Închide

Arhitectul-șef al municipiului cere proiecte care să nu semene a suburbii chineze, preluând metafore ale lui Tișe/La avizare e însă blând și nu taie din apartamente când e vorba de proiectul fostului cameraman al primarului Boc

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Actual de Cluj - feb. 15, 2024 0 1324

Un proiect al Digger Contractors (firmă deținută de Ovidiu Moldovan, cunoscut ca Didu, fost cameraman al primarului Emil Boc și inginerul Liviu Borodi) pentru construirea unui bloc cu  (1-3)S+P+5+R+Eth și 19 apartamente pe strada Siretului 2-4 a primit undă verde în comisia de urbanism. Proiectul a primit foate multe observații, la ședința online din 13 februarie, inclusiv că aduce o clădire mult prea masivă și propune indicatori maximali pentru ocupare parcelei, spațiu verde la limită, o diferență de nivel față de trotuarul spre strada Aurel Vlaicu sau un parter mediocru pentru spațiul comercial propus.

După cum s-a exprimat arhitectul șef al municipiului, Daniel Pop, preluând exprimarea preferată a președintelui Alin Tișe când conduce ședințele de urbanism de la județ, imobilul nu ar trebui să fie ca în suburbiile din China, așa cum este propus. Proiectul a fost chiar și așa acceptat, proiectanții de la Conproex Construct primind mandat să mai facă îmbuntăți, în acord cu observațiile primite (renunțarea la etajul tehnic văzut de arhitectul Adrian Iancu ca un etaj mascat, la diferența de nivel față de trotuar, mărirea curții interioare, mărirea înălțimii parterului), Viceprimarul Dan Tarcea a recomandat ca proiectanții să se joace un pic cu fațada în așa fel încât clădirea „să pară una de calitate”, privită dinspre strada Aurel Vlaicu.

Potrivit Planului Urbanistc de Detaliu, propus de proiectanții de la Conproex Construct pe parcele de 732 metri pătrați de pe strada Siretului 2-4, o arteră supusă restructurării (URT RrM-1 – unde se cere un regim de construire închis (clădiri dispuse în aliniament, cu regim mediu de înălţime, cu aliniere la cornişa situată la o înălţime de 18 m) se propune construirea unui imobil cu functiune mixta, respective rezidențial și comercial/servicii, de interes public, cu regim de înălțime (1-3)S+P+5+R+Eth. Beneficiarul, Digger Contractor propune și dezmembrarea unei suprafețe de teren de 22,50 mp pentru modernizare străzii Siretului si trecerea acesteia în roprietatea domeniului public. La ședința online a comisiei de urbanism a Primăriei, arhitectul Andrei Varga de la Conproex a arătat că beneficiarul este în negocieri cu proprietarii vecini pentru a mai achiziona parcele din zonă, în așa fel încât propuenrea să nu aducă prejudicii de construire parcelelor vecine. „Am mers pe CUT-ul maxim (3,19 propune proiectul -N.red) doarece parcele este pe col’, iar beneficiarul este în discuție pentru cumpărarea ultimelor parcele de pe partea sudică”, a mai spus proiectantul.

Față în față cu proiectul, arhitectul-șef al municipiului, Daniel Pop, a arătat că acesta aduce prea puțin bine pentru oraș și că este dezvoltat ca în suburbiile din China, folosind o exprimare preferată de președintele Alin Tișe atunci când critică proiecte, motiv pentru care suportă îmbunătățiri. Mai precis, a arătat Daniel Pop, corpul de clădirei de la strada Aurel Vlaicu nu ar trebui să se dezvolte așa de mult în adâncime iar construcția ar fi indicat să aibă o curte interioară mult mai generoasă, generând o iluminare mai bună cu lumină naturală a viitoarelor apartamente.

