Închide

Pacea din războiul gunoaielor: orașul iese din criză și are un termen de grație de șase luni

ActualitateTop News by Luminiţa Silea - feb. 10, 2015 1 657

Un nou termen de grație a fost stabilit astăzi pentru depozitarea deșeurilor clujenilor. Pacea gunoaielor s-a încheiat la prefectură, în prezenta mai marilor de la București ai Gărzii de Mediu și Ministerului Mediului, dar și a oficialilor din administrația locală. Până în iulie s-a permis depozitarea la Pata Rât pe platforma temporară a Salprest, cu condiția ca până atunci să fie mutate deșeurile depozitate ilegal la vechea groapă, peste 170.000 mc.

Platforma temporară pentru deșeuri a Salprest Rampă era goală iar deșeurile se depozitau în vechea groapă Pata Rât unde s-a sistat depozitarea încă din 2010. Asta au stabiliat mai marii de la București  care au dispus ieri sistarea depozitării deșeurilor la Pata Rât.

„Ne-am întâlnit să deblocăm o situație mizerabilă. De ce acuma s-a sistat din nou depozitarea? Problema este că s-a tolerat la Cluj o ilegalitate, depozitarea deșeurilor în groapa Pata Rât pentru care există un dosar penal pentru cei de la Salprest Rampă. Cineva și-a asumat sau nu situația ilegală, dar a fost prea mult. Cei care terebuiau să termine depozitul regional au blocat proiectul cu lucrările care s-au făcut și era să intrăm în procedură de infrigement. E totuși o problemă socială, ce a a gunoaielor, așa că până în luna iulie s-a permis depozitarea gunoaielor la Pata Rât, pe platforma temporară, cu niste condiții”, a declarat prefectual Gheroghe Vușcan pentru Actualdecluj.ro

Oficialul a adăugat că în urma controlului efectuat de instituțiile abilitate din București (Garda Națională de Mediu) s-a constatat că pe platforma autorizată provizoriu nu s-au depozitat gunoaie și că aceasta este liberă. „Gunoaiele s-au aruncat în continuare la Pata Rât cu știința autorităților sau cu asumarea acestora, sperând că vine vremea închiderii rampei și apoi se va rezolva și problema aceasta. În acest fel 170.000 mc deșeuri au fost depozitați ilegal și până în iulie, Salprest Rampă trebuie să-i mute și să-i ducă la gropi autorizare, pe costurile lor. Ei sunt privați și nu știm nici acum ce au în contractul cu operatorii de salubritate, cu primăria și tot așa. Ideea este că trebuie să-și asume neutralizarea, fie ei, fie primăria, însp pe o formulă legală pentru că nu pot fi aruncați acum bani public pentru transportarea unei așa mari cantități de deșeuri pentru transportul cărora clujenii au mai plătit legal o dată. Nu cred să permită curtea de conturi acest lucru. Garda de Mediu va monitorica procesul până la termenul dat, luna iulie anul acesta. Poate să prea și Asociația de Dezvoltare Ecometropolitan chestiunea și să plătească transportul. Deocamdată nu s-au stabilit soluțiile. S-au făcut bani serioși din gunoaie și reciclarea lor, așa că acum să se plătească neutarlizarea celor depozitate nelegal”, a mai atras atenția prefectul.

E un răboi politic cel al gunoaielor?

„Nicidecum o chestiune politică, e o chestiune care scoate în evidenta superficialitatea, dezinteresul si interesele altele decât cele ale cetateanului, începând cu primăria și terminând cu cei de la Consiliul Județean. Acum primarului și oficialilor județului le tremură tuturor pantalonii că cetățenii vor fi revoltați că rămân cu gunoaiele în strada. Din 2009 însă ar fi putut să finalizeze elegant noul depozit regional. Dar e o cârdășie. Poate îi va întreba cineva pe cei cu depozitul de ce a fost gândit prost de la început și de se s-a împotmolit pe parcurs”, a mai spus Vușacan.

 

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare