Închide

Boc, Tarcea și Șurubaru au scăpat Clujul real din mâini. Oficialii tot îndrugă baliverne în timp ce orașul se sufocă sub zăpadă

ActualitateAdministrațieOpinieTop News by Luminiţa Silea - dec. 18, 2018 2 2070

Orașul e sub zăpadă, oamenii se plâng că nu au pe unde circula, că parcările pentru care plătesc taxe sunt pline de zăpadă, că străzile sunt cu mâzgă, că firmele de salubritate care încasează milioane de euro de la Primărie – Rosal și Brantner –  sunt din nou depășite de situație.

În acest timp, primarul Emil Boc mai anunță pe Facebook o procedură online de a facilita relația cu cetățenii: să depui cerere online ca să-ți faci buletin, tot mergând personal la Primărie. Nici el, nici managerul Șurubaru, nici viceprimarul Dan Tarcea nu au ieșit public să își liniștească cetățenii și să anunțe ce face comandamentul pentru situații de urgență în aceste zile cu ninsoare.

În campanie electorală, tot a doua zi primarul Emil Boc se ”dădea” pe Facebook și dialoga cu cetățenii. Acum, când orașul e sub zăpadă și toată lumea se plânge că are probleme, că nu poate circula, Boc mai anunță pe Facebook că a implementat o procedură online pentru a le face viața mai ușoară celor care își fac buletin (depunerea de cereri on-line și plata taxelor on-line pentru buletin). Luni, când deja erau probleme mari în oraș din cauza zăpezii, primarul Boc a postat un anunțat pe Facebook prin care a anunțat ”minunea”, cea de a 66-a procedură digitalizată.

Managerul orașului, Gheroghe Șurubaru, omul de legătură cu firmele de salubritate Brantner și Rosal, postează în mediul online imagini de la Târgul de Crăciun și postări ale primarului Emil Boc.

Nici viceprimarul Dan Tarcea nu are niciun cuvânt virtual de rostit despre zăpadă, deși, atunci când era în opoziție, nu contenea să critice activitatea firmelor de dezăpezire. Acum Tarcea postează pe facebook o înregistrare ”video” din studio cu o emisiune de pe Radio Cluj, la care a participat și la care a recunoscut că Primăria e depășită de situație. „Facem eforturi de 3 zile pentru deszăpezirea oraşului, sunt cantităţi impresionante de zăpadă. Se intervine în funcţie de prioritate. Avem trei zone: 1- arterele principale de ieşire şi intrare în oraş şi cele de acces către spitale şi alte insituţii publice, apoi se intervine în zona 2 – artere secundare şi abia în zona 3 – între blocuri şi străzi mai puţin circulate, unde nu sunt nici mijloace de transport în comun. Sunt în total peste 680 de străzi cuprinse în primele două zone, iar aici trebuie finalizate intervenţiile în maximum 4 ore din momentul în care ninsoarea a încetat. Ori la noi ninge de 3 zile, iar când terminăm de deszăpezit zona 1 şi începem să intervenim pe zona 2, trebuie să o luăm de la capăt. De aceea ritmul este mai lent”, a fost declarația lui Tarcea.

Păi și cine nu ascută radio? De unde să știe ce și cum face Primăria? Primarul Boc, viceprimarul Tarcea,managerul Șurubaru, chiar și șeful Poliției Locale, Marcel Bonțidean, s-au obișnuit să nu mai dea socoteală pentru nimic și să meargă la emisiuni radio transmise live pe facebook, unde declară doar ce vor ei.  În plus, viceprimarul a spus tot la Radio Cluj că Primăria a amendat firmele de salubritate. În realitate, aceasta este o declarație pe care o fac întodeauna liderii care conduc Clujului, fără să anunțe exact despre ce sumă este vorba. Ca să justifice că, de fapt, fac ceva. În plus, firmele de salubritate contestă întotdeauna sancțiunile și câștigă în instanță.

Deci doar clujenii sunt cei care au de suferit. De exemplu, iarna trecută când nu a nins, Brantner și Rosal spălau străzi și le umpleau cu apă pentru a încasa și în lipsa ninsorii bani de la bugetul local.

La finalul lunii martie 2018, Primăria a informat, la solicitarea Actualdecluj.ro, câți bai au încasat firmele care se ocupă de salubrizarea orașului de la bugetul local:

In anul 2017, Primaria Cluj-Napoca a platit pentru salubrizare stradală,  catre SC Rosal Grup SA suma de 10.087.470,09 lei, iar către SC Brantner Servicii Ecologie SRL suma de 9.113.441,23 lei.

