Închide

Boc: în șase luni colectarea selectivă va funcționa la parametri normali în Cluj

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - iul. 04, 2019 0 485

Primarul Emil Boc a spus public, la patru zile de la demararea oficială a programului de colectare selectivă a gunoiului pe patru fracții, că sistemul va fi funcțional la parametri normali în Cluj în 6 luni de zile. Oficialul s-a declarat nemulțumit de modul în care merge sistemul nou de colectare și a anunțat că s-au aplicat sancțiuni celor două firme, cu somația ca până la mijlocul lunii iulie să aibă toate punctele gospodărești dotate pentru colectarea selectivă. Boc a exclus, deocamdată, aplicarea de amenzi către populație.

„De la 1 iulie, așa cum se știa din luna ianuarie, de când s-a dat legea, este obligatorie colectarea pe cele 4 fracții distincte. Pot să vă spun că, personal, nu sunt deloc mulțumit de stadiul de implementare a colectării selective, din perspectiva firmelor de salubritate. Acestea aveau obligația ca până la 1 iulie să doteze toate punctele gospodărești cu cele 4 tipuri de containere. Am făcut verificările în 1 iulie, încă sunt zeci de puncte gospodărești care nu au containerele amenajate, am aplicat fiecărei firmă (Rosal și Brantner – n.red.) câte 20.000 de lei amendă, prevăzută de lege, și au termen până în 15 iulie să aibă toate punctele dotate. Dacă nu, mergem cu rândul doi de amendă”, a declarat edilul Emil Boc, la Napoca FM.

În 3 iulie, managerul public al Clujului, Gheorghe Șurubaru, a ținut să spună cum va merge colectarea selectivă în oraș – la blocuri se va plăti cu 25% mai mult către firmele de salubritate în cazul în care nu se colectează selectiv. Adică, un fel de alegere, se plătește zero materialul reciclat, iar dacă nu se reciclează, tariful practicat crește cu 25% față de ceea ce proprietarii plăteau până acum pentru ridicarea gunoiului. La case vor fi împărțiți saci colorați și se vor ridica deșeurile în zile diferite (reziduri menajere și materiale reciclabile. În plus, Șurubaru a mai ținut să calmeze publicul în ceea ce privește amenzile pe care Primăria a anunțat că le va aplica prin Poliția Locală în cazul în care populația nu va colecta selectiv gunoiul. Managerul public a scris că ele se vor da în funcție de situația din teren.

„La blocuri se ridică zilnic sau periodic în funcție de frecvența necesară cu mașini separate pentru fiecare fracție. Conform HCL nr.393 din 23 aprilie 2019, dacă deșeurile sunt amestecate ele vor fi ridicate așa, dar se va plăti o factură cu 25% majorată pe cantitățile respective. Pentru Reciclabilul depozitat corespunzător costurile de ridicare sunt zero. În cazul în care punctele gospodărești încă nu sunt dotate corespunzător nu se vor aplica sancțiuni populației, ci doar operatorilor de salubritate pentru nerespectarea legii. Politia Locală împreună cu inspectori din cadrul direcției de specialitate efectuează zilnic controale în teren și întocmesc note de constatare și sancțiuni în funcție de situațiile găsite în teren”, a scris pe Facebook managerul public Gheorghe Șurubaru.

Despre amenzi, primarul Emil Boc a spus că nu se vor aplica cetățenilor atâta vreme cât firmele de salubritate nu au pus la dispoziție containerele.

„Nu vom aplica sancțiuni cetățenilor atâta vreme cât firmele de salubritate nu au pus la dispoziție containerele. Domnul Sușurbaru i-a atenționat, le-a trimis solicitări scrise din luna mai, din iunie, din fiecare săptămână. Bineînțeles, ca la tot românul, scuze: că intră legea în vigoare pentru toată țara și nu au fost pubele, producătorul nu a mai făcut față. Nu mă interesează acest lucru, din ianaurie aveau timp. Legea nu o discut. Ca să îi ceri cetățeanului responsabilitate, trebuie ca autoritatea să-și îndeplinească atribuțiile. Noi am delegat acest serviciu prin firmele de salubritate, care fac acest lucru pe bani, nu gratuit. Nu ți-au îndeplinit obligația legală, amendă!”, a mai spus edilul la Napoca FM.

Primăria Cluj triplează și tariful de depozitare a gunoiului la depozitul temporar al Regiei Autonome a Domeniului Public (RADP). Consilierii locali vor dezbate un proiect de hotărâre în acest sens astăzi, 4 iulie 2019. Potrivit proiectului, tariful pentru stocarea temporară a deșeurilor municipale se majorează de la 77 lei/tonă (fără TVA) la 204.94 lei/tonă (fără TVA), iar tariful pentru activitatea de stocare temporară a deșeurilor din construcții și demolări va fi de 58,74 lei/tonă (fără TVA).

Regia Primăriei justifică majorările ca urmare a necesității creșterii personalului implicat în activitatea depozitului temporar dar și pentru că s-au cumpărat utilaje pentru stivuirea gunoiului. În plus, o parte din gunoiul stocat trebuie mutat în alte depozite deoarece capacitatea maximă de stocare pe verticală autorizată pentru rampa temporară se depășește frecvent.

Haosul privind depozitarea dar și sistemul actual de colectare a deșeurilor cu sincope se explică prin nefinalizarea Depozitului Ecologic de Gunoi de către Consiliul Județean Cluj.

Potrivit legii, de luni, 1 iulie 2019, în mod obligatoriu, a început colectarea selectivă a deșeurilor pe 4 fracții. Ridicarea deșeurilor se va face cu mașini speciale pentru fiecare fracție. Este obligatorie colectarea selectivă a deșeurilor pe 4 fracții: plastic/metal, hârtie/carton, sticlă și deșeuri reziduale/amestecate/menajere

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.