Închide

Apel public în Cluj. Medic epidemiolog și șef DSP: „Vă rugăm, oameni buni, respectați măsurile de protecție și igienă. În ritmul acesta într-o săptămână riscăm să nu mai avem locuri în spitale!”

ActualitateSănătateTop News by Catalin Suciu - iun. 22, 2020 6 71982

Mihai Moisescu, medic epidemiolog și director la Direcția de Sănătate Publică din Cluj atrage atenția asupra numărului în creștere de cazuri de Covid-19 din ultima săptămână. El spune că „avem ritmul de creștere al numărului de cazuri din luna aprilie, iar sistemul de sănătate va ajunge în felul acesta să fie asaltat și va face față cu greu îmbolnăvirilor.”

Doar în ultima săptămână a izbucnit un nou focar la Institutul Inimii din Cluj, unde 14 cadre medicale și 9 pacienți au fost depistați cu Covid-19. Spitalul e închis, păstrează doar o linie de urgență, a făcut externări exact ca în perioada de urgență, iar pacienții au fost direcționați către clinica Medicală 1, care abia face față numărului mare de persoane.

*89 de persoane confirmate cu Sars-Cov-2 sunt internate (21 iunie) la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Leon Daniello, singurele care tratează pacienți cu coronavirus. În prezent mai există 32 de locuri libere la Spitalul de Boli Infecțioase și 8 la Pneumoftiziologie.

*În perioada 15-21 iunie au fost internate 56 de persoane depistate cu Covid–19. În afară de cei internați, cu confirmare la test, sunt și alte persoane suspecte, care așteaptă rezultatele. Și cei suspecți sunt internați până la testare.

Spitalul de Boli Infecțioase și Spitalul de Pneumoftiziologie au rămas singure în linia 1 pentru tratarea pacienților cu Covid-19.  Recent, Spitalul de Recuperare și-a redeschis activitatea și e non-covid. Situația e aceeași și la Medicală 1, secție care în ultima săptămână a preluat toate urgențele de la Institutul Inimii, după ce acolo a izbucnit un focar și au fost depistate 23 de persoane cu Covid-19.

„Mai avem 40 de locuri acum pentru cei cu Covid-19 „, spune Mihai Moisescu, directorul Direcției de Sănătate Public Cluj, care atrage atenția: „trebuie să luați în calcul și persoanele care sunt suspecte, iar atunci numărul crește la internare. Ne apropiem de ocuparea spitalelor. Nu știu ce-aș putea să le spun acelor oameni care încă văd că pun la îndoială acest virus pentru care nu avem nici un vaccin. Cele peste 8 milioane de cazuri, aproape 9 la  nivel mondial nu sunt destule? Nu este nici o conspirație și alte fabulații de acest fel. Ascultați-i pe medici, pe cei din spitale, pe cei care îngrjiesc acești pacienți. Virusul există, se transmite. Este o evoluție naturală a unui proces infecțios cu apariția unui agent nou, iar populația este vulnerabilă, toată lumea îl poate primi. Ce putem face în lipsa vaccinului e să aplicăm aceste măsuri: măști peste nas și gură, spălat pe mâini și distanțare fizică.Când vorbim, strănutăm sau tușim, masca blochează curentul de aer cu agentul biologic și îl reține. Dacă purtăm amândoi masca, riscul este minim. Dacă ne spălăm pe mâini, îl îndepărtăm. Asta putem face până când va apărea arma specifică: vaccinul”, precizează Moisescu pentru actualdecluj.ro.

Medicul spune că „există persoane iresponsabile, care pur și simplu refuză să asculte sfaturi simple, precum purtarea măștilor și spălatul mâinilor. Nu e nimic alarmist aici, ci sunt doar niște cifre în creștere, care vor crește și mai mult dacă nu suntem atenți și responsabili, iar atunci va suferi toată lumea. Pot apărea și cazuri grave, acele forme severe care au nevoie de îngrijire în secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă, iar dacă se aglomerează, va fi foarte dificil să fie asigurată asistența pentru toată lumea.

