Închide

VIDEO Monede de aur în centrul Clujului, sunt în patrimoniul național, valorează mii de euro

Actualitate by Actual de Cluj - nov. 03, 2015 0 502

Un număr de 22 de monede de aur susceptibile a face parte din patrimoniul cultural naţional au fost descoperite de trei clujeni care făceau un studiu geotehnic pe un teren; monedele au fost recuperate de către poliţiştii clujeni.

Monedele au fost descoperite în 26 octombrie, când trei clujeni care efectuau un studiu geotehnic la un imobil din centrul Clujului  au găsit un vas ceramic în care se aflau mai multe monede care păreau a fi din aur.
Acestea au fost expertizate de poliţiştii de la compartimentul Patrimoniu Cultural Naţional împreună cu un expert în mnumismatică, ce au stabilit că monedele în cauză pot fi considerate ca parte din Tezaurul Patrimoniului Naţional. E vorba mai exact de 10 monede din aur de nominal – 4 Ducaţi Franz Josef, 2 monede din aur de nominal – 1 Ducat Franz Josef, o monedă din aur de nominal – 10 ruble din anul 1899, 9 monede din aur jubiliare ,,Ardealul nostru 1944”, după cum arată expertiza polițiștilor. Monedele au fost evaluate la cel puțin 7.000 de euro și au fost predate Direcţiei pentru Cultură Cluj, instituţie abilitată să le trimită un muzeu ca să fie păstrate și, dacă e cazul, valorificate. „Cei trei cetăţeni au fost primiţi de conducerea inspectoratului, care le-a acordat diplome şi le-a adresat mulţumiri pentru spiritul civic. Aceştia au explicat gestul lor şi au precizat că se bucură că au avut norocul să găsească obiectele de tezaur, însă locul lor este în Patrimoniul Cultural Naţional”, relatează Poliția.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare