Închide

Mix de Someșeni de ziua Mâncării Sănătoase: Boc, Udrea, parașuta și cucuruzul

AdministrațieTop News by Luminiţa Silea - sept. 17, 2014 0 899

Cel mai mare proiect de comunicare privind alimentația corectă și adoptarea unui stil de viață sănătos, lansat miercuri de dimineață la Cazinoul din Parcul Central Cluj, i-a lăsat rece pe vâstnicii din Someșeni aduși la eveniment de omul cheie al primarului Emil Boc din cartierul Someșeni, coordonatorul clubului pensionarilor și al campaniilor electorale, Traian Rarău.

Lansarea proiectului de comunicare cu alimentația sănătoasă, We love eating, a avut loc în cadrul conferinței săptămânale a primarului Emil Boc, chiar de către acesta. Cu participarea inspectorului-șef Valentin Cuibus, a pensionarilor din Someșeni, a unor viitoare mămici dar și a unor grupe de grădiniță și a unor clase de școală primară sau gimnazială, categoriile țintă ale proiectului cu finanțare europeană. „Muncă patriotică de la școală”, îmi spune fiica unei prietene pe care o întâlnesc la cazinou. Se grăbește totuși în față, la îndemnul dirigintei, să-l asculte pe primarul Emil Boc. „Fiți atenți, cineva vorbește”, o însoțește glasul profesoarei.

Clujul este singurul oraș din România care participă la aceast proiect, la invitația agenției Pau Education din Spania, alături de alte 6 orașe din Europa.Proiectul este comandat de către Comisia Europeană, Direcția Generală pentru Sănătate și Consumatori și se derulează pentru un an calendaristic sub formă de pilot, urmând ca rezultatele înregistrate să fie evaluate în vederea stabilirii unor politici publice în această direcție pentru toate țările membre. Despre cifrele proiectului pilot nu s-a făcut vorbire. În schimb, categoriile-țintă din proiect l-au primit cu drag pe primar să le spună din secretele alimentației sănătoase.

4 some

foto: LS

Fără fast-food și cu mișcare a decretat edilul, adăugând că zilnic încearcă să facă 10.000 de pași. „Cred că-i face în alt oraș, că prin centru nu prea are pe unde de mașini”, opinează un vârstic care îl aude declarând în fața camerelor.

foto: Emil Boc (Pagina Oficiala)

foto: Emil Boc (Pagina Oficiala)

Pensionarii din Someșeni l-au așteptat în formație de primar, lângă panourile de promovare a proiectului, în fața cazinoului din parc. Cei mici și elevii au fost aduși să întregească grupul, aceștia stabilindu-se în zona fântânii din parc. A fost înghesuiasă mare, au fost amenajate și standuri unde s-au făcut demonstrații de combinații între diferite alimente pentru a obține o gustare sănătoasă.

foto: Emil Boc (Pagina Oficiala)

foto: Emil Boc (Pagina Oficiala)

Cucuruz vechi de anul trecut și mazăre, cred că ce aveți dumneavostră în mână e mai sănătos”, e de părere un pensionar din cartier, premiat de primarul Emil Boc cu bani pentru 50 de ani de căsătorie neîntreruptă și participant la cheful anul al pensionarilor sponsorizat de primăria cu bucate adevărate. Când mâncarea e așa cum zice, i se face poftă să comunice despre politică. „Știți pentru ce sunt motocicletele, nu. Am avut și eu motocicletă când am fost tânăr, dar n-am mers cu ea la vot. Eu nu votez o parașută pe motocicletă, chiar dacă zice Boc că e cu Elena Udrea. Ei au făcut o politică falsă și el și Băsescu. Câte fabrici a deschis PDL-ul după revoluție, nici una. Eu, vă spun drept îl simpatizez pe primul ministru. E tânăr, n-a prins el comunismul cum se zice. Și daca-l prindea, tot nu era rău, că în comunism era unde să se muncească”, adăugă personajul nostru.

foto: Emil Boc (Pagina Oficiala)

foto: Emil Boc (Pagina Oficiala)

Traian Rarău e mândru că a adus echipa. Dacă oamenii din clubul său au pus politica pe farfurie, în loc de legumele sănătoase promovate de primarul Emil Boc și de inspectorul Cuibus, omul cheie al primarului din Someșeni zice că simpatiile primarulului vor veni în discuție mai târziu. „Cu Udrea, votăm mai târziu, în turul doi. Acum suntem cu PDL-ul în campanie, că nimeni nu știe de ADL, doar de PDLeu. Dar e adevărat că în Someșeni majoritatea știu de Boc și cu el sunt”, ne dezvălui Rarău, artizanul de campanie din cartierul clujean care la localele din 2012 i-a adus cele mai multe voturi pe cartiere lui Emil Boc. Cu voia lui Boc, Rarău a adus și asfaltul în Someșeni, în partea dinspre Someș, unde acesta și locuiește, stârnind chiar invidia unor consăteni care stau pe arterele dispre Băile Someneșeni, mai puțin norocoși la împărțeală.

some 10

Tot despre politică, inspectorul-șef Valentin Cuibus face lumină în cazul școlii din Cluj unde cei de la PNL au cerut anchetă pentru că conducerea școlii ar face politică pentru Ponta. „Părintele nemulțumit era de fapt supărat că nu i-au primit copiul acolo pentru că n-avea media. Am primit un memoriu semnat de 80 de profesori care asta au și spus, așa că n-avea niciun sens să ne sesizăm și să facem o anchetă. Asta le-am zis întotdeauna directorilor și profesorilor. Fiecare au o opțiune politică. Și eu am una, dar de astea le-am recomandat să se ocupe în timpul liber. Ce fac în timpul liber e problema lor. În școală nu se face politică, la Cluj-Napoca, asta este clar. Noi avem oricum 200 de sezisări pe lună legate de activitatea din școală. Majoritatea anonime. Din acestea una, maxim două sunt întemeiate”, precizează Cuibus.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.