Închide

Altă apă uitată a Clujului: ce facem pentru Canalul Morii? Invitaţie la plimbare

ActualitateTop News by Kristina Reştea - nov. 03, 2015 0 631

Porțiuni betonate și inaccesibile, altele năpădite de vegetație sau încărcate de deșeuri, altele acoperite pentru construcții parazitare: încă un curs de apă uitat și ne-exploatat în Cluj, Canalul Morii. Acesta este obiectivul propus pentru un workshop în cadrul evenimentului cu designeri locali ZAIN. Mai precis, se propune o „plimbare pe canalul morii”, în urma căreia să rezulte propuneri de intervenţii. O echipă de arhitecți coordonează un workshop de 4 zile, care va începe o analiză punctuală a potențialului Canalului Morii pentru Cluj-Napoca. Scopul final al proiectului este de a oferi exemple de bună practică în exploatarea acestui potențial, prin intervenții specifice designului urban, spun iniţiatorii demersului.

Sunt invitați să participe studenți și absolvenți ai Facultăților de Arhitectură, Peisagistică, Arte și Design, dar și membri ai comunității clujene interesați de proiect.

Roxana Pop, una dintre persoanele care se ocupă de organizarea workshop-ului, explică pentru Actualdecluj.ro motivele pentru care a fost ales Canalul Morii drept subiect de studiu, dintre spațiile publice din Cluj. „Canalul Morii este un subiect care tinde să fie uitat, având în vedere faptul că orașul se confruntă cu multe provocări ce țin de felul în care este folosit spațiul public. Un curs de apă aduce beneficii, însă în prezent acestea nu sunt exploatate. Există zone deficitare de pe parcursul lui care sunt trecute cu vederea și care ar putea fi îmbunătățite prin diferite intervenții”, spune Roxana.

Ce îi lipsește acestui spațiu? „Acestui curs de apă îi lipsește, în primul rând, atenția noastră, iar acest lucru e din cauza faptului că nu luăm în considerare adevăratul său potențial. Există zone pietonale care nu sunt amenajate corespunzător, tot parcursul său e presărat cu obstacole, iar pe anumite porțiuni este acoperit, pentru a servi unor construcții parazitare”, arată Roxana. Workshop-ul ar trebui să fie doar un prim pas într-un demers pe termen lung. Sau cel puțin așa susțin inițiatorii proiectului. „Scopul workshopului este de a oferi o serie de exemple de bună practică ce vizează îmbunătățirea calității spațiului public și a relației orașului cu apa. Soluțiile vor fi propuse de către participanți, studenți de la facultățile de Arhitectură, Peisagistică, Arte și Design, cât și persoane interesate din comunitatea clujeană, îndrumați de specialiști. Workshopul este totodată un exercițiu pentru participanți de a învăța modul în care pot fi abordate astfel de probleme. Rezultate obținute vor lua forma unei broșuri, o bază materială care să susțină dialogul despre spațiul public început de societatea civilă clujeană, cu atenția îndreptată, de această dată, spre Canalul Morii”, completează reprezentanta echipei de proiect

Va fi un workshop clasic. Cu profi, studenți și câteva zone de-a lungul Canalului Morii pe care le vom analiza și pentru care vom propune unele amenajări. Va rezulta o broșură. Bine ar fi ca acest demers să continue și să fie dus mai departe cu alte dimensiuni, sociale, ecologice, instituționale… Dar asta va rămâne de văzut, dacă ei pot și vor să împingă lucrurile în direcția asta. Eu mă bucur că există un grup care abordează Canalul Mori”, spune arhitectul Marius Moga, unul coordonatorii workshopului.

Citeşte şi:

MULTIMEDIA Ce-a fost și ce-a ajuns: istoria controversatului Canal al Morii din Cluj

şi

Membru al Comisiei de Urbanism despre construirea pe Canalul Morii: „Ceea ce se întâmplă e înfiorător”

Workshopul se va desfășura în perioada 11-15 noiembrie, iar coordonatorii sunt Marius Moga/Mini MASS, Benjamin Kohl, Tiberiu Ciolacu/planwerk, Klaus Birthler/unDAverde, Mihnea George Ciprian-Gipa/UAD. “Primbare pe Canalul Morii” este o inițiativă din cadrul Com’On Cluj-Napoca – Bugetare participativă de tineret – proiect strategic al Capitalei Europene a Tineretului.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.