Închide

Pauză de 15 minute pentru autostrăzi în România. Companii de IT din Cluj îşi suspendă activitatea: „evoluția tehnologică este direct proporțională cu dezvoltarea infrastructurii”

EconomieTop News by Kristina Reştea - mart. 13, 2019 0 1396

 

Tot mai mulţi români, dar şi câteva companii se alătură demersului de grevă de 15 minute, prin care se cer autostrăzi în România: în 15 martie, la ora 15, aceştia vor lua o pauză de un sfert de oră de la muncă, pentru a marca momentul „inaugurării” primului și singurului metru de autostradă din Moldova. Acesta a fost construit de un om de afaceri, în mod simbolic. O companie de IT din Cluj anunţă că, timp de 15 minute, va sista activitatea celor 300 de angajați din cele două sedii, din Cluj-Napoca și Târgu-Mureș. O altă firmă din industria software, cu 800 de angajaţi şi colaboratori, suspendă lucrul în sediul de la Cluj şi în cele cinci birouri pe care le-a deschis în oraşe din ţară.

Gruparea Umbrela Anticorupţie Cluj s-a alăturat demersului. „Fă-ți o poză și pune-o atât pe profilul personal cât și în event, cu #șîeu! Împreună suntem puternici!”, spun reprezentanţii mişcării care lansează de obicei invitaţiile la protest în Cluj, pe reţelele de socializare.

Managerii de firme, românești sau multinaționale, se alătură protestului impreună cu angajații lor; transportatori, taximetriști, ONG-uri, ba chiar și o echipă de fotbal (Poli Iași) și mai mulți primari vor opri lucrul în 15 martie, la ora 15, pentru 15 minute.

Mişcarea a pornit de la un om de afaceri sucevean, Ştefan Mandachi, care, supărat că în Moldova nu există nici un kilometru de autostradă, a luat inițiativa și a construit simbolic primul metru de autostradă din județul Suceava, într-o singură zi, prin mobilizarea unei echipe de doar 17 oameni. La ora „inaugurării”, în semn de protest față de lipsa autostrăzilor din Moldova, Ștefan Mandachi va suspenda timp de 15 minute activitatea în toate afacerile pe care le administrează. Acestea includ o rețea de 40 de restaurante, un hotel, centru de conferințe, sală de fitness, cafenea și un centru SPA. În plus, se va autosuspenda din profesia de avocat pentru un an de zile, în semn de protest pentru toți avocații care nu pot să-și reprezinte clienții din țară, deoarece nu au pe unde să circule. Omul de afaceri i-a invitat şi pe alţii să i se alăture în acest demers și îi provoacă pe oamenii de afaceri cunoscuți să facă și ei același lucru. Fiecare susținător al demersului este încurajat să provoace alte trei persoane care să se alăture manifestului, de la companii mari la oameni de afaceri sau angajați. Ștefan Mandachi i-a provocat pe oamenii de afaceri Gigi Becali, Ion Țiriac și Viorel Cataramă.

 

Companii clujene de IT pun hashtagul „#RomâniaVreaAutostrăzi”

Compania Pitech Plus din Cluj, condusă de un român emigrat în Franţa şi reîntors să pună aici bazele unei afaceri,  se numără printre cele care îşi suspendă vineri temporar activitaea. „Ne alăturăm mișcării #RomaniaVreaAutostrazi, iar vineri 15.03, la ora 15:00, timp de 15 minute vom sista activitatea celor 300 de angajați din cele două sedii (Cluj-Napoca și Târgu-Mureș) pentru că evoluția tehnologică este direct proporțională cu dezvoltarea infrastructurii, iar dezvoltarea necesită implicare. Suntem ambițioși, vrem să lansăm următoarea soluție revoluționară de mobilitate urbană și ne dorim să începem din țara noastră pentru că România poate fi un jucător important în UE dacă ne setăm corect obiectivele și muncim la îndeplinirea lor”, e mesajul companiei. ”În decursul a celor peste 10 ani petrecuți în Franța am știut întotdeauna că o sa revin în România. Nu a fost o decizie, a fost doar un obiectiv pe care mi l-am setat și pe care l-am respectat. PitechPlus este o companie fondată 100% cu capital românesc și vom face tot ce putem pentru a ajuta la dezvoltarea României”, susţine Bogdan Herea, CEO PitechPlus.