Arhitectul Adrian Iancu a adus obiecții cu privire la faptul că proiectanții propun un etaj în plus, mascat ca etaj tehnic dar și un parter cu înălțime mult prea mică, având în vedere că viitorul bloc ar trebui să nu facă concurență clădirii inestetice de vizavi (șapca lui Ceaușescu), mai ales că este o carte de vizită a orașului, pe axa dinspre aeroport. Mai mult, a arătat Iancu, susținut și de arhitectul Voicu Bozac, blocul este înălțat de la cota trotuarului, apărând o treaptă de 15 centimetri care nu ar trebui să existe. Arhitectul Iancu a mai arătat că și spațiul verde este calculat în așa făcut la milimetru, în așa fel încât să se înscrie în minimul cerut de regulament. „Deci, în RrM1, ce cornișă aveți. Înălțime totală 25 de metri, să zicem, dar cornișa? Nu mai știu cât e, 22 de metri, da? În secțiune trebuie cotate corect cotele balcoanelor, poate mai scade cu un nivel, clădirirea. Ar trebui o clărire adecvată cu mărirea înălțimii parterului, cu numărul de niveluri tratat altfel. Casa de scara de la etajul tehnic e de fapt un nivel suplimentar, mascat. Ar trebui să reduceți CUT-ul”, a spus specialistul.

În final, viceprimarul Dan Tarcea a susținut ca proiectul să primească un aviz favorabil, cu recomandărea ca proiectanții să modifice planșele și documentația în funcție de recomandările primite. Daniel Pop le-a enunțat: mărirea înălțimii parterului, aceeași cotă de călcare între trotuatul de pe siretului și incinta imobilului, reducerea construirii în adâncime și configurarea unei curți interioare mai generoase, renunțarea la etajul tehnic. „Să vă jucați și cu fațade spre Aurel Vaicu, să nu fie așa de masivă. Nu avem probleme cu indicatorii, dar ar trebui să aveți formula mai atractive ca viitoare clădire să pară una de foarte bună calitate”, a mai recomandat Dan Tarcea, cel care a condus discuțiile din comisia de urbanism.

Proprietarii Digger Contractors a început să construiască pe starada Brâncuși din Cluj-Napoca, unde Ovidiu Moldovan și Liviu Borodi au declarat, într-o emisine radio, că au ridicat deja trei blocuri. După ce primarul Emil Boc n-a mai fost premier, Ovidiu Moldovan (conoscut ca Didu) n-a mai fost nici el cameraman și a revenit în Cluj-Napoca unde s-a apucat de afaceri imobiliare. Asociatul său, inginerul Liviu Borodi, a spus și el public că, ca dezvoltatori, sunt interesați de zone de restructurare din oraș și că preferă să construiască apartamente semifinisate.

(Liviu Borodi și Ovidiu Moldovan/captura Napoca fm)

Potrivit mediei locale, Digger are mai multe proiecte imobiliare  în Cluj-Napoca – Ansamblul Nicolae Colan 2-4, Ansamblul Calea Turzii 188L, proiect P+8 pe strada Galați, proiect Donath Vest, proiect Sighișoarei, proiect strada Hasdeu, proiect Oașului. Digger are afaceri imobiliare și în comuna Apahica, cu patronul Panemar, Nicolae Chiorean sau a achizionat pentru dezvoltarea unor proiecte un teren chiar de la secretarul comunei, Alexandru David.

vezi și:

Digger Contractors, firma fostului cameraman a lui Boc, vrea să ridice 5 blocuri cu 120 de apartamente în Apahida, într-o zonă industrială din localitatea Sânnicoară

Cine poate, poate: restructurarea cu bloc „slim fit” în locul unei case. Afacerile imobiliare ale fostului cameraman al primarului Boc prosperă la Cluj

Încă un proiect al fostului cameraman al primarului Boc. Arhitecții au făcut mișto și au criticat pentru prima dată public felul în care proiectează firma Arhimar pe aceeași stradă

Primarul cere un proiect similar cu cel din Bună Ziua și pe Brâncuși

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare