Închide

SPECIAL Din Grecia, cu dragoste pentru Cluj: “La voi am crescut, am învățat și-am iubit”. Povestea lui Kostas, un stomatolog grec care vizitează Cluj-Napoca de peste 30 de ani

SocialSportTop News by Catalin Suciu - mart. 30, 2015 0 3428

Odată a pus un pariu cu băieții din echipa de aur a baschetului clujean. Cu trupa lui Mureșan , Cristescu și Sinevici. A zis atunci, în 1990, că Panionios va câștiga la Cluj, într-un meci european dintr-o perioadă în care grecii nu prea aveau rivali în baschetul masculin.

“Era un grec, un doctor stomatolog care iubea Clujul și-l iubește și acum. Și zicea înaintea meciului: patruzeți vă dăm, la patruzeți de puncte vă batem! Vorbea stâlcit, dar era sigur pe el. Am pus pariu pe-o ladă de bere. Am intrat în sală noi, o gașcă nebună. Eu aveam vreo 23 de ani, restul 20-21-22 , eram cea mai tânără echipă din România și eram doar români. Nu aveam atunci casete să studiem adversarul, știam doar că vom juca cu o echipă tare din Grecia, Grecia care era campioană europeană atunci. I-am bătut la Cluj cu 98-89 și-am pierdut returul din Grecia. Calificarea am ratat-o la vreo 2 coșuri diferență. Deci ăsta era chiar primul meu meci, cel cu Panionios”, a rememorat recent Mircea Cristescu într-un interviu acordat actualdecluj.

Kostas, student la Medicină. Căminul 9, Hașdeu.

Kostas, student la Medicină. Căminul 9, Hașdeu.

Ei bine, l-am găsit și pe grecul îndrăzneț, pe numele său Kostas Galatas. Azi are un cabinet de stomatologie în Halastra, un orășel de lângă Thessaloniki. Când a pus pariul cu Cristescu, Kostas studia medicina în Cluj, oraș de care avea să se lege pe veci sufletește. Nu de alta, dar tot în Cluj și-a cunoscut și viitoarea soție, pe Gabriela Leonte, care era voleibalistă la Universitatea. Dar să-i dăm cuvântul.
“Nu știam nimic despre țara voastră, era o mare necunoscută pentru mine. Și-aveam niște prieteni care studiaseră medicina în Cluj și ei mi-au recomandat să vin aici pentru că Medicina, cum e și azi, de altfel în Cluj, era la un nivel extraordinar, pregătirea era extraordinară. Eram în 1984 când am ajuns și-am găsit un oraș minunat, un oraș pe care aveam să-l descopăr fiind student. Stăteam la cămine, în Hașdeu , iar în weekenduri mergeam la Sală, la sporturi, la volei, baschet, handbal. O luam pe jos din Hașdeu și ajungeam repede, nu ratam niciun meci. Așa m-am împrietenit apoi cu băieții din echipa de baschet. Câțiva dintre jucători stăteau tot în Hașdeu , în cămine. Eram vecin cu Sinevici, Constantinescu, cu Ghiță Mureșan. Și-am ajuns în final să am un anturaj doar din sportivi. Partida cu Panionios era una specială. La U jucau toți prietenii mei, dar era vorba acum de un joc cu o echipă grecească. Eu am fost translator atunci pe lângă Panionios, le traduceam. Și-am pus pariu atunci cu Mircea , dar l-am pierdut. Panionios era o echipă excelentă, un nume mare, iar U Cluj o echipă cu suflet mare. Așa a câștigat și acel joc la Cluj”, își amintește Kostas.

Kostas (centru) împreună cu Mihai Sinevici (stânga) și Daniel Constantinescu (dreapta)

Kostas (centru) împreună cu Mihai Sinevici (stânga) și Daniel Constantinescu (dreapta)

Cafeaua era nelipsită dimineața și , fără greșeală, studentul de la medicină o servea la Croco, în Piața Lucian Blaga. Șuetele studenției se țineau la Casa Albă, la Belvedere și mai ales la Melody. “Ne distram , trăiam, asta făceam. Eram ca orice student, numai că m-am îndrăgostit atunci de Cluj, unde-am petrecut una dintre cele mai frumoase perioade din viață. Ca să vin și cu o completare, tot în Cluj m-am îndrăgostit nebunește de Gabriela Leonte. Era pe-atunci voleibalistă la Universitatea. Și ea stătea în Hașdeu, eram aproape unul de celălalt. Am curtat-o până n-a mai scăpat de mine. Ne-am plăcut, ne zâmbeam când ne vedeam în diferite cercuri de sportivi. Apoi i-am dus flori și tot așa. Mi-a devenit apoi soție, dragostea vieții mele.”
Și chiar recent, Kostas și Gabi au sărbătorit 30 de ani de când sunt împreună. Și-au și doi copii, Hrisos și Marios. “Am crescut împreună în Cluj și apoi aici, în Grecia. La noi acasă se vorbește și greacă și românește. Venim în fiecare an în Cluj, de 30 de ani încoace. Avem mulți prieteni și Clujul e un oraș special, unul dintre cele mai frumoase pentru mine”, mai spune doctorul.


Prietenia cu Mircea Cristescu de la UBT Cluj, durează tot de-atunci, din vremea studenției, din vremea pariului la partida cu Panionios.
Și tot de-atunci Kostas e doar unul –după cum susține – dintre marii suporteri ai Universității Cluj. „Am avut privilegiul să fiu în preajma unor oameni speciali și drept dovadă prietenia noastră a rămas peste ani. Nu s-a stins pentru că era adevărată.  “U Cluj e o stare de spirit, așa a fost atunci și așa e și acum, cu siguranță. U e la mine în casă în Grecia. Să fi văzut tu câți oameni mergeau la Sala Sporturilor în acele vremuri să susțină echipa de fete , marea campioană sau pe cea a băieților. Nu aveai cum să nu te îndrăgostești de tot ce înseamnă U Cluj. Și baschetul de azi din Cluj va scrie în continuare istorie. Poate echipa va lua un nou campionat, poate nu, dar vă zic eu, nici în Grecia nu există o academie sau o școală de baschet cum e cea de la U BT Cluj. Acolo sunt 500 de copii care sunt antrenați de oameni care știu și iubesc baschetul. Iar viitorul nu poate fi decât strălucitor. Abia aștept să ajung în vară din nou la voi la Cluj. Mi-e dor de oraș și de oamenii faini, cum ziceți voi, de acolo. La Cluj am crescut, am învățat și-am iubit!

CITEȘTE ȘI: REPORTAJ La Cluj înveți să iubești

SPECIAL Scrisoarea lui Tunde Enyedi

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.

Articole similare