În anul 2018 (în lunile de iarnă), Primaria a plătit pentru spălatul străzilor (ianuarie-februarie), către SC Rosal Grup SA suma de 9.268 lei, iar către Brantner Servicii Ecologie suma de 23.227 lei.

În anul 2018, Primăria Cluj-Napoca a plătit pentru lucrările de deszăpezire (ianuarie-februarie), către Rosal Grup SA suma de 432.012 lei, iar către Brantner Servicii Ecologie  suma de 670.545,64 lei. 

În anul 2018, Primăria a plătit pentru lucrările de salubrizare stradală, către Rosal Grup suma de 833.524 lei, iar către Brantner Servicii Ecologie SRL suma de 832.050 lei. 

Deci firmele câștigă în continuare bani grei din bugetul local și fac doar ce vor ele în oraș.

În tot acest timp liderii de la Primărie tot declară și repetă că suntem smart city, că ne este bine și că totul merge ca pe roate. De atâtea ori a repetat primarul Boc pe Facebook „centură metropolitană, „tren metropolitan”și „metrou” că, în mod cert, viceprimarul Dan Tarcea și managerul Șurubaru au început să creadă după ce au și share-uit postările primarului de zeci de ori, că deja le-au făcut pentru clujeni și atunci nu mai au de dat socoteală cu privire la probleme mici ca deszăpezirea orașului.

Și ca să nu fim acuzați că suntem ”hateri” sau că nu ne place că locuim în Cluj-Napoca, mai jos sunt imagini postate de clujeni pe facebook, la care se tot raportează  „trio-ul” care conduce orașul de pe net, fără sa mai apară în fața oamenilor. Imaginile arată străzi pline de zăpadă, parcări publice cu mașini împotmolite, autobuze pe străzi din noul Cluj blocate de zăpadă. După cum foarte mulți specialiști clujeni sau arhitecți au sintetizat ceea ce se întâmplă în prezent în oraș: primarul Boc vorbește despre o situație pe care și-o dorește pentru Cluj -una ”glam” –  și uită să se raporteze la situația reală a Clujului și să construiască de aici.

Boc, Bonțidean, Tarcea, Surubaru, viceprimărița UDMR se laudă, lângă niște dame bine, că mai avem un lot de autobuze Mercedes (75 de toate) – postare din 18 decembrie de pe Facebook-ul oficial al Primăriei Cluj

 

Splaiul Independenței

str. București

Str. Edgar Quinet

str. Aurel Suciu

Alea Stadion

(bicilete din rețeaua publică a Primărie de Bike Sahring, sursa eclujenaul.ro)

alee Mercur, cartier Gheorgheni

(parc de cartier, Gheorgheni)

 

2 comentarii

  1. Marcel Bontidean are un singur neuron cu febra musculara. Nu stie nici o limba straina dar totusi tine mouseul cu mana stanga, pentru ca are calculator pe birou dar nu stie sa-l foloseasca, a auzit ca si altii au, unii chiar il folosesc.Boc s-a molipsit de la prietenii lui militieni, sobolani si pungasi cu state vechi . Clujul in aceste zile este o rusine, un oras al nimanui, pietonii merg pe strada pentru ca nici un trotuar nu e curatat, nesimtire si la soferi care circula cu zapada de 1 m pe plafonul masinii, lenesi, indolenti.Alti narozi arunca zapada de pe trotuar in mijlocul soselei ca doar o calca masinile.Marcel ar putea sa scoata la lopata gardienii publici zelosi care amendeaza pentru te miri ce. Boc merge la sala sa traga de fiare dar anul asta n-a iesit sa lopateze niste zapada de pe trotuarele adiacente primariei. Mitul Boc mare primar se naruia precum zapada din varful copacilor pe masini si trecatori. Boc , te-am votat dar iti transmit ca esti un om de nimic pentru modul impardonabil in care arata Clujul , bah Clujul , nu Rachitele, nu putem circula nici cu masina nici pe trotuare, mizerabile, i-am pe Rus, piticul chel de la IPJ, pe Marcel, pensionarul de lux incompetent si aryncati-va de pe orice bloc, veti supravietui , zapada e mare si aterizarea pe burtile voastre grase foarte comoda.

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.