Închide

Protest la Finanțele din Cluj, 300 au blocat activitatea. „Ne-au mințit!”

ActualitateTop News by Actual de Cluj - nov. 03, 2015 1 456

Sute de angajați ai Direcției Finanțelor Publice din Cluj au întrerupt lucrul în această dimineață, într-un protest spontan care însă a afectat activitatea Direcțiilor de Finanțe din mai multe județe, nemulțumiți de faptul că nu li se măresc salariile.

Protestul vine la inițiativa sindicatului Sed Lex din cadrul Ministerului Finanțelor Publice: ”din cauza modului defectuos în care este gestionată politica salarială din România, creând discriminări între categorii sociale ş chiar între angajaţii din cadrul administraţiei publice (vezi creşterile salariale acordate în învăţământ şi sănătate, precum şi angajaţilor din cadrul structurilor centrale ale Ministerului Finanţelor Publice şi ANAF), salariaţii din domeniul Fiscului, din primării şi din alte instituţii din administraţia publică centrală şi locală au declanăat au declanşat acţiuni spontane la nivel naţional, solicitând în mod expres acordarea de creşteri salariale”, explică Sed Lex într-un comunicat de presă.

De altfel, spune liderul de sindicat din Finanțele clujene Ioan Rostogol pentru actualdecluj.ro, și pentru angajații Finanțelor s-ar fi promis creșteri salariale, dar numai în Trimestrul 2 de anul viitor – iar el e sceptic că acest lucru se va și întâmpla. Rostogol explică: „eu în 8 și 9 septembrie am fost la discuții cu ministrul, sunt și vicepreședinte la Sed Lex, și au zis că facem legea salarizării, stați liniștiți că noi o să dăm creșteri salariale conform încasărilor, dvs ocupați-vă să faceți programul. Or Regionala Cluj e peste programul de încasări pe care tot ei l-au făcut. Prin acea ordonanță 147, de rectificare a bugetului, dacă vă uitați peste ea vedeți că cel mai clar articol e 63, prin care s-a introdus foarte fin majorarea salarială penru rfuncționarii publici din aparatul propriu și personalul contractual al Ministerului Finanțelor și ANAF. Iar nouă nu, care încasăm și stăm cu contribuabilul față în față, ne rugăm de multe ori, intervenim, sunt situații și situații, ei și-au dat majorări din 1 noiembrie. OUG a apărut în 29, pe 30 nu știa nimeni de ea, nu era publicat Monitorul. În 2, adică ieri, am primit mesaj de la ANAF că asta reprezintă prima etapă de reașezare a anvelopei salariale, iar noi e hotărât să rezolve și aceast problemă în T1 2016″.

Dacă sunt promise majorări salariale, chiar dacă nu imediat ci doar din primul trimestru al anului viitor, adică peste două luni, nu e aceasta o garanție suficientă a majorării salariilor? Nu, spune Rostogol, și exemplifică: ”
în 2013 la regionalizare (aparatul Ministerului Finanțelor Publice a intrat în reorganizare iar multe instituții au fost dizolvate ori comasate-n.red.), în 20 iunie, am participat la discuții, ni s-a spus să mergem liniștiți că nu va pleca nimeni acasă. Și până în august au trebuit să plece 250 de oameni din regiune. Atunci ne-au mințit, eu nu-i mai cred. Ne-au promis majorări salariale la anul, poate la anul și la mulți ani”.

Deocamdată, protestatarii s-au întors la muncă la ora 12, după trei ore de proteste și activitate blocată, pentru că Sed Lex a primit promisiunea de la ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici că după ședința de Guvern de azi intră în discuții cu reprezentanții sindicatelor.

Angajații Finanțelor din Cluj au protestat similar și în 2010 – zeci au ieșit atunci în curtea instituției și au blocat nu doar activitatea, ci și accesul în clădire.

Un comentariu

Scrie un comentariu