Închide

Ca la Cluj, la nimeni. Cum respectă Primăria vârstnicii din oraș

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - sept. 04, 2017 0 512

Chef de Ziua Vârsticului, ca în fiecare an, dar și majorarea sumelor de la care se vor acorda gratuități pentru transportul în comun. Asta pregătește Primăria Cluj pensionarilor din oraș. Pentru 1 octombrie, Ziua Vârstnicului, administrația locală va pune la bătaie 200.000 lei în vederea suportării cheltuielilor unei petreceri pentru pensionarii cu venituri reduse. În cazul subvenționării transportului în comun, Primăria are în plan să accepte și vârstnici cu pensii mai mari de 1500 lei în cadrul programului.

 

Consilierii locali vor dezbate la ședința ordinară din 5 septembrie un proiect de hotărâre privind alocarea a 200.000 de lei pentru petrecerea clasică pe care Primăria o face pentru pensionarii cu venituri reduse în 1 octombrie, de Ziua Vârsticului. Plafonul propus este la nivelul celui din 2015. La masa și programul artistic care are loc la un hotel din oraș vor fi acceptați vârstinici cu pensii pornind de la 400 lei, dar chiar și cei cu venituri de 1500 de lei, cum s-a întâmplat în anii trecuți. „În completarea serviciilor acordate prin intermediul Centrelor de Zi pentru Vârstnici, Cluburilor Pensionarilor şi a celorlalte compartimente din cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială şi Medicală; pentru a marca acest moment aniversar şi pentru a aduce bucurie în sufletele persoanelor vârstnice cu ocazia Zilei Internaţionale a Vârstnicilor”, este motivația alocării respectivei sume. Urmează să beneficieze de petrecere circa 2000 de pensionari clujeni. Meniul propus e de 85 lei/persoană la care se adaugă 30.000 lei, bani care vor fi folosiţi pentru onorariul artiştilor (trei ore de program, şapte artişti, două orchestre, două ansambluri).

Tot Primăria are în plan să extindă programul de acordare a gratuităților pe mijloacele de transport în comun. Pânâ în prezent, au gratuitate pe toate liniile pentru persoanele vârstnice şi pensionarii cu venituri de până la 1.300 de lei și doar pe o linie persoanele vârstnice şi pensionarii cu venituri cuprinse între 1.301 lei şi 1.500 lei. Propunerea este ca să beneficieze de gratuitate pe toate liniile pensionarii cu venituri de până la 1700 de lei și doar pe o linie cei cu venituri între 1701 lei și 1900 lei.

În prezent în Cluj-Napoca beneficiază de gratuitate 60.191 de pensionari. Potrivit noii propuneri numărul lor urmează să crească la 65.179. Programul Primăriei implică și acordare de gratutăți pe toate liniile  pentru persoanele vârstnice care au împlinit 70 de ani, indiferent de cuantumul veniturilor sau a pensiei și pentru toţi cetăţenii de onoare ai municipiului Cluj-Napoca, indiferent de cuantumul veniturilor. Acestea prevederi urmează să rămână aceleași.

Primarul Emil Boc a motivat că a primti foarte multe cereri de la pensionari pentru majorarea plafoanelor, în condițiile în care pensiile au crescut în ultimii ani prin decizia autorităților centrale.

Noul proiect urmează să fie supus atenției Consiliului Local și este cel mai probabil să se aplice din 2018.

Primăria mai are un program propriu de alocare a unor pachete cu alimente pentru pensionarii cu venituri reduse din Cluj.

Peste 3000 de pachete cu alimente pentru persoanele defavorizate, încă neridicate

De asemenea, în ultimii ani a investit sume considerabile pentru amenajarea unor cluburi ale pensionarilor sau a unor centre pentru vârstinicii din oraș.

Ce-i face fericiți pe… bunicii noștri

De asemenea a alocat bani și pentru dotarea unor locuri de joacă din Cluj cu aparate de fitness în aer liber, foarte dragi pensionarilor din Cluj. Unii dintre aceștia chiar sună să se plângă primarului Emil Boc că, spre exemplu, cele din baza sportivă Gherogheni sunt utilizate și de către tineri.

Mix de Someșeni de ziua Mâncării Sănătoase: Boc, Udrea, parașuta și cucuruzul

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.