Închide

Fostul subprefect Gyorke, dat afară de Guvern, s-a întors la post, azi, după ce și-a câștigat jobul în instanță. „Clujul va funcționa cu doi subprefecți, caz unic în România”

ActualitateAdministrațieTop News by Mihai Prodan - mart. 13, 2019 0 495

Fostul subprefect Zoltan Gyorke, demis „pe șest” de către Guvern în urmă cu  o lună, s-a întors azi la muncă. Motivul – a atacat decizia în instanță și a câștigat, ieri.

„Tribunalul Cluj a suspendat azi (ieri-n.red.) Hotărârea Guvernului din 8 februarie 2019 privind eliberarea mea din funcția publică de subprefect al județului Cluj. Prin acțiunea îndreptată împotriva Guvernului României am contestat legalitatea actului și riscul iminent de producere a unor pagube semnificative pentru interesul public cât și pentru terți. Hotărârea pronunțată are caracter executoriu, mâine (azi-n.red.) îmi reiau activitatea”, a notat Gyorke.

Acesta menționează că în perioada de preaderare la UE, România s-a angajat să depolitizeze funcțiile de prefect și subprefect și a modificat legislația în materie, cu scopul creării unui corp de înalți funcționari publici, de carieră – chiar dacă, în fapt, aceste posturi au fost ocupate în continuare de persoane propuse de partide. „Comisia Europeană a apreciat atunci că depolitizarea serviciului public reprezintă un pas important în reforma administrației publice românești. După aderare, guvernele succesive ale României (cu excepția guvernului de tehnocrați) au reinterpretat aceste prevederi legale, recurgând doar la excepții, prin numirea în funcțiile de prefecți și subprefecți a unor persoane strict din anturajul liderilor politici locali și care nu posedau calitatea de înalt funcționar public. În acest fel, persistă riscul ca reprezentantul guvernului pe plan local să devină reprezentantul organizației de partid în administrația centrală. Potrivit legii, principala atribuție a prefectului este controlul actelor adoptate sau emise de consiliile locale sau de primari”, a explicat Gyorke.

Azi acesta s-a întors la Prefectură, urmare a deciziei instanței de ieri, dar deocamdată nu are birou, căci fostul său cabinet e ocupat de subprefectul numit în locul său. „Acum sunt la prefectură și vă pot spune că prefectul mi-a solicitat să-mi probez calitatea, ceea ce nu cred că e necesar având în vedere decizia luată ieri. nu e cazul să o probez eu.  Prefectul mi-a adus la cunoștință că deocamdată nu voi avea nicio atribuție pentru că în opinia dânsului Clujul va funcționa cu doi subprefecți, caz unic în România, așa încât nu știu ce va urma. Ca birou mi s-au oferit două alternative dar fără dotările necesare, e inacceptabil, într-o sală de ședință sau într-un birou cu câțiva funcționari de execuție susținând că biroul subprefectului e ocupat de noul subprefect. Urmează ca ministrul de interne să comunice fișa postului dar care preia atribuțiile din legea prefectului. În măsura în care voi fi lăsat să-mi exercit atribuțiile o voi face”.

Procesul său a avut o singură înfățișare, cea de ieri. „Aceste acțiuni de suspendare a actelor administrative au caracter de urgență, se judecă în termene foarte scurte și la primul termen. pe lângă nelegalitatea HG am invocat, așa cum prevede și legea, iminența unui risc pentur sistemul public în general și pentru Instituția Prefectului în special”, a spus Gyorke. Decizia se poate ataca cu recurs la cinci zile de la comunicare, la Curtea de Apel Cluj.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.

Articole similare