Închide

AUDIO Fost inspector fiscal ajunge director la Clujana. Când vede situația, se apucă cu mâinile de cap

ActualitateAdministrațieEconomieTop News by Actual de Cluj - mart. 30, 2015 2 2116

Directorii ultimei fabrici deținute de stat se schimbă ca șosetele: de săptămâna trecută fabrica de încălțăminte Clujana are director nou, care-l înlocuiește pe fostul director aflat în funcție doar câteva săptămâni. Acesta e foarte nemulțumit de situația fabricii, și nu e vorba de eternele datorii istorice.

Mircea Crăciunaș e fost inspector fiscal: a lucrat la Garda Financiară de la înființare până la desființare, în urmă cu doi ani. Din noiembrie anul trecut e directorul adjunct al Clujana SA, „a fost un concurs, am participat și l-am luat”, iar de săptămâna trecută e directorul general al fabricii, numit de Consiliul de Administrație. De când a ajuns la fabrică, Crăciunaș a remarcat un aspect specific instituțiilor de stat, pe care, spune el, vrea acum să-l schimbe: mentalitatea privind productivitatea muncii.

 

„Voi schimba mentalitatea angajaților, să înțeleagă pentru totdeauna că nu se vine la servici, se vine la muncă”, spune el, adăugând că e „foarte nemulțumit” de productivitate. „La un număr de angajați ar trebui să avem o productivitate mult mai mare, așa că vom încerca să imlementăm un acord global pe linie, nu pe om. în clipa aceea vor fi eliminați de colegii lor de pe linie acei leneși sau care nu vor să lucreze. Vor fi supravegheați și eliminați, pentru că nimeni nu e de acord să împartă câștigul cu un om care nu muncește”. Crăciunaș spune că va stabili un target de producție pentru fiecare bandă. „Sub acel target procentual se va lua din salariu, la atingerea targetului se va lua din salariu, iar la depășire va fi o sumă care va fi împărțită pe acea bandă”, detaliază el.

L-am întrebat dacă o explicație pentru lipsa de productivitate sunt salariile mici, iar Crăciunaș neagă: „salariile sunt la media din această industrie, din pielărie, dar în ultima vreme tarifele în toată Europa au scăzut, necazul foarte mare în această industrie e că producția de masă se face în China, iar în Europa se fac doar serii mici, de altă calitate; e o concurență ucigătoare”.

L-am întrebat pe președintele Consiliului de Administrație, Ionel Brie, de ce a decis înlocuirea directorului. „Directorul Prodan era director de producție. Mandatul lui interimar era pe două luni, din 5 februarie până în 5 aprilie. Consiliul de Administrație a ajuns la concluzia că de Mircea Prodan e nevoie în producție, pentru că funcția de director general avea și alte atribuții care îi luau mai mult timp și nu se putea ocupa așa de bine de producție. Așa că CA, pentru că interimatul se termina după două luni – dar putea fi și prelungit, nu era problemă, la 3-5 luni sau jumătate de an – a decis că de domnul Mircea Prodan e nevoie în producție și a luat hotărârea să îl numim, tot ca interimar pe două luni, pe domnul Crăciunaș. Acum începem demersurile pentru selecția unui director definitiv. Dacă nu vom găsi un director definitiv, se va prelungi interimatul. Căutăm un manager care să știe să managerieze această societate, care are probleme grele, având în vedere și situația economică din țară, vă dați seama că salariile sunt destul de mici, oamenii trebuie s-și canalizeze cheltuielile în alte direcții, nu spre încălțăminte, și trebuie să găsim o persoană care să poată să găsească soluțiile cele mai bune pentru fabrică, și în ce privește producția – pentru că trebuie să ne gândim și la modele care se vând, și așa se vinde greu producția, dar dacă nu suntem nici în ton cu moda care se solicită pe piață?”.

Directorul fabricii va avea mandat doar până la expirarea mandatului actualului Consiliu de Administrație, adică până în ianuarie 2017, după care e la cheremul noii garnituri a CA.

Clujana e ultima fabrică din Cluj unde deținătorul pachetului majoritar de acțiuni e Statul Român: 93,1% dintre participații sunt administrate de Consiliul Județean. E una dintre cele mai vechi fabrici ale Clujului: a fost fondată în 1911, sub denumirea “Fabrica de piele Frații Renner & Co”. Consiliul Județean a efectuat un audit la fabrică, încheiat la jumătatea lunii ianuarie, dar acesta nu e public.
Să mai spunem că dificultățile financiare ale fabricii, în parte create și de conduceri, au făcut ca la șefia fabricii să se perinde în ultimii ani nu mai puțin de patru directori: Crăciunaș l-a înlocuit în funcție pe Mircea Prodan care l-a schimbat pe Dorinel Șumlea, care era director din toamna anului 2012, propus de PSD, l-a schimbat în funcție pe Radu Țărmure, care l-a înlocuit pe Dan Ungureanu, care l-a schimbat pe Gheorghe Peter – toate acestea, doar în ultimii patru ani.

Consiliul Județean a ținut cu dinții de proprietatea fabricii: singura dată când privatizarea acesteia a fost luată în calcul a fost în timpul când instituția era condusă de Marius Nicoară, între 2004 și 2008. În acest interval una dintre propunerile de cumpărare a venit din partea unui fond de investiții. Reprezentantul acestuia, Donald Lothrop, a explicat recent pentru actualdecluj.ro: “Primele mele 25 de călătorii în România au fost de caritate, apoi am decis să înființez un fond de investiții (private equity fund-n.red.) aici în Transilvania; și tot ce știam era că voi respecta legea. Un prieten mi-a sugerat să cumpăr fabrica de pantofi Clujana și am spus OK. Apoi am realizat că atunci când faci afaceri cu Statul e imposibil să respecți legea, pentru că oamenii, în acest caz cei de la fabrica Clujana și cei de la Consiliul Județean (County Government-n.red.) care aveau contracte să repare instalațiile, clădirile, nu voiai ca cineva să cumpere fabrica aceea pentru că era una deținută de stat și așa făceau ei bani. Ei voiau ceva, noi nu voiam să dăm nimănui nimic, și în final am decis să folosim acest fond de investiții ca să cumpărăm teren viran, sute și sute de parcele de la țărani, și am evitat să facem afaceri cu Guvernul; în SUA nu vreau să am nimic de-a face cu Guvernul și nici aici nu vreau să am de-a face cu el”.
La vremea când New Vista Partners se anunța interesat de preluarea fabricii, în vara anului 2006, atât directorul Clujana Sabin Pop cât și președintele Consiliului Județean de atunci Marius Nicoară, se arătau încântați de idee, dar cel din urmă atrăgea atunci atenția că această tranzacție nu se va finaliza niciodată, și dădea și explicația, fără să nominalizeze: “avem colegi în Consiliul Județean care consideră că noi trebuie să dezvoltăm firma și Consiliul Județean trebuie să vândă pantofi”.
Atunci NVP a avansat și cifre: dacă va cumpăra fabrica, va crește cifra de afaceri a Clujana la cel puțin 100 milioane de dolari în 5 ani, în condițiile în care la acea vreme fabrica rula mai puțin de 100.000 de dolari pe an.

Citește și:

Directorul ultimei fabrici deținute de Stat din Cluj și-a dat demisia, producția scade la 3 zile pe săptămână

2 comentarii

  1. comunista abordare.
    productivitatea muncii.. dar inteligentule comenzi ai? unde vinzi ce produci? cui? faci ceva de calitate? ca livrezi mii de papucii pe stoc… ii dai la oleleu…

Scrie un comentariu

Tags