Închide

Autostrăzi 2019. Pro Infrastructura despre declaraţiile oficialilor privind inaugurările din acest an: „Promisiuni pentru naivi”

EconomieTop News by Kristina Reştea - ian. 10, 2019 1 131

În 2019 pot fi inaugurați cu siguranță doar 43,28 km de autostrăzi, spun reprezentanţii Pro Infrastructura, asociaţie care monitorizează şantierele de drumuri din ţară. Asta după ce oficialii Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) au anunţat în urmă cu câteva zile că anul în curs va fi mai „bogat” decât 2018 şi că se pregătesc peste 100 km.

Într-un interviu acordat Pro TV, Alin Șerbănescu, purtătorul de cuvânt al CNAIR, declara că în 2019 vom inaugura 118 km de autostradă. De cealaltă parte, reprezentanţii asociaţiei Pro Infrastructura, care urmăreşte de ceva vreme stadiul şantierelor la nivel naţional, spun că, de fapt, „realitatea este cruntă”. „În 2019 pot fi inaugurați cu siguranță doar 43,28 km, adică loturile 3 (mai-iunie) și 4 (august-septembrie) ale Autostrăzii A1 Lugoj-Deva (între Holdea și Șoimuș). În acest moment, este fezabil, dar dificil, ca la finalul lui 2019 să circulăm pe încă aproximativ 8 km din Autostrada A10 între Sebeș și nodul Alba Iulia Sud, pe bretele scurte de acces de la Lancrăm. Restul tronsonului (până la Alba Iulia Nord) nu poate fi gata în 2019, realist vorbind. Iar sectorul de 17,9 km din Autostrada Transilvania (A3) dintre Iernut și Chețani are doar șanse teoretice să fie deschis până la sfârșitul lui 2019 din cauza problemelor financiare ale constructorului (Astaldi) și birocrației nerezolvate. Așadar, scenariul realist ne indică 43,28 km noi de autostradă în acest an, iar cel foarte optimist 69,18 km. Restul sunt doar promisiuni pentru naivi, dezinformări grosolane și minciuni gogonate”, spun reprezentanţii asociaţiei.

„În continuare autoritățile afișează disprețul și sfidarea din anii trecuți, promițând cai verzi pe pereți. Avem și o nouă abordare de tipul „nu noi dăm termenele, constructorii spun că finalizează în 2019”. De parcă oficialii CNAIR sunt niște mielușei inocenți care nu înțeleg ce li se întâmplă. Dacă antreprenorii nu respectă graficele de execuție și obligațiile asumate contractual, de ce nu sunt penalizați?!”, comentează reprezentanţi Pro Infrastructura.

Anul 2019 ar trebui să aducă României puţin peste 100 de km de autostrăzi, potrivit promisiunilor Ministerului Transporturilor, citate de ZF.ro. Chiar dacă nu vorbim de o cantitate impresionantă, acesta este un număr dublu de kilometri de autostradă faţă de 2018. Astfel, dacă în 2018 s-au inau­gurat 60 de kilometri de auto­stradă, anul acesta ar putea fi inauguraţi 118 km, conform oficialilor. Din aceştia, 43 km pe A1 Lugoj-Deva, 41 km pe A10 Sebeş-Turda – ceea ce înseamnă că de la Sibiu se va putea merge până la Cluj numai pe autostradă – şi 34 km pe A3 Tg. Mureş-Cluj, între Iernut şi Câmpia Turzii.

Foto: Pro Infrastructura

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Scrie un comentariu

Articole similare