Închide

Cât costă casele Clujului

EconomieTop News by Kristina Reştea - dec. 29, 2016 1 4248

„Decât să dai 90.000 de euro pe un apartament, mai bine faci un efort, mai pui ceva şi îţi iei casă”. Poate aţi auzit comparaţia aceasta în cea mai scumpă piaţă rezidenţială a ţării; vorbim aici de Cluj-Napoca, unde preţul mediu cerut pe apartamente a ajuns să îl întreacă pe cel înregistrat în Capitală. Ce găseşti însă dacă urmăreşti oferta pe segmentul de case, în oraş? În primul rând, merită poate spus că e greu să dai de ceva care să nu treacă cu foarte mult de „pragul” de 100.000 de euro.
Spre exemplu: pentru un „duplex” în Dâmbu Rotund (deci la nord de gară) se cere 115.000 de euro. Asta chiar dacă imobilul e încă în construcţie. Casa are 164 mp utili şi un teren de 250 mp. Găseşti însă preţuri de 129.000 de euro şi în Borhanci sau Europa. O casă de şase camere în Feleac, cu 1200 mp de teren e listată la preţul de 188.000 de euro, iar în Făget poţi să găseşti o locuinţă cu aproximativ 180.000 de euro –  5 camere, 180 mp suprafaţă utilă şi teren de 500 mp. Pentru un duplex pe strada Predeal se cere 280.000 de euro. În caz că aceste preţuri vi se par ridicate, trebuie să ştiţi că există şi case care costă mult mai mult. „Mult mai mult”, adică peste 800.000 de euro. De pildă, o proprietare în Făget, cu o suprafaţă utilă de 507 mp, teren de 2400 mp (plus jacuzzi, şemineu, piscină) are un preţ afişat de 890.000 euro. De menţionat că la 790.000 de euro se găseşte de vânzare şi o pensiune în cartierul Grigorescu. Pentru cei care caută ceva diferit există oferta de vile în cartierul tradiţional de vile al oraşului sau în zona ultracentrală. O vilă din Andrei Mureşanu construită în perioada interbelică, cu cinci camere şi 1000 mp de teren, poate costa 820.000 de euro, iar una în zona ultracentrală ajunge şi la 900.000 de euro.
Cum se vede oferta din oraş, din perspectiva cuiva interesat de o achiziţie? „E scump. Cele mai multe case costă cam 150-200.000 de euro. Oferta e multă, dar preţurile sunt „îngheţate”. Sunt preţuri comparabile cu cele dintr-un orăşel mediu din Franţa. Nu în oraşe mari, sigur, dar totuşi în Franţa. Ceea ce diferă e că aici poţi găsi case moderne, cu tot confortul. Dar pentru România e scump. Nu ştiu cum ar reuşi cineva de aici să cumpere aşa ceva. Adică să zicem o familie de doi tineri, cu sau fără copii mici. O casă decentă, cu puţină curte, 3 camere,o terasă, costă mult aici, unde a avea un credit nu e acelaşi lucru ca în Franţa. Cumperi uşor acolo o casă cu 200.000 de euro, în condiţiile în care ai un credit rapid pe 15 ani cu o dobândă de 1,8%”, spune un potenţial cumpărător, care analizează piaţa clujeană de câteva luni.
Fără îndoială, cele mai multe şantiere rezidenţiale aflate acum în desfăşurare vizează construirea de blocuri cu apartamente. Există însă şi dezvoltatori de case; proiectele sunt însă mai degrabă de mici dimensiuni. „Constructorii preferă sa dezvolte ansambluri mici, cu 3-4 case sau duplexuri. Cel mai probabil ţinând cont de preţurile ridicate ale terenurilor pentru construcţie. Şi incertitudinea din ultimul timp de pe piaţa imobiliară îi face să rămână încă reticenţi la accesarea creditelor – preferă să construiască puţin, cu cash şi să vândă repede”, precizează Cătălin Elcean, reprezentant al companiei REMS Imobiliare. „Cumpărătorii orientaţi spre achiziţia unei case se împart în două categorii”, arată Elcean. Mai precis, sunt pe de o parte cei cu venituri mari care caută case în zonele de lux ale oraşului, Andrei Mureşanu, Gheorgheni, Grigorescu sau Gruia şi dispun de bugete care încep de la suma de 250.000 euro şi ajung „fără probleme” la 1 milion de euro. Apoi, sunt cei cu venituri medii care se orientează spre zonele mai noi: Borhanci, Bună Ziua, Europa, Făget, Câmpului, optând deseori pentru case în sistem duplex. Aceştia dispun de bugete cuprise între 120.000 şi 250.000 euro.

În ceea ce priveşte criteriile de selecţie, acestea sunt similare cu cele aplicate şi la achiziţia unui apartament. „Pe primele locuri în lista cumpărătorilor se situează locaţia şi preţul. Clienţii se orientează spre zone care dispun de un minim de infrastructură – cum ar fi un drum asfaltat, iluminat stradal, apropierea faţă de supermarketuri, locuri de joacă pentru copii şi, nu în ultimul rând, şcoală. Contează desigur şi distanţa faţă de locul de muncă. Preţul va prevala întotdeauna, deşi din ce în ce mai mulţi clienţi încep să conştientizeze avantajele unei construcţii de calitate sau beneficiile pe care un ansamblu rezidenţial le aduce. Pentru casele de lux, contează încă „brand-ul” Andrei Muresanu sau Gheorgheni, care cântăreşte destul de mult, deşi se poate ca şi avantaje să fie uşor depăşite de alte cartiere”, conchide reprezentantul agenţiei imobiliare.

 

Un comentariu

  1. Motivul pentru care preturile la case sunt absolut absurde in orasul de 5 margarete ofilite este ca este foarte greu sa construiesti o casa. Avem conditii extrem de restrictive de constructie, proceduri foarte grele si anormal de lungi ( functionari corupti , lenesi carora le convine asta pentru a avae motiv sa ceara spaga ) care descurajeaza oamenii sa construiasca case. Lipsa infrastructurii in zonele periferice (avem strazi de pamant in continuare specifice secolului 19 desi nici la sat nu mai gasesti) si dificultatea in a trage utilitati e un alt factor important. Din nou vina e adminstratiei locale incompetente si corupte care intretine ( intentionat sau din lipsa competentei ) niste preturi aberante cand e vorba de case. Pretul e dat doar de cerere si oferta iar oferta de case este foarte redusa.

    In concluzie este chiar trist ca, clujenii platesc preturi de 2,3 ori mai mari decati in restul romaniei de multe ori indatorandu-se pe zeci de ani doar pentru a avea o locuinta mai aproape de visul lor. E cazul sa stie cine sunt responsabilii.

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.