„Nu există virusul? Nu îi doresc nimănui să ajungă să-l cunoască, sincer. Nu minte nimeni, cifrele care sunt, sunt cele reale. Dacă vom continua în acest ritm, riscăm ca într-o săptămână să nu mai avem locuri în spitale pentru pacienții cu Covid-19. Mai avem 40 de locuri, dar uitați-vă la creștere, la ritmul acesta pe care l-am avut doar în aprilie, în plină epidemie. Păstrați distanța, e foarte important, purtați mască, în special în spațiile închise și spălați-vă pe mâini. Transmiterea comunitară este responsabilă în primul rând de aceste creșteri, este foarte clar. Cât timp s-au respectat aceste măsuri de distanțare și igienă, numărul cazurilor a scăzut. După relaxarea aceasta înțeleasă de unele persoane într-un alt mod decât cel corect, uitați cum creștem. Trebuie să înțelegem că virusul e prezent. Am ajuns la relaxare datorită efortului comun al societății, atunci când s-au respectat măsurile specifice. Cum să nu fim îngrijorați acum, cum să nu existe îngrijorare în rândul medicilor de la Spitalul de Boli Infecțioase? Orice om normal la cap, când vede că există o creștere de cazuri ca în aprilie, își pune problema despre ce se poate întâmpla în câteva zile dacă va continua această creștere„, adaugă medicul epidemiolog.

Va redeveni Spitalul de Recuperare unitate suport?, l-am mai întrebat pe șeful DSP Cluj. „Nu se pune problema acum, fiindcă este funcțional și acolo s-au făcut deja foarte multe internări ale unor pacienți cronici care au nevoie de tratamente. Nu-l poți goli de azi pe mâine, nu ne putem bate joc de pacienți. Vom vedea ce măsuri luăm în funcție de ce se întâmplă în zilele următoare, de evoluția de săptămâna viitoare.”

Prefectul Clujului, Mircea Abrudean, cel care conduce Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, atrage, la rândul său, atenția asupra creșterii numărului de cazuri.
„La Spitalul de Boli Infecțioase mai sunt 32 de locuri, iar la Pneumoftiziologie 8. În ritmul acesta de creștere, putem avea probleme, mai ales că sunt internați și suspecții care așteaptă testare și se țin ocupate locuri. Vom vedea cum decurg următoarele zile și voi discuta cu specialiștii să vedem ce putem face dacă această creștere va continua, fiindcă sunt și alți pacienți care au nevoie de îngrijire, iar spitalele încep să revină la normal. Nu s-a luat o decizie, dacă un spital sau altul din Cluj va deveni spital suport.

În privința celor care neagă existența virusului sau îl compară „cu o gripă simplă, care trece”, Abrudean spune că:

„Sunt destui care gândesc în felul acesta și care nici nu vor să asculte și nu poți să le spui nimic. Pur și simplu nu pot fi convinși.  Să nu ajungă, cumva, să aibă acest virus să fie nevoiți să stea câte trei săptămâni, o lună, în spital sau, mai rău, să aibă comorbidități și să se infecteze. Nu-i doresc nimănui asta.”

Numărul mediu de cazuri zilnice din acest moment în România este dublu față de cel din ultimele 3-4 săptămâni. Începând din 13 iunie, când s-a făcut simțit efectul relaxării, cazurile noi au trecut constant de 300 pe zi, cu un vârf de 345 în 14 iunie. În Bucurestiul și Brașov spitalele de Boli Infecțioase s-au umplut.

Vineri, 19 iunie, s-au înregistrat 42 de noi infectări, joi au fost 53 de cazuri noi, iar miercuri 59. Este cea mai mare creștere la nivelul țării. În București sunt înregistrate în total 2613 de cazuri, cifră care îl plasează pe locul doi după Suceava. La Institutul ”Matei Balș”, cel mai mare spital de infecțioase din România, nu mai sunt locuri libere, au anunțat medicii. Gradul de ocupare este în acest este de 70% la spitalul ” Victor Babeș”, unde mai sunt libere 150 de locuri din 450.

