Închide

Prima Casă continuă în 2019

Economie by Kristina Reştea - ian. 10, 2019 0 322

Programul „Prima Casă” va continua şi în 2019, cu un plafon de garanţii de 2 miliarde de lei. Ar putea apărea unele modificări.

„Noi vom bugeta în continuare programul pentru că a fost foarte util în economie. Nu ştiu exact acum suma, dar în ianuarie o să vedeţi exact cu cât anume vom bugeta”, a anunţat ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, citat de presa naţională. Surse bancare susţin că “Prima Casă” va arăta diferit în 2019. După 10 ani de funcţionare, programul Prima Casă ar urma să devină un program social, accesibil doar tinerilor care au cel mult 35 de ani şi care câştigă cel mult 3.000 de lei net, conform CompariImobiliare.ro. “Dacă se schimbă ceva faţă de cadrul legal care a reglementat programul, vor fi astfel de modificări legislative puse din timp transparente pe site MFP”, a subliniat Teodorovici.

Potrivit unui proiect de hotărâre de guvern, plafonul de garanţii pentru programul ‘Prima casă’ pentru anul 2019 este de 2 miliarde de lei. De la lansarea programului în anul 2009 până la finele lunii octombrie 2018, au fost acordate 264.578 garanţii şi promisiuni de garantare, în valoare totală de 23,40 miliarde lei.

Programul Prima Casă a fost lansat în 2009. Bugetul alocat în 2018 pentru acesta a fost de 2 miliarde de lei. În primele 10 luni ale anului trecut au fost acordate 17.915 garanții, în valoare de 1,7 miliarde de lei și 6.494 promisiuni de garantare. În data de 15 ianuarie 2018 au intrat în vigoare prevederile HG nr.2/2018 prin care a fost alocat un plafon total al garanțiilor care pot fi emise în anul 2018 în valoare de 2 miliarde lei. Dacă se va respecta în continuare planul inițial, o sumă similară va fi alocată pentru Prima Casă și în 2019 și în 2020, pentru ca în 2021, plafon să se reducă la 1,5 miliarde de lei.

Programul „Prima casă” rămâne important pilon de finanțare, arăta o analiză de final de 2018 a Re/Max şi Imobiliare.ro – pentru anul trecut mai bine de jumătate din plafonul alocat a fost epuizat încă din primele 6 luni ale lui 2018. Au rămas totuşi fonduri disponibile pe final de an şi trebuie menţionat că, la ora actuală, există o serie de programe care implică în cea mai mare parte condiții similare. Beneficiarii acestui program sunt tinerii – aproape 70% cu vârste între 25 și 35 de ani, iar 12% au mai puţin de 25 de ani.

În Cluj, marea provocare este să găseşti o locuinţă care să se integreze în buget de „Prima Casă”, municipiul Cluj-Napoca fiind cel mai scump din ţară pe piaţa apartamentelor. La început de an, în Cluj-Napoca, proprietarii cer, în medie, 1.555 de euro/ mp util. Apartamentele vechi au ajuns la un preţ mediu de 1.593 de euro/mp, iar locuințele noi se vând cu 1.516 euro/mp.

Condiţii actuale pentru accesarea unui credit “Prima Casă”

  • la data solicitării creditului garantat, declară pe propria răspundere fie că nu deţin în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia nicio locuinţă, indiferent de modul şi de momentul în care a fost dobândită, fie că deţin în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia cel mult o locuinţă, dobândită prin orice alt mod decât prin Program, în suprafaţă utilă mai mică de 50 m2;
  • locuinţa care se achiziţionează în cadrul programului se încadrează în una dintre clasele A, B sau C de eficienţă energetică;
  • îndeplinesc condiţiile specifice prevăzute în cadrul normelor interne de creditare ale finanţatorilor (băncile);
  • dispun de un avans de cel puţin 5% din preţul de achiziţie a locuinţei, care acoperă diferenţa dintre preţul de achiziţie a locuinţei rezultat din antecontractul de vânzare-cumpărare şi finanţarea garantată;
  • prezintă finanţatorilor documentele specifice procesului de licitaţie, în locul antecontractului de vânzare-cumpărare. Criteriul este aplicabil în cazul achiziţionării de locuinţe în cadrul procedurilor de executare silită;
  • se obligă să constituie un depozit colateral pentru garantarea dobânzii, în valoare egală cu trei rate de dobândă;
  • se obligă să nu înstrăineze locuinţa achiziţionată în primii 5 ani de la data dobândirii;
  • se obligă să asigure locuinţa achiziţionată din finanţarea garantată împotriva tuturor riscurilor.

Vezi şi:

Din piaţa imobiliară: „Problema cu „Prima Casă” este că a durat prea mult”

 

 

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare