Închide

VIDEO Camere sterile pentru copiii bolnavi de cancer la Cluj, primele din Ardeal, după zece ani

ActualitateTop News by Mihai Prodan - mart. 08, 2019 0 220

Copiii bolnavi de cancer care se tratează la clinica de pediatrie II beneficiază de două camere sterile, donate de o asociație, cu facilitarea celui mai mare festival din țară, Untold, și a fanilor săi, care au plătit în total 100.000 de euro.

Șeful clinicii Pediatrie II e conferențiarul Gheorghe Popa: „este un moment foarte important în viața clinicii noastre, constă în inaugurarea a două camere sterile în compartimentul de oncopediatrie”, spune el. „Este o dotare cu totul și cu totul specială, sunt foarte puține astfel de compartimente dotate în țara noastră iar importanța lor este majoră. Tratăm copii cu hemopatii maligne grave, copii cu tumori maligne severe, aceștia prin natura bolii lor și prin toxicitatea medicației pe are o primesc sunt imunodeprimați și riscul de a se contamina mai ales în spital cu bacterii foarte agresive este major”.

Popa spune că prevenirea infecțiilor în spital, prin aceste două camere sterile, este de „o importanță vitală”. „Cele două camere ne oferă nouă la ora actuală condiții optime pentru a trata cele mai grave forme de cancer în condiții bune și de a le oferi șansa ca în măsura în care acest tratament e eficient ei să supraviețuiască și să revină la o viață normală. În medicină nu sunt bani destui, nu numai la noi ci în orice țară din lume doctorii se plâng că nu sunt bani destui. oferta pe care am primit-o de a amenaja aceste camere prin donație mi se pare firească, dar ceea ce este zic eu nefiresc este faptul că oferta a venit direct de la donator, nu noi ne-am dus să cerem ci ei au venit și au făcut această ofertă și noi am acceptat-o cu foarte-foarte mare plăcere”.

Președintele asociației Dăruiește Viață, Carmen Uscatu, spune că discuțiile pentru dotarea acestui spital sunt vechi de zece ani. „Acum nouă-zece ani când ne-am întâlnit prima dată cu dumnealui domnul doctor ne-a spus că e nevoie și la Cluj de camere sterile. Șansa spitalului de la Cluj și a noastră de a face aceste două camere sterile aici este dată tocmai de Untold, ei cred că au înțeles printr-un soi de empatie conștientă că dincolo de a aduce bucurie tinerilor putem aduce bucurie și celor aflați în suferință la un moment dat pentru că știm că boala nu alege”, a spus ea.

 

Până acum astfel de camere sterile funcționează în București și Timișoara, în total 18 astfel de dotări.  Camerele sterile includ o stație specială de filtrare a aerului și diferență de presiune între holul principal al spitalului și un sas – un hol mic – și presiune diferită în camere, în așa fel încât orice deschidere de ușă nu permite să intre aerul în camere, ci iese, astfel ca niciun microb să nu intre la pacient. Camerele au și filtre de aer. L-am întrebat pe Popa de ce a fost nevoie de această asociație și de Untold și de zece ani ca să fie amenajate aceste camere sterile. Răspunsul – „sacă nu apărea Untold cu finanțarea nu le aveam nici acum, nici peste un an”.

  • author photo two

    Mihai Prodan

    Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Cursuri de specializare la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.

    Nici un comentariu

    Scrie un comentariu