Închide

Birocraţie maximă pentru statuia de 3 secole a lui Donath: obţinerea avizelor durează de 10 ori cât lucrările efective

Administrație by Actual de Cluj - apr. 28, 2014 0 1317

Compania declarată câştigătoare a concursului de oferte pentru conservarea statuii ciobanului Donath, veche de aproape trei secole, a transmis Primăriei Cluj-Napoca, beneficiarul lucrărilor, un grafic în care arată că proiectarea lucrărilor durează nu mai puţin de 90 de zile lucrătoare.


Octavian Weinberger, directorul companiei declarate câştigătoare -Levente Companie SRL, a transmis municipalităţii într-o adresă remisă în urmă cu patru zile că din cauza vremii nefavorabile mutarea statuii la atelierele firmei va trebui amânată. „Dorim să menţionăm că a avut loc constatarea generală la faţa locului”, spune Weinberger. „Vă rugăm să luaţi în considerare vremea nefavorabilă anunţată de Institutul Naţional de Prognoză Meteorologie şi Hidrologie, care anunţă în continuare vreme instabilă şi averse de ploaie pentru o perioadă de 10-14 zile, ceea ce împiedică dislocarea monumentului în condiţii de siguranţă, datorită terenului noroios (posibile derapaje ale utilajului cu gabarit mărit care va fi folosit la operaţiunea de dislocare a monumentului”.
Graficul de eşalonare a lucrărilro arată că întocmirea documentaţiei tehnice şi obţinerae avizelor şi acordurilor, dar şi a autorizaţiei de construire, durează aproximativ 90 de zile şi e aşteptată să fie finalizată în 18 iulie. Lucrările de execuţie a fundaţiei, cu săpătură manuală, cofrare şi turnare beton, ar dura zece zile. Consilierul local Ioan Bîldea subliniază concluzia documentelor transmise de companie municipalităţii: „Statuia lui Donath nu va fi conservată, ci doar restaurată şi mutată”.

Amintim, statuia ciobanului Donath, uitată pe versantul unui deal al Clujului, ar urma să fie reabilitată pe banii Primăriei, după procese birocratice şi după ce o primă variantă a fost respinsă pentru că ar fi prea scumpă.

Procedura de achiziţie directă pentru reabilitarea statuii lui Donath a fost demarată în martie. O singură ofertă a fost depusă, însă, de cunoscutul sculptor Ilarion Voinea. Pentru că oferta acestuia depăşea cu mult valoarea alocată reabilitării, sculptorul a fost refuzat – aceasta cu atât mai mult cu cât, spune purtătorul de cuvânt al Primăriei Oana Buzatu, sculptorul nu ar avea certificarea din partea Ministerului Culturii pentru a interveni asupra monumentelor istorice.
După ce a respins oferta lui Voinea ca fiind neconformă şi inacceptabilă, Primăria a cerut oferte din partea a trei persoane – profesorul Tibor Kolozsi, arhitectul Nicolae Mirişan şi Horia Giurgiu, dar şi a unei firme, Levente Companie SRL. Aceasta din urmă este şi cea care a câştigat licitaţia – pentru că s-a angajat să efectueze lucrările pentru 38.000 lei plus TVA, mult sub cealaltă ofertă depusă,de Arhitech SRL, cu 68.660 lei plus TVA.

Mai menţionăm, Primăria Cluj-Napoca alocase pentru aceste lucrări o sumă de 38.700 lei plus TVA.
Legenda ciobanului Donath

Se spune despre ciobanul Donath că şi-ar fi păstorit turma lângă pădurea Hoia, când a observat manevrele armatei turce, care începuse să taie dealul argilos care lega pădurea din vecinătatea Clujului de dealurile Cetăţuiei. Şi-a dat seama că oraşul era în pericol şi a alergat într-o suflare pentru a alerta populaţia – după care, din cauza efortului, ar fi murit subit.

Ca urmare a avertismentului ciobanului, clujenii au atacat primii oastea turcă şi au reuşit să salveze oraşul. Drept recunoştinţă pentru sacrificiu, clujenii i-au ridicat ciobanului Donath o statuie, în jurul anului 1735.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu