Închide

Clujul. Inimă. Someșul. Curg zilele de la promisiunile de pe mal de Someș. Societatea civilă cere explicații

ActualitateAdministrație by Actual de Cluj - nov. 03, 2015 0 400

Zece asociații și cinci persone fizice au cerut primăriei, printr-o nouă scrisoare deschisă, să ia măsuri urgente, cu implicarea specialiștilot pentru protejarea celor 20 de copaci maturi afectați de săpăturile de pe malul Someșului aferent străzii Splaiul Idependenței din Cluj-Napoca. „Ne exprimăm îngrijorarea că la data declarațiilor, lucrările de readucere a zonei verzi la starea inițială n-au început încă”, au adăugat semnatarii.

Centrul pentru Mediu Construit, Aproape de Someș, Asociația MiniMass, Asociația Colectiv A // Inițiativa La Terenuri – Spațiu Comun în Mănăștur, Societate Organizată Sustenabil, Asociația pentru Turism Activ Cluj // Parcul La Butuci, Asociația Efectul Fluture, Asociația PlusMinus, Fundația ExtraArt, Asociația pentru Protecția Urbanistică a Clujului, Călin Goina, Cristian Gelu Pușcaș, Szakáts István, Boguș Alex, Valer Simion Cosma au semnat în 3 noiembrie, o nouă scrisoare deschisă, după declarațiile primarului Emil Boc făcute joi 29 octombrie cu privire la șantierul de pe Splaiul Idependenței, situat pe malul Someșului.

Motivația societății civile

Luând act de poziția domniei sale de:
1. a opri lucrările care vizează extinderea carosabilului
2. a readuce zona verde la starea initială
3. a aștepta rezultatele studiului de mobilitate integrată
4. a aștepta rezultatele concursului pentru un masterplan care să vină cu soluţii pentru culoarul Someșului
5. a organiza o largă dezbatere publică de 30 de zile pentru a consulta și informa corespunzător comunitatea și a fundamenta viitoarele intervenții
6. a antama noi lucrări pe tronsonul vizat doar după ce pașii 3-5 au fost parcurși.

Considerăm că așteptarea fundamentării soluției pe baza dezbaterilor, studiului de mobilitate și rezultatelor concursului de arhitectură pentru Someș este singura soluție corectă.

Considerăm că decizia Primăriei cu privire la intervențiile actuale și viitoare pe Splaiul Independentei este o dovadă de maturitate. Aceste decizii ne ajută sa fim corecți cu noi înșine și ne ajută să punem în aplicare documentele strategice pe care orașul și le-a asumat (Strategia de dezvoltare, Strategia Cluj 2021, PUG etc.) .

Demersurile administrației – bazate pe decizii pe termen lung, aplicate cu consecvență – vor trebui să contribuie la reflectarea conceptului de „calitate a vieții” enunțat prin strategiile menționate. Considerăm că administrația trebuie sa își îmbunătățească modul de comunicare și consultare cu cetățenii și implicarea acestora în procesul de luare a deciziilor. Credem ca orice decizie viitoare privitoare la oraș trebuie fundamentată prin dezbateri publice corecte și transparente, mediatizate corespunzător și moderate nepartizan, care să poată fi o sursă reală de informații pentru publicul interesat”, se arată în scrisoarea deschisă a celor 15 semnatari, adresată primarului Emil Boc.

Ce cere societatea civilă

Începerea lucrărilor de readucere a zonei verzi la starea inițială.

Salvarea celor 20 de copaci maturi afectați de săpături prin măsuri urgente, cu implicarea specialiștilor.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu