Închide

Cât va cheltui Primăria pentru a îmbunătăți traficul în cel mai haotic cartier al Clujului

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - mart. 28, 2019 0 977

 

La peste doi ani și jumătate de la anunţarea proiectului, administraţia ”bate în cuie” bugetul necesar pentru lărgirea unui bulevard din noul Cluj, care ar trebui să rezolve o parte din problemele de trafic apărute în cel mai hotic cartier al orașului – Bună Ziua. Costurile pentru supralărgirea și modernizarea arterei de peste 1 kilometru, cunoscută ca strada Bună Ziua, ar fi de peste 19,7 milioane lei, conform estimării făcute de primărie de firma ArhiBox. Termenul de realizare ar fi de un an de zile.

Indicatorii tehnico-economici pentru supralărgirea și modernizarea străzii principale din cartierul Bună Ziua, – capacitată pe planșele din anii 2000 la patru benzi, dar realizată cu doar două benzi – urmează să fie dezbătuți de consilierii locali spre aprobare în ședința din 2 aprilie. Estimările au fost făcute de firma de proiectare ArhiBox pentru Primărie. Firma a mai aproximat că valoarea exproprierilor pentru proiect va fi de peste 1,6 milioane lei, iar termenul pentru finalizarea lucrărilor va fi de 12 luni.

La începutul lunii septembrie 2018, Primăria Cluj a preluat artera Bună Ziua de la Ministerul Transporturilor. Viceprimarul Dan Tarcea chiar estima la momentul respectiv că lucrările vor începe în primăvara lui 2019.

Specialiștii Universității Tehnice spuneau încă de la final de 2016 că artera e aproape de depășirea capacității de trafic. La peste 2 ani de la anunțul Primăriei că vrea să lărgească strada, proiectul ar putea intra în anul în care se instalează șantierul de lucrări. Chiar oficialii Primăriei anunțau în trecut că s-au blocat autorizațiile de construire pentru proiecte care ar aduce mai mult de 26 de mașini în zonă, tocmai din pricina tramei stradale necapacitate. Reprezentanții municipalității spuneau apoi că, o dată cu preluarea arterei prin Hotărâre de Guvern de la Direcția de Drumuri, situația din Bună Ziua n-ar mai fi atât de dramatică și că rămân interdicții doar pe zona Borhanci.

Vezi și: Calcule pentru „Bulevardul Clujului Nou”: strada Bună Ziua, aproape de blocaj. Se mai aprobă proiecte noi?

Indicatori pentru lărgirea străzii Bună Ziua, ArhiBox, sursa: Primaria Cluj

 

Trei benzi de circulație, două dintre acestea cu sens de mers înspre Calea Turzii, pistă de biciclete, două trotuare. Asta a anunţat Primăria în primăvara lui 2017 pentru viitorul principalei artere de trafic din cartierul Bună Ziua, dezvoltat haotic în Cluj-Napoca după anul 2000. Acum, strada Bună Ziua are două benzi de circulaţie şi trotuar parţial pe o parte. În proiectul anunţat de municipalitate, lățimea trotuarului va fi de 2m, lățimea banzilor de carosabil de 3,25 m, iar a pistei de bicicliști de 2,25 m. 

Pentru ca proiectul să poată fi pus în operă se vor expropria, potrivit unor declaraţii ale viceprimarului Dan Tarcea, un număr de 60 de parcele. În metri pătraţi, administraţia locală nu a avansat o estimare.

varianta cu 3 benzi de circulație și pistă biciclete

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.