Închide

Arhitectul clujean Mircea Dinculescu, la DNA, în calitatea sa de arhitect-șef al primăriei din Baia Mare

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - iun. 09, 2016 0 2143

Arhitectul șef al primăriei municipiului Baia Mare, clujeanul Mircea Dinculescu, a fost ridicat, joi după-amiază, și dus la audieri de procurorii DNA din Baia Mare. Dinculescu este implicat la Cluj în proiectul blocurilor mamut din cartierul clujean Gruia, refuzate la autorizare de primăriei, dar impuse prin instanță, proiect contestat de vecini și de prefect, pe care ulterior l-a preluat printr-o firmă unde e asociat cu rude ale unui consilier din Baia Mare.  După ce Dinculescu a preluat fotoliul de arhitect-șef la Baia Mare, presa a speculat că, de fapt, blocurile din Cluj ar fi finanțate de primarul Cătălin Cherecheș, iar arhitectul ar fi fost doar un paravan al acestuia.

DNA a anunțat astăzi printr-un comunicat de presă că Procurori din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Biroul Teritorial Baia Mare efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează săvârșirea unor infracțiuni corupție, comise în perioada 2015 – 2016. „În cursul zilei de 09 iunie 2016, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 4 locații situate în municipiul Baia Mare, din care una reprezintă sediul unei instituții publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice. În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Direcției Generale Anticorupție. Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare”, arată instituția.

Potrivit presei, care a citat surse apropiate anchetei, cercetarea vizează Biroul de Urbanism din cadrul primăriei din Baia Mare, coordonată de arhitectul clujean Mircea Dinculescu care a fost numit arhitect-șef în 24 iulie 2014 şi a făcut naveta zilnic Baia Mare – Cluj şi retur (după cum susține informația-zilei.ro). Aceștia mai titrează, pe surse, că primarul Cătălin Cherecheş (aflat în prezent în arest, dar reales primar la alegerile locale din 5 iunie cu 70%) ar fi finanţatorul blocurilor construite ilegal în cartierul Gruia din Cluj, iar intermediar pentru realizarea acestui proiect nu este nimeni altul decât Mircea Dinculescu. Presa locală mai trează că Dinculesc a fost ridicat de procurori și dus la audieri.
Arhitectul Mircea Dinculescu a jurizat proiectul Centrul Cultural Transilvania al primăriei Cluj-Napcoa și este autorul proiectului celor trei blocuri dintre case din cartierul clujean Gruia, proiect impus prin instanță și apoi autorizat de primărie (având în vedere decizia instanței), în 2011, pe firma Adamco Grup, dar contestat de riverani, chiar și de prefect. Fără succes. Inițial proiectul de extindere cu trei corpuri a unui imobil parter de pe strada Romulus Vuia s-a autorizat cu subsol, parteri, trei etaje și unul retras, dar în realitate s-au făcut șapte etaje, pentru că s-a calculat în avantajul proiectului, cota 0 a terenului pe care s-a construit, tren aflat în pantă.
În 2011, primarul interimar de atunci, Radu Moisin se referea la proiectul blocurilor din Gruia de pe Romulus Vuia ca la un caz foarte grav, menţionând că beneficiarii au uzat de calea instanţei pentru a putea construi, folosindu-se de o lacună a Planului Urbanistic General – centrele de carier.
Ulterior proiectul blocurilor între case din Gruia au fost preluate de societatea MorDim, unde acționar e Dinculescu, alături de un frate al consilierul Mihai Morz din Baia Mare, scrie presa din Maramureș. În plus, după instalarea la primăria Baia Mare a arhitetcului Mircea Dinculescu, în calitate de arhitect-șef s-a vehiculat tot mai tare ideea că de fapt, Dinculescu și Morz sunt parvane la Cluj ale primarului Cherecheș care, de fapt, deține proiectul blocurilor din cartierul Gruia.
Primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, a fost arestat în 27 aprilie pentru 30 de zile, după audieri maraton cu ușile închise la Tribunalul Cluj.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu