Închide

Când mama artist şi fiica „lucrează” împreună: picturi cu „Joc continuu”, în expoziţie la Cluj

Uncategorized by Actual de Cluj - mart. 08, 2018 0 2405

„În măsura în care jocul dezvoltă inteligența copiilor, în aceeași măsură previne alienarea adultului. Jucați-vă frumos!”, îndeamnă Olimpia Bera, la vernisajul expoziţiei sale pe care o puteţi vedea până în 11 martie la Muzeul de Artă Cluj-Napoca. Artista împărtăşeşte cu publicul o serie de tablouri, create în jurul conceptului de joc şi joacă şi propune o altfel de expoziţie: în unele dintre lucrări se vede mâna fiicei sale, iar altele sunt inspirate de creaţiile micuţei.

Expoziţia de pictură „Joc continuu/ Endless Game” a artistei Georgeta-Olimpia Bera întrunește opere de pe parcursul ultimilor trei ani de practică, în care sursa predominantă de inspirație este viața sub aspectele sale mai puțin formale. Expoziția este curatoriată de către pictorul Ioan Sbârciu și de către criticul de artă Antonello Tolve. Vernisajul a avut loc săptămâna trecută.

Este prima expoziție personală la Palat a artistei, a amintit Lucian Nastasă-Kovács, manager al Muzeului de Artă, care a precizat că va căuta un loc pentru pictura donată muzeului. „Am organizat multe expoziții, am expus cu tineri, pe unii îi apreciez foarte mult, iar printre aceștia se află și Olimpia. Am încercat să îi încurajez. Unii au reușit să se impună internațional, să aducă faima internațională și lor, și școlii, și României. Sunt mulți care pentru noi înseamnă foarte mult”, a spus profesorul-curator Ioan Sbârciu. Acesta a mai amintit că a cunoscut-o pe tânăra artistă încă din vremea în carea ea lua locul I pe țară la olimpiade școlare. „Olimpia e dotată cu un talent deosebit, un talent pur; redă realitatea cu ușurință, fără să se uite după poze. Are o pregătire teoretică foarte bună”, a mai precizat Sbârciu. „Pentru un artist totul e joc; un joc care are reguli care trebuie respectate și altele pe care nu trebuie să le respecți. Noutatea e importantă, altfel intervine rutina. În fiecare zi adăugăm ceva nou, trebuie să încercăm ceva nou tot timpul”, consideră pictorul. „Pictura Olimpiei e una totală – Olimpia are în lucrările ei, în viziunea ei două „coloane”: figuratism și abstract. Pune laolaltă aceste două elemente”, a subliniat și criticul de artă Antonello Tolve.

 

 

„La baza creațiilor artistei stau două tipuri de impuls creator: de la o imagine narativă rezultă pictura figurativă, iar un alt tip de impuls e acela în care electricitatea gestului primar, pasiunea de a realiza pictura prin tușe spontane era altă modalitate de creație. Un alt fel de a gândi jocul continuu ține de o temă de care pictura modernă ne face să nu mai putem scăpa: relația noastră cu timpul. Olimpia a urmărit clipa, a încercat să prindă acel „aici și acum” pe care filozofii îl numesc „experiență”. Olimpia s-a luptat cu clipa trecătoare și a reușit să o încapsuleze”, a spus comisarul de expoziție Dan Breaz. Acesta a atras atenția publicului că lucrările din această expoziție sunt speciale și din alt punct de vedere: spre exemplu, în una dintre lucrări a intervenit în pictură chiar mâna Iuliei, fiica artistei, iar pentru o alta Olimpia a avut în față un desen al Iuliei pe care l-a redesenat. „Acest insert biografic care aduce foarte multă emoție e un alt mod de a realiza acel joc continuu care se autogenerează”, a conchis Breaz. „Mi se pare formidabil faptul că artista îndrăznește ca în jocul ei să facă colaj cu joaca copilului. E formidabil acest colaj între jocul pictural și joaca efectivă a copilului. Cine știe să se joace și numai cine știe să se joace are un destin în lumea de astăzi. Relația cu sacrul se bazează mai degrabă pe joacă, joaca implică ce e sacrul. Trebuie să știe bine regulile ca să știi juca”, a spus şi filozoful Aurel Codoban.

 

 

Expoziţia realizată de Muzeul de Artă Cluj-Napoca,  în colaborare cu Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca se poate vedea până în 11 martie 2018. Endless game („Joc continuu”) este un laitmotiv care caracterizează cele mai recente opere ale artistei Georgeta-Olimpia Bera. Prin urmare, metafora „jocului continuu” este chemată să structureze atât discursul curatorial, cât şi parcursul întregii expoziţii. Având în prim-plan tema copilăriei, selecţia lucrărilor pune în valoare un imaginar al mișcării și acțiunii, dar și un subiect pe care Olimpia Bera și-l asumă prin gesturi picturale în decursul experienței sale artistice, explică organizatorii.

 

Olimpia Bera trăiește și lucrează în Cluj- Napoca; este pictor, curator și consilier cultural în cadrul mai multor manifestări artistice contemporane. În prezent predă în cadrul departamentul Pictură a Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca. Printre participările sale expoziționale se numără: ”Con-front East” (2017), RIVAA Gallery (New York, SUA); ”The school of Cluj, Painting & Graphic arts” (2017), Galeria Neon (Wrocław, Polonia); ”The school of Cluj”, Painting/Sculpture, Pecsi Galeria (Pecs, Ungaria); ”T.A.N.G.O. – turning art now glinding over” (2016), Galeria za Szkłem, Academy of Art, Wrocław, Polonia;  ”Cutting Edge” (2013,2016) (Muzeul de Artă Cluj-Napoca, România); ”Unnatural circumstances”,  galeria Visual Kontakt, Cluj-Napoca, ”Transit” (2012), Visual Kontakt Gallery (Ulm, Germania); Biennal of Painting Morlotti-Imbersago, ediția a 13-a (Imbersago, Italia); „Eroi e Rovine”  (2011), Galeria Locali Ex-Upim (Macerata, Italia). A participat în rezidențe artistice la Centrul de Artă Contemporană din Essaouira (2017), Ifitry, Maroc, la Visual Kontakt Gallery, Akademie für darstellende Kunst (Ulm, Germania, 2012), precum și la programul educațional-artistic „Erasmus”, inițiat de Accademia di Belli Arti di Macerata: proiectul land art ”Green & Brown” din Île d’Ouessant, Franța, (2014) și Palazzo Simonelli, Marche, Italia (2013).

Expoziția rămâne deschisă publicului spre vizitare până în data de 11 martie 2018, de miercuri până duminică inclusiv, în intervalul orar 10:00-17:00.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu