Închide

Primăria dă drumul procedurii de achiziție de locuințe de pe piață

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - iun. 17, 2019 1 347

Procedura privind achiziția de locuințe de pe piața liberă, lansată în dezbatere publică de Primăria Cluj în luna mai, ajunge pe masa Consiliului Local pentru a deveni operativă. Intenția de a cumpăra locuințe și de a le pune în circuitul social vine ca un răspuns la criticile formulate de asociațiile civice coordonate de profesorul universitar Eniko Vincze cu privire la inexistența unei politici de a asigura locuințe sociale tuturor celor care au cu adevărat nevoie.

“O altă alternativă la numărul redus de locuinţe sociale la nivelul municipiului raportat la numărul de cereri este cea a achiziţionării de locuinţe de la persoane fizice şi juridice (apartamente cu 1,2 şi 3 camere), cu destinaţa de locuinţe sociale. În acest fel, prin achiziţionarea de locuinţe disparate, se evită situaţia creării unor blocuri sau cartiere întregi de locuinţe sociale dedicate în exclusivitate grupurilor vulnerabile. Imobilele vor fi achiziţionate cu bani de la bugetul local”, arată șefii a trei Direcții din subordinea Primăriei (Iulia Ardeuș de la Patrimoniu, Olimpia Moigrădean de la Economic și Alina Rus de la Juridic).

În proiectul de hotărâre întocmit de Primărie se arată că oricine deține un titlu de proprietate asupra unei locuințe sau a unui imobil de locuințe poate participa la procedura de cumpărare inițiată de municipalitate. Documentația de achiziție va fi făcută de Direcțiile de specialitate ale Primăriei și de o comisie specială care va negocia prețurile. Procedura implică pași birocratici și va presupune destul de mult timp pentru perfectarea achziției propriu-zise.

Consilierii lcoali vor dezbate inițiativa la ședința din 18 iunie.

La capitolul locuințe sociale, ritmul Pirmăriei este de a repartiza circa 15 locuințe pe an, în contextul în care cererea de pe lista de priorități este de 400. În plus, Primăria deține doar 1,5% din totalul locuințelor existente în oraș. De aceea asociațiile civice au tot făcut proteste și au criticat în repetate rânduri faptul că instituția nu are o politică socială reală pentru a-i ajuta cu adevărat pe săracii din oraș.

Primarul Boc a anunțat la începutul anului că municipalitatea a prevăzut în bugetul pe 2019 o sumă de 2 milioane de euro, bani care dacă s-ar raporta la prețurile de pe piață, ar ajunge, de exemplu, pentru circa 50 de apartamente cu o cameră (la o medie de 40.000 euro/ap) sau pentru 28 de apartamente cu două camere (la o medie de 70.000 euro/ap). Cu banii din bugetul pe anul acesta Primăria ar putea să cumpere 22 de apartamente cu trei camere (la o medie de 90.000 euro/ap).

Vezi și:

Câte locuințe sociale ar putea cumpăra Primăria de pe piața liberă cu bugetul pus la bătaie în 2019

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.