Și la Brașov sunt probleme, unde, dacă se păstrează creșterea din ultima săptămână, pacienții cu Covid-19 vor fi preluați de spitalul din Săcele, spital suport. La Iași, potrivit autorităților, la finalul săptămânii trecute mai existau 70 de locuri libere, dar cu Spitalul de Infecțioase aproape de capacitatea maximă, cu doar 10 paturi libere.

Relaxarea individuală mi se pare cea mai periculoasă. Dacă oamenii ar fi ceva mai atenți nu ar fi nicio problemă să se reia diverse activități. Țările care vor respecta măsurile vor avea o evoluție bună, celelalte nu”, a spus Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Epidemiologie pentru Europa Liberă.

„Toată lumea ar trebui să se mobilizeze, inclusiv zona politică, să transmită un mesaj coerent, în același sens. Adică să conștientizăm că e vorba de o problemă de sănătate publică și care se poate rezolva doar cu participarea populației, nu este împotriva ei, ci pentru populație. E periculos să creezi falsa impresie că datele furnizate de INSP nu sunt credibile”, a  mai spus el.

Citiți și:

Tratamentul pentru Covid-19 în România a pornit din Cluj-Napoca. Doctorițele din spatele protocolului terapeutic național: „Ne-am temut să nu ajungem ca Italia, să fim nevoiți să alegem pe cine punem pe ventilație și pe cine nu”

 

Cinci medici specialiști din Cluj vorbesc despre victimele neștiute ale pandemiei

6 comentarii

    • Normal ar fi să ascultăm ceea ce spun specialiștii.! Normal ar fi să nu ne-apucăm să dăm lecții medicilor epidemiologi/infecționiști /virusologi de cum trebuie gestionată situația !

  1. Trimiteti acasa toate persoanele asimptomatice depistate pozitiv, sa stea acasa in izolare 10 zile. daca se simt rau, sa sune la medic! Suntem unici in Europa cu aberatia internarii asimptomaticilor. oameni bolnavi care au nevoie de tratament mor cu zilele pentru ca medicii participa la aceasta ticalosie.

  2. […] Mihai Moisescu, medic epidemiolog si director la Directia de Sanatate Publica din Cluj atrage atentia asupra numarului in crestere de cazuri de Covid-19 din ultima saptamana. „Nu exista virusul? Nu ii doresc nimanui sa ajunga sa-l cunoasca, sincer. Nu minte nimeni, cifrele care sunt, sunt cele reale. Daca vom continua in acest ritm, riscam ca intr-o saptamana sa nu mai avem locuri in spitale pentru pacientii cu Covid-19”, afirma Moisescu, citat de actualdecluj.ro. […]

  3. Nu inyelegem de ce managerul SCJU Cluj , domnul Petre Susca obliga personalul medical,medici,asistente,infirmiere,brancardieri samd…..sa vina la ore de recuperare,pentru zile lucrate sau nelucrate din timpul pandemiei existente si in mod special din timpul perioadei starii de urgenta,perioada cand sacrificiile noastre,ale tuturor,precum si a riscului mare de contagiune,au fost epuizante din toate punctele de vedere. Adresam aceasta intrebare de bun simt, credem noi,directorului DSP Cluj,domnia sa Mihai Moisescu. Am aprecia punctul dumneavoastra de vedere. Cu multumiri,un colectiv medical,al SCJU Cluj

  4. Hic , ca am scapat de covid . Nu mi-l permit , nici sa pierd apartamentul , nici animalele pentru internare in spital . Doamne fereste .Ci mananc usturoi crud zilnic de cateva saptamani , ceapa , poate mai incolo , daca nu se vinde la farmacie un medicament raceala — gripa care sa contina usturoi sau ceapa cruda . La alegerea fiecaruia .

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.