Primarul cere un proiect similar cu cel din Bună Ziua și pe Brâncuși
ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - iun. 22, 2020 0 1227
Proiectul imobilului mixt cu 6 etaje de pe strada Brâncuși nr. 123-125, legat de numele fostului cameraman al primarul Boc din perioada când era premier, Ovidiu Moldovan (Didu), a fost prilej la urbanism pentru Boc să ofere un semn de bunăvoință pentru oraș. Primarul le-a cerut celor de la Direcția de Urbanism și Comisiei să pună investorii să contribuie la viitoarea lărgire a arterei Brâncuși, mai ales că pe această arteră curg proiectele la ședințele de urbanism. Viceprimarului Tarcea i-a indicat să-și folosească experiența din proiectul de lărgire a străzii Bună Ziua și să demareze și pe această arteră un astfel de proiect, programând pentru toamnă lansarea achiziției de proiectare.
Proiectul imobilului mixt cu 6 etaje, 42 de apartamente și comerț la parter de pe strada Brâncuși nr. 123-125 s-a reîntors la urbanism la ședința din 19 iunie. Parcela are 1238 de mp iar pe ea s-a propus un imobil cu două niveluri de subsol pentru parcări, parter pentru comerț și servicii și 6 etaje unde sunt propuse apartamente. Proiectanții, Arhimar, au fost criticați la ședința din 22 mai pentru felul în care proiectează pe artera Brâncuși, unde s-au ocupat de mai multe proiecte imobiliare. Atunci, li s-a imputat cum a ieșit clădirea Platinia de pe Avram Iancu cu fațadă de cărămidă aparentă, mai ales că fațada ilustrată în planșe seamănă cu ea, ba au semnalat că proiectează diferit fațadele de pe aceeași stradă, ca și cum există un concurs în cadrul firmei pentru a le face cât mai diferite una de celelaltă. Alții au apreciat fațada de cărămidă aparentă de pe Platinia. Proiectul de pe Brâncuși se leagă de numele fostului cameraman al primarul Boc din perioada când era premier, Ovidiu Moldovan (Didu) care a propus recent un proiect controversat aproape de centrul orașului, cu aceiași proiectanți.
În ședința din 19 iunie, arhitectul Valentin Moldovan de la Arhimar a spus că a schimbat coloristica clădrii, a renunțat la corpul din spate propus spre strada Măcinului unde sunt locuințe individuale (din alt URT), a mutat bicicletele de la subsolul -2 la subsolul -1 și a aliniat etajul retras cu cel al clădirii învecinate de pe Brâncuși.
La ședința precedentă, primarul nu a participat la discuțiile cu privire la proiectul al cărui beneficiar este Digger Contractors din comuna Feleacu.
De această dată, Boc nu a comentat proiectul, însă a ținut să se adreseze la persoana a doua celor din Comisie și să le atragă atenția că, dacă nu încep lărgirea străzii Brâncuși și nu pun investitorii care fac proiecte pe această arteră să contribuie, mai ales că aduc mult trafic în zonă, atunci orașul o aibă probleme și mai mari în curând.
Arhitectul Daniel Pop i-a arătat primarului că peste 15 ani se va vedea restructurarea de pe artera Brâncuși. În schimb Boc a ținut să ofere pilda cu operația care a reușit, dar pacientul a murit, spunând că, degeaba va arăta bine această arteră, dacă în paralel „nu veniți cu pregătirea exproprierilor și să îi puneți și pe domnii investitori să mai contribuie la proiect”.
Șefa de la urbanism, Corina Ciuban, i-a arătat primarului că în cazul proiectului Digger o suprafață de teren a fost dezmembrată pentru lărgirea arterei și investitorul probabil dorește să o doneze orașului.
Primarul Boc a remarcat că există deja cadru, s-au făcut mai multe donații și se poate da drumul la proiectul de lărgire a arterei Brâncuși. „Dacă facem un studiu sunt cu siguranță la 99% capacitate de trafic. Trebuie să facem din timp acest proiect, să dăm drumul la proiectare, iar când se fac toate proiectele, să avem și drumul lărgit iar până atunci să facem un parteneriat cu investitorii să vedem cu ce constribuie și ei. Domnule viceprimar Tarcea, vă rog să luați experiența de la Bună Ziua și să vă ocupați și de acest proiect. Văd potențial de risc pe termen mediu pentru trafic pe această stradă. Pe toamnă să putem să demarăm procedurile de proiecte”, a spus primarul.
Fosta arhitectă șefă a orașului, Ligia Subțirică, a arătat că restructurarea de pe Brâncuși este grăbită și că toate clădirile cu parter comercial aduc deja consumatori cu mașina care opresc să își facă cumpărăturile, motiv pentru care este nevoie de asigurarea unor parcări pentru aceste spații cu altă destinație.
Primarul Boc a intervenit din nou și a spus că a fost nevoit să tragă acest semnal de alarmă având în vedere că la fiecare ordine de zi de la urbanism vede proiecte mari propuse pe Brâncuși. La ședințele precendente, comisia a aprobat fără obiecții proiecte ale Arobs de pe această arteră, unul făcut de Arhimar, celălalt de Vlad Negru pentru Arobs.
Viceprimarul Dan Tarcea a spus și el că deja pentru intersecția Brâncuși-Fagului-Romul Ladea-Borhanci, Primăria a reușit să introducă proiectul de lărgire și amenajare a unei girații aici în proiectul mare al Centurii Metropolitane și că deja există acceptul pentru preluarea terenului administrat de Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară, doar e nevoie de parcurgerea etapelor celorlalte de la centură pentru ca și aici să se facă exproprieri și să se lărgească strada.
Atunci Boc a ținut să spună că e nevoie și ca Primăria să facă restul de pași și să se ocupe de partea cealaltă a proiectului.
În ceea ce privește proiectul Digger, nu s-a intrat în niciun fel de discuții și a fost avizat.