Reprezentanţii PitechPlus i-au provocat pe managerii a alte trei companii din IT-ul clujean să facă acelaşi gest simbolic: Voicu Oprean, Arobs, Călin Văduva – Fortech şi Alin Iuga – Accesa.

 

Mesajul Pitech:

La rândul său, Voicu Oprean, CEO Arobs, a anunţat că suspendă vineri, pentru un sfert de oră, activitatea în cele şase birouri ale companiei – sediul de la Cluj şi alte cinci centre în oraşe din ţară. „AROBS TransilvaniaSoftware s-a fondat acum aproape 21 de ani și împreună am crescut ecosistemul IT în Cluj-Napoca, și, apoi, în alte 5 comunități din România. Cluj-Napoca, SuceavaIașiBaia Mare, Târgu Mureș și Arad. Întotdeauna am crezut că fără comunități locale puternice și bine conectate industria viitorului – ITC- nu are cum să existe. Salut mișcarea #RomaniaVreaAutostrazi, iar vineri 15.03, la ora 15:00, timp de 15 minute vom sista activitatea celor peste 800 de colegi și colaboratori din toate sediile din România: Cluj-Napoca, Suceava, Iași, Baia Mare, Târgu Mureș și Arad. #ȘîEu vreau autostrăzi.#ȘîEu vreau o Românie conectată și sigură! #ȘîEu provoc să se alăture mișcării lansare de StefanMandachi pe toți clienții și colaboratorii noștri, cei care conduc cele peste 7000 de firme românești si internationale cu care lucrăm și folosesc produsele si serviciile noastre”, a postat Voicu Oprean, CEO Arobs, pe pagina personală de Facebook.

Update. Şi compania Telenav – o companie IT care lucrează la sisteme de maşini inteligente – a făcut un anunţ similar. „La Telenav, suntem într-o misiune de a transforma vieţile în ceea ce priveşte transportul pentru milioane de oameni din lume. Credem că progresul este posibil doar dacă lucrăm împreună. Vineri, 15 martie, pentru 15 minute ne alăturăm mişcării #romaniavreaautostrazi n faţa clădirii The Office”, e mesajul companiei.

„Am calculat câți km au parcurs colegii mei din Arobs în ultimii 5 ani în deplasările prin țară: peste 6 milioane.
6 milioane de kilometri!!! Acești kilometri înseamnă un total de 13 ani și două luni, timp petrecut la volan, pe drumuri nesigure cu o viteză medie de 50km/h. Nu cred că sunteți pregătiți să citiți ce economie de timp enormă s-ar fi făcut dacă am fi avut autostrăzi, iar viteza medie de deplasare ar fi fost măcar de 100 km/h: cei peste 6 milioane km ar fi fost parcurși în mai puțin de 6 ani. Ce să mai vorbim de reducerea consumului de combustibil și a noxelor”, menţionează Oprean.

 

Paşi mici şi autostrăzi din bucăţele

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a declarat că înţelege demersul omului de afaceri din Moldova. „Eu înțeleg demersul oricărui român, pentru că, într-adevăr, răbdarea a ajuns la o limită și lucrul acesta nu poate decât să ne impulsioneze și mai mult ca să accelerăm proiectele, să modificăm legislația, să facem proceduri mai simplificate”, a spus Răzvan Cuc, citat de Digi24Pe de altă parte, autorităţile locale din comuna în care omul de afaceri a construit metrul de autostradă simbolic spun că e vorba de o ilegalitate – acesta nu avea autorizaţie de construire şi a schimbat destinaţia unui teren agricol.

Între timp, şantierele de autostrăzi din România avansează doar pe mici bucăţi. În 2019 pot fi inaugurați cu siguranță doar 43,28 km de autostrăzi, spuneau la începutul anului reprezentanţii Pro Infrastructura, asociaţie care monitorizează şantierele de drumuri din ţară. Asta după ce oficialii Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) anunţaseră că anul în curs va fi mai „bogat” decât 2018 şi că se pregătesc peste 100 km.

Vezi şi:

Autostrăzi 2019. Pro Infrastructura despre declaraţiile oficialilor privind inaugurările din acest an: „Promisiuni pentru naivi”

 

Sursa foto: Pro Infrastructura

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.