de Boc la prețurile de pe piață, ar ajunge, de exemplu, pentru cumpărarea a circa 50 de apartamente cu o cameră (la o medie de 40.000 euro/ap) sau pentru achiziția a 28 de ap cu două camere (la o medie de 70.000 euro/ap). Cu banii din bugetul pe anul acesta Primăria ar putea să cumpere 22 de apartamente cu trei camere (la o medie de 90.000 euro/ap).

sursa: olx.ro

sursa: olx.ro

sursa: olx.ro

sursa: olx.ro

sursa: olx.ro

sursa: olx.ro

Primăria face procedură de cumpărare și citează asociațiile care au criticat-o

Procedura de consultare publică privind procedura de achiziție de pe piața liberă a unor imobile de locuințe cu destinația de locuințe sociale este în consultare publică până în 10 mai, după care urmează să ajungă pe masa Consiliul Local pentru votul de intrare în vigoare. Oricine poate face până la respectiva dată comentarii și propuneri. În Referatul de fundamentare a deciziei se citează pasaje din strategia de dezvoltare a municipiului 2014-2020 dar și din analizele făcute de organizațiile care critică Primăria.

“În strategia de dezvoltare a municipiului Cluj-Napoca 2014-2020 la capitolul «Clujul incluziv» se menţionează că un oraş incluziv este un oraş în care ne simţim acasă, în care ne împărtăşim bucuriile şi greutăţile, iar incluziunea socială presupune asumarea responsabilităţii faţă de cei care nu reuşesc să obţină resursele necesare pentru a duce un trai obişnuit. Lipsa resurselor materiale, locuirea inadecvată sau segregată, nivelul de şcolarizare scăzut, munca fără forme legale, dependenţa de substanţe sau comiterea unor infracţiuni constituie factori ai excluziunii sociale. Pentru a curma acest cerc vicios sunt necesare măsuri de incluziune sociale integrate care să faciliteze accesul la educaţie, muncă decentă, servicii sociale, servicii de sănătate, locuire decentă şi participare în viaţa socială a oraşului. O incluziune reală şi sustenabilă trebuie să aibă în vedere şi măsuri care să faciliteze accesul la o locuinţă adecvată pentru persoanele marginalizate social sau aflate în risc de marginalizare şi excluziune socială”, arată municipalitatea.

“Conform datelor ultimului recensământ al populaţiei (2011), în România erau 8.722.398 locuinţe, din care doar 98.263 erau locuinţe proprietate de stat. Conform acestor date, la nivelul judeţului Cluj exista un stoc de locuinţe convenţionale de 312.886 unităţi, din care doar 2.537 se aflau în proprietatea statului. La nivelul municipiului Cluj-Napoca existau 129.837 locuinţe, din care 98,1% în proprietate privată şi 1,3% în proprietate de stat. În anul 2014, stocul de locuinţe din fondul public în municipiul Cluj-Napoca era de 1.554 unităţi, adică sub 1,5% din totalul de locuinţe din oraş. Stocul a inclus 174 locuinţe construite prin programul ANL, 1.368 locuinţe sociale şi locuinţe din fondul locative de stat, ocupate în proporţie de 100% şi 12 locuinţe de necesitate” – Dosarul politicii de locuire socială Cluj-Napoca – Asociația Desire.

Ce cuprinde procedura

În proiectul de hotărâre întocmit de Primărie se arată că oricine deține un titlu de proprietate asupra unei locuințe sau unui imobil de locuințe poate participa la procedura de cumpărare inițiată de municipalitate. Documentația de achiziție va fi făcută de Direcțiile de specialitate ale Primăriei și o comisie specială va negocia prețurile. Procedura implică pași birocratici și va presupune destul de mult timp pentru perfectarea achziției propriu-zise.

 

(sursa: proiect hotărâre, Primăria Cluj)

(sursa: Primăria Cluj)

4 comentarii

  1. care e logica sa cumperi apartamente din bani publici intr-o perioada in care preturile sunt in varf? e ebsurd sa ajuti cererea cand deja oferta e insuficenta la cluj.
    Daca tot nu au ce face cu 2 milioane euro mai bine ar construi un bloc undeva (desi nici asta nu e cea mai buna solutie, dar fie daca socialismul o cere)

    • le pot cumpara pe cele ieftine. Daca cineva vrea sa=si vanda locuinta,ca are nevoie urgenta de bani, mai scade din pret, nu? sau asteapta pana ii cumpara cineva apartamentul. Primaria poate negocia pretul. Sa fie facuta o licitatie si pretul cel mai mic sa fie criteriul de cumparare.

  2. @adi: Absolut corect, la banii astia ar construi aproximativ 60 apartamente de 60 mp, cu tot cu suprafetele comune. Dar e mai usor sa iei comision de la apartamente cumparate de pe piata „libera” 😉 Sau ar putea sa cumpere case in satele depopulate unde cu 20.000 euro gasesti case si teren pe care sa-l munceasca ca sa-si castige existenta iar casa sa o foloseasca cu conditia ca tatal sa munceasca iar copii sa mearga la scoala.

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.
  • Articole similare