Închide

Directorul ultimei fabrici deținute de Stat din Cluj și-a dat demisia, producția scade la 3 zile pe săptămână

EconomieTop News by Mihai Prodan - feb. 10, 2015 1 739

Ultima fabrică deținută de Stat, în Cluj, mai bifează o perioadă de dificultăți financiare: producția mai e deschisă doar trei zile pe săptămână iar directorul și-a dat demisia, vineri.

Directorul Vasile Șumlea și-a înaintat demisia vineri, și a fost deja înlocuit din funcție de fostul director tehnic, Mircea Prodan. Cei aproape 400 de angajați ai fabricii lucrează, de săptămâna trecută, doar trei zile pe săptămână.

„Obiectivul meu e redresarea fabricii, clar”, spune Prodan pentru actualdecluj.ro. „Nu avem acoperire pe capacitatea de producție, de asta se lucrează trei zile pe săptămână de săptămâna trecută. În industria asta sezonieră, din păcate, există perioade cu acoperire mai mică și perioade cu supraacoperire a capacității de producție, iar februarie, martie și aprilie sunt cele mai grele din an; lumea cumpără ghete, dar cam toate firmele producătoare de încălțăminte au o scădere a comenzilor, magazinele sunt pline”.

Prodan ajunge șef al fabricii după ce, din octombrie 2013, a fost directorul tehnic al acesteia; lucrează în industria încălțămintei din 1996, „am fost șapte ani în București unde am construit o fabrică de la zero și am dus-o de la 800 la 4.000 de perechi de încălțăminte pe zi, cu două puncte de lucru”, spune el.
Clujana e ultima fabrică din Cluj unde deținătorul pachetului majoritar de acțiuni e Statul Român: 93,1% dintre participații sunt administrate de Consiliul Județean. E una dintre cele mai vechi fabrici ale Clujului: a fost fondată în 1911, sub denumirea „Fabrica de piele Frații Renner & Co”. Consiliul Județean a efectuat un audit la fabrică, încheiat la jumătatea lunii trecute, dar acesta nu e public.

Clujana are în acest moment datorii istorice de 15 milioane de lei, dintre care două milioane doar anul trecut. L-am întrebat pe președintele Consiliului de Administrație, Ionel Brie, ce îi reproșează fostului director Șumlea. „Singura problemă pe care am întâmpinat-o, și nu știu dacă din partea domnului director, e că am primit foarte greu situațiile financiare ca să vedem despre ce e vorba acolo. Noi ceream ceva și se prezenta în CA ori o situație incompletă, ori una eronată. Nu se prezenta ceva din care să ne dăm seama dacă acesta e adevărul. Am întrebat într-o ședință dacă e rea voință, dar nu am găsit răspunsul. Eu cred că la un moment dat a fost rea voință. Cert este faptul că situația financiară a întreprinderii s-a deteriorat pe zi ce trece. unele probleme apar de la management”, a spus el.

Să mai spunem că dificultățile financiare ale fabricii, în parte create și de conduceri, au făcut ca la șefia fabricii să se perinde în ultimii ani nu mai puțin de patru directori: Dorinel Șumlea din toamna anului 2012, propus de PSD, l-a schimbat în funcție pe Radu Țărmure, care l-a înlocuit pe Dan Ungureanu, care l-a schimbat pe Gheorghe Peter – toate acestea, doar în ultimii patru ani.

Consiliul Județean a ținut cu dinții de proprietatea fabricii: singura dată când privatizarea acesteia a fost luată în calcul a fost în timpul când instituția era condusă de Marius Nicoară, între 2004 și 2008. În acest interval una dintre propunerile de cumpărare a venit din partea unui fond de investiții. Reprezentantul acestuia, Donald Lothrop, a explicat recent pentru actualdecluj.ro: “Primele mele 25 de călătorii în România au fost de caritate, apoi am decis să înființez un fond de investiții (private equity fund-n.red.) aici în Transilvania; și tot ce știam era că voi respecta legea. Un prieten mi-a sugerat să cumpăr fabrica de pantofi Clujana și am spus OK. Apoi am realizat că atunci când faci afaceri cu Statul e imposibil să respecți legea, pentru că oamenii, în acest caz cei de la fabrica Clujana și cei de la Consiliul Județean (County Government-n.red.) care aveau contracte să repare instalațiile, clădirile, nu voiai ca cineva să cumpere fabrica aceea pentru că era una deținută de stat și așa făceau ei bani. Ei voiau ceva, noi nu voiam să dăm nimănui nimic, și în final am decis să folosim acest fond de investiții ca să cumpărăm teren viran, sute și sute de parcele de la țărani, și am evitat să facem afaceri cu Guvernul; în SUA nu vreau să am nimic de-a face cu Guvernul și nici aici nu vreau să am de-a face cu el”.
La vremea când New Vista Partners se anunța interesat de preluarea fabricii, în vara anului 2006, atât directorul Clujana Sabin Pop cât și președintele Consiliului Județean de atunci Marius Nicoară, se arătau încântați de idee, dar cel din urmă atrăgea atunci atenția că această tranzacție nu se va finaliza niciodată, și dădea și explicația, fără să nominalizeze: “avem colegi în Consiliul Județean care consideră că noi trebuie să dezvoltăm firma și Consiliul Județean trebuie să vândă pantofi”.
Atunci NVP a avansat și cifre: dacă va cumpăra fabrica, va crește cifra de afaceri a Clujana la cel puțin 100 milioane de dolari în 5 ani, în condițiile în care la acea vreme fabrica rula mai puțin de 100.000 de dolari pe an.

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Cursuri de specializare la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.
  • Tags