Închide

Una dintre cele mai profitabile firme din Ardeal, înființată la Cluj, cu profit de 159 milioane pe an, își schimbă numele ca să n-o confunde consumatorii

EconomieTop News by Mihai Prodan - dec. 29, 2016 1 1261

Filiala de distribuție a energiei electrice din Ardealul de Nord a Electrica SA, înființată la Cluj, își schimbă denumirea în societate; i-o cere legislația eurpoeană, ca să nu mai creadă consumatorii că e același lucru cu filiala de furnizare a energiei electrice.

Filiala de Distribuție a Energiei Electrice Electrica Distribuţie Transilvania Nord îşi schimbă denumirea şi devine Societatea de Distribuţie a Energiei Electrice Transilvania Nord. E unul dintre cei trei operatori din cadrul Grupului Electrica în această situație. „Procesul de schimbare a denumirii vine ca urmare a alinierii la cerințele legislației europene, care, în cazul companiilor integrate din domeniul energiei, prevăd separarea activităţii şi identităţii companiilor de furnizare şi producție de cele ale entităţilor care au ca obiect de activitate distribuţia de energie electrică. Rolul prevederilor comunitare este de a elimina eventualele confuzii de identitate în rândul consumatorilor şi de a încuraja competitivitatea pe piaţa de energie”, explică purtătorul de cuvânt Andrei Rusu. Și ceilalţi doi operatori de distribuţie ai Grupului Electrica au anunţat schimbarea de nume: Societatea de Distribuţie a Energiei Electrice Transilvania Sud (SDEE Transilvania Sud) fosta Filiala de Distribuție a Energiei Electrice Electrica Distribuţie Transilvania Sud, și respectiv Societatea de Distribuţie a Energiei Electrice Muntenia Nord (SDEE Muntenia Nord) fosta Filiala de Distribuție a Energiei Electrice Electrica Distribuţie Muntenia Nord.

Societatea de Distribuţie a Energiei Electrice Transilvania Nord deţine o cotă de piaţă de 11.6% şi acoperă o zonă de 34.162 kilometri pătrați. Compania deserveşte aproximativ 1.2 milioane de utilizatori din judeţele Satu Mare, Maramureş, Bistriţa Năsăud, Bihor, Sălaj şi Cluj. Sub noile denumiri, companiile de distribuție ale Grupului Electrica vor derula în anul 2017 programe de investiții de peste 180 de milioane de euro, arată un comunicat de presă.

Societatea funcționează pe strada Ilie Măcelaru din Cluj-Napoca și e una dintre cele mai profitabile din întreg Ardealul: cu cei aproape 2.000 de angajați ai săi, a avut anul trecut o cifră de afaceri netă de 675 milioane de lei și un profit barosan de aproape 159 milioane de lei. În 2014 firma a avut un profit de 95,3 milioane de lei.

Tehnic cea mai profitabilă companie din Ardeal și din țară a fost anul trecut Banca Transilvania, cu profit raportat anul trecut de 2,4 miliarde de lei, adică 544 milioane de euro – profitul e de șase ori mai mare decât cel din 2014, dar cu un motiv, anume achiziția Volksbank, care a crescut valoarea băncii din Cluj cu 1,65 miliarde de lei. Raportat la cifra de afaceri, BT a avut în 2015 venituri de 2,73 miliarde.

Un comentariu

 1. profitabil pentru ca e monopol.
  Printre cele mai prost organizate institurii din cate exista.
  O racordare la energie electrica dureaza intre 3 si 6 luni, in mod legal fara a avea posibiliatea de a contesta in vreun fel. Se plimba actele de la un birou la altul in cadrul aceleasi institutii, de fiecare data adaugandu-se 10 zile pentru o semnatura. si nu a refer la lucrari complexe in afara zonei de acoperire. Ci la o simpla instalare de „ceas” intr-un cartier vechi, bloc vechi. Dezinteres total pentru oameni intr-o institutie monopol de stat nereformata.
  Ar mai fi de zis si „capusarea”. Sunt servicii intregi in cadrul filialei Cluj externalizate unor firme din Bucuresti ( presupun baieti destepti). Asta intarzie si mai mult procesul de conectare. Mi-ar fi rusine sa fiu angajat acolo la asa bataie de joc.
  Procedurile sunt atat de abusrde incat unii angajati recunosc asta dar spun ” noi nu avem ce face „. E o adevarata aventura si bataie de cap sa te racordezi.
  Luati acest comentariu ca un pont pt un ziar mai serios daca are chef de o investigatie.
  Dosare depuse in 3 sedii, acte cerute pe parcursul a mai multor etape ( nu toate de la inceput), obligatia clientului de a se interesa de stadiul dosarului.. totul pt montarea unui ceas. Operatiune pentru care in alte tari dureaza intre cateva ore si o zi.

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.

Articole similare