Închide

Povești cu pești: CJ Cluj laudă Clujana, dar fabrica adună milioane de lei datorii anual

AdministrațieEconomie by Actual de Cluj - nov. 02, 2015 1 517

Ultima fabrică deținută integral de Stat în Cluj o duce bine – aceasta dacă e să dăm crezare ce spune acționarul integral al acesteia, care e Consiliul Județean: investiții de sute de mii de lei, sute de produse pe zi și vânzări de milioane de lei.

Vorbim despre fabrica de încălțăminte Clujana, deținută de Stat încă de la naționalizarea fabricii în 1946. După Revoluție o parte dintre acțiuni au ajuns în mâini private doar ca să se întoarcă tot la acționarul principal – Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, iar acum la Consiliul Județean Cluj. Clujana SA a acumulat datorii după datorii și scandaluri după scandaluri în ultimii ani, dar astăzi CJ Cluj spune că are vești bune: fabrica, cu șase benzi de cusut și două benzi de tălpuit, a beneficiat de investiții de 244.500 de lei în ultimul an, în utilaje, și produce 1.500 de perechi de încălțăminte pe zi. Exporturile companiei către țări din Uniunea Europeană au ajuns, în ultimii doi ani, la 300.000 euro. Oficialii companiei spun că în ultimii doi ani Clujana a avut vânzări de peste două  milioane de lei doar în Cluj-Napoca, în cele două magazine proprii.
Clujana este un brand de tradiţie al Clujului prezent pe piaţa românească încă din 1911. Anul trecut compania a avut o cifră de afaceri de 11,4 milioane de lei și datorii de 3 milioane de lei, datorii ce s-au adunat la datoriile istorice, ce se ridică la nu mai puțin de 14.543.495 lei.

Să mai spunem că dificultățile financiare ale fabricii, în parte create și de conduceri, au făcut ca la șefia fabricii să se perinde în ultimii ani nu mai puțin de patru directori: Crăciunaș l-a înlocuit în funcție pe Mircea Prodan care l-a schimbat pe Dorinel Șumlea, care era director din toamna anului 2012, propus de PSD, l-a schimbat în funcție pe Radu Țărmure, care l-a înlocuit pe Dan Ungureanu, care l-a schimbat pe Gheorghe Peter – toate acestea, doar în ultimii patru ani.

Consiliul Județean a ținut cu dinții de proprietatea fabricii: singura dată când privatizarea acesteia a fost luată în calcul a fost în timpul când instituția era condusă de Marius Nicoară, între 2004 și 2008. În acest interval una dintre propunerile de cumpărare a venit din partea unui fond de investiții. Reprezentantul acestuia, Donald Lothrop, a explicat recent pentru actualdecluj.ro: “Primele mele 25 de călătorii în România au fost de caritate, apoi am decis să înființez un fond de investiții (private equity fund-n.red.) aici în Transilvania; și tot ce știam era că voi respecta legea. Un prieten mi-a sugerat să cumpăr fabrica de pantofi Clujana și am spus OK. Apoi am realizat că atunci când faci afaceri cu Statul e imposibil să respecți legea, pentru că oamenii, în acest caz cei de la fabrica Clujana și cei de la Consiliul Județean (County Government-n.red.) care aveau contracte să repare instalațiile, clădirile, nu voiai ca cineva să cumpere fabrica aceea pentru că era una deținută de stat și așa făceau ei bani. Ei voiau ceva, noi nu voiam să dăm nimănui nimic, și în final am decis să folosim acest fond de investiții ca să cumpărăm teren viran, sute și sute de parcele de la țărani, și am evitat să facem afaceri cu Guvernul; în SUA nu vreau să am nimic de-a face cu Guvernul și nici aici nu vreau să am de-a face cu el”.
La vremea când New Vista Partners se anunța interesat de preluarea fabricii, în vara anului 2006, atât directorul Clujana Sabin Pop cât și președintele Consiliului Județean de atunci Marius Nicoară, se arătau încântați de idee, dar cel din urmă atrăgea atunci atenția că această tranzacție nu se va finaliza niciodată, și dădea și explicația, fără să nominalizeze: “avem colegi în Consiliul Județean care consideră că noi trebuie să dezvoltăm firma și Consiliul Județean trebuie să vândă pantofi”.
Atunci NVP a avansat și cifre: dacă va cumpăra fabrica, va crește cifra de afaceri a Clujana la cel puțin 100 milioane de dolari în 5 ani, în condițiile în care la acea vreme fabrica rula mai puțin de 100.000 de dolari pe an.

Citește și:

AUDIO Fost inspector fiscal ajunge director la Clujana. Când vede situația, se apucă cu mâinile de cap

 

Un comentariu

  1. asa stie PSD sa faca.
    ne minte, multi nu stiu adevarul si apoi unii voteaza. intrebati pe Sumlea cum e treaba cu fabrica aia. bine el o sa dea vina pe PDL. ok, intrebati si la ei.

Scrie un